Ni mænd idømt fængsel for at aflure NemID på biblioteker - bagmand får 8 års fængsel

Gruppe, der installerede keyloggere på biblioteker, får sammenlagt over 41 års fængsel.

Overvågningsbillede af Nuur Warsame, der er i færd med at installere keyloggere på et bibliotek i den tidligere svindelsag. (Foto: © Politiet)

Det var en usædvanlig hård straf, der i dag ved retten i Aarhus blev tildelt den 28-årige bagmand for en bande, der via såkaldte keyloggere aflurede biblioteksgæsters NemID-oplysninger.

Sådan lyder vurderingen fra Kåre Pihlmann, næstformand i Landsforeningen for Forsvarsadvokater.

Otte års fængsel blev straffen til den 28-årige Nuur Mohammed Warsame, der betragtes som bagmanden i en sag, der omhandler svindel eller forsøg på svindel for omkring 47 millioner kroner.

- Det er usædvanligt, at vi i sager om økonomisk kriminalitet ser så hårde straffe udmålt, siger Kåre Pihlmann, der gennem flere år har været ekstern lektor i økonomisk kriminalitet ved Københavns Universitet.

- Hvis vi ser på nogle af de mere klassiske afgørelse i sager om økonomisk kriminalitet, så fik, Stein Bagger 7 års fængsel for at bedrageri for cirka 800 millioner kroner, og i Hesalight-sagen, der var straffen 7 års fængsel for cirka 600 millioner kroner, siger han.

Dommen ankes

Forsvarsadvokat for Nuur Mohammed Warsame, Nicolai Berg, er "skuffet og overrasket" over både den skyldige kendelse og strafniveauet.

- Jeg synes, at man har dømt i et langt videre omfang, end anklagemyndigheden har ført bevis for, og så er strafniveauet meget højt, når man sammenligner med andre sager om økonomisk kriminalitet, siger han.

Han har på vegne af sin klient anket sagen.

Han mener blandt andet ikke, at det er bevist, at hans klient stod bag og styrede bedragerier, mens han sad fængslet for en tidligere dom.

De to anklagere i sagen, Jacob Gents og Mette Fladkjær, er til gengæld tilfredse med dommen. For det er passende med en særlig hård straf, fordi det netop handler om NemID, mener de.

- NemID er noget, vi bruger hver dag til at logge ind på vores bank eller booke en coronatest, og det betyder, at når nogen begår den type kriminalitet, så er det med til at undergrave den tillid, som nemid gerne skulle have hos danskerne, siger Jacob Gents.

Det var ikke kun bagmanden - en tidligere terrordømt, der i dag blev idømt fængsel.

Flere af de medskyldige fra gruppen, der installerede såkaldte keyloggere på computere på omkring 30 biblioteker rundt omkring i landet, fik i dag deres straf.

I alt fik ni mænd tilsammen over 41 års fængsel.

Liban Warsame, der ifølge retten sammen med sin storebror Nuur Mohammed Warsame var den anden bagmand, blev idømt seks års fængsel.

'Hammeren falder hårdt'

Det høje strafniveau skyldes, ifølge Kåre Pihlmann, at retten har set med strenge øjne på, at svindlen har sået tvivl om kritisk infrastruktur som NemID og NemKonto.

- Der er ingen tvivl om, at retten har tillagt det en skærpende betydning, at der er tale om svindel med NemID, siger han.

- Det er noget, som vi allesammen er afhængige af at kunne bruge i hverdagen. Det er vigtigt for vores måde at tænke økonomi på, så når nogen misbruger NemID, så falder hammeren og den falder hårdt, siger han.

Svindlen er foregået i perioden fra oktober 2018 og frem til juni 2020, hvor politiet anholdt gruppen.

Sagen omhandler NemID-svindel mod 171 ofre, der fik afluret deres oplysninger og i flere tilfælde stjålet nøglekort.

Tidligere dømt

Ifølge DR’s oplysninger er svindlerne sluppet afsted med et tocifret millionbeløb, som politiet endnu ikke har fundet.

Nuur Warsame er tidligere dømt for lignende svindel. I 2019 blev han idømt tre års fængsel for databedrageri, der blev udført efter samme metode.

Men den 28-årige dansk-somalier fortsatte ifølge dommen sine kriminelle gerninger, mens han afsonede og under prøveløsladelse.

Udover de to bagmænd blev Khader Barrow og Mohamed Ahmed Ali begge idømt 5 år og 6 måneders fængsel, mens Anders Meldgaard blev idømt 4 års fængsel. De øvrige fire medlemmer af gruppen blev idømt 3-3,5 års fængsel.