Illegale laboratorier, narkosmugling og stoffer for millioner af kroner er omdrejningspunkterne, når ni mænd mandag tager plads på anklagebænken i Retten i Kolding.
De otte mænd og en kvinde - syv vietnamesere, en hollænder og en dansker - er efter politiets og anklagemyndighedens opfattelse hovedmændene i en omfattende sag om skunklaboratorier og indsmugling af store mængder amfetamin.
Sagen startede tilbage i 2012 i Vejen i Sydjylland, hvor politiet afslørede et skunklaboratorium. Siden fandt man frem til i alt 40 skunklaboratorier rundt om i landet, og 23 personer er allerede dømt for deres roller i sagen.
Anklageskriftet har fem forhold, og kun en enkelt - vietnameseren HVD - er tiltalt i alle fem.
Vietnamesere ansat som gartnere
Tiltalen lyder på, at de gennem et firma importerede store mængder udstyr til produktion af de stærke hampeplanter og derefter stod for indretningen af 13 skunklaboratorier forskellige steder i Jylland, på Als og på Fyn.
Andre vietnamesere blev så ansat som gartnere i laboratorierne, der blev stormet af politiet under en aktion i februar sidste år.
Dyrkning af skunk kræver meget strøm, og ifølge anklageskriftet har mændene stjålet el for omkring 4,8 millioner kroner.
Hvor meget skunk, der er dyrket i laboratorierne, er uvist. Anklageskriftet taler om flere høste, og politiet har beslaglagt skunk, der svarer til omkring et ton hash.
Men den professionelle og organiserede produktion af de stærke hampeplanter kan dog vise sig ikke at være den alvorligste tiltale. Nogle af mændene er også tiltalt for indsmugling af voldsomme mængder amfetamin.
Afgørelse i juni
I januar sidste år skal de således have indsmuglet mindst 10 kilo amfetamin fra Holland, og i februar indsmuglede de ifølge anklagemyndigheden 4,9 liter amfetaminolie, ligeledes fra Holland.
De 4,9 liter amfetaminolie kan angiveligt bruges til fremstilling af ikke mindre end 75 kilo amfetamin.
Under sagen skal flere end 30 vidner afgive forklaring, og der ventes først en afgørelse til juni.
Hvis det står til anklagemyndigheden, skal syv ud af de otte udlændinge udvises af Danmark for bestandig, når de har afsonet en eventuel dom.
/ritzau/