Nekrolog: Søfareren Troels Kløvedals eventyr er forbi. Han døde 75 år gammel.

Kaptajnen og forfatteren Troels Kløvedal døde ud på formiddagen lillejuleaftensdag.

(Foto: © SCANPIX)

Eventyrer.

Sådan beskrives den nu afdøde forfatter, søfarer og historiefortæller Troels Kløvedal bedst.

For der er ikke mange herhjemme, der lige så flittigt har sejlet på verdenshavene, som Troels Kløvedal har. Eller som lige så gavmildt har berettet om livet på havet og de mange havne, laguner, byer og øer rundt om i verden til alle dem, der gad lytte.

Og det var der mange danskere, der gjorde. Om det så var på tv, til foredrag eller ved at læse hans mange bøger.

Ikke mange har som Troels Kløvedal sejlet på de store verdenshave. Foto: Privatfoto

Tre gange har Troels Kløvedal sejlet jorden rundt og ladet saltvandet bide i huden og vinden ruske i det tykke, blonde hår. Læg dertil et utal af andre togter med hans elskede skib Nordkaperen til steder som Indonesien, Polynesien, Caribien og Det Sydkinesiske Hav.

Inspireret af H.C. Andersen

Nysgerrigheden efter at opleve og drømmen om et mere eventyrligt liv dukkede tidligt op i Troels Kløvedals liv.

Han delte fødselsdato med eventyrdigteren H.C. Andersen – 2. april – hvilket inspirerede den kommende søfarer.

- Når man har fødselsdag samme dag som H.C. Andersen, kommer det selvfølgelig til at præge én resten af livet, har Troels Kløvedal sagt til TV 2.

Begyndelsen på Troels Kløvedals liv var dog alt andet end eventyrligt.

Troels Beha Erichsen, som han hed som barn, voksede op i København med sine forældre og fire søskende. Alt var på papiret, som det skulle være.

Men han var kun syv år, da hans verden med ét krakelerede. Hans forældre blev skilt, og pludselig var intet som før.

Ungdomsbillede af Troels Kløvedal, der dengang hed Troels Beha Erichsen. (Foto: © Tage Nielsen/Scanpix)

Kaotisk barndom

Skoledrengen Troels tilbragte de efterfølgende år på henholdsvis et børnehjem og hos en plejefamilie på Lolland.

Mest dramatisk var det, da han kortvarigt oplevede at blive kidnappet af sin morfinafhængige far.

Efter nogle kaotiske år ovenpå skilsmissen blev hele søskendeflokken atter samlet hos moren i en noget roligere periode.

Men lykken blev kort.

Da Troels Kløvedal var 12 år gammel, døde hans mor af kræft.

Allerede som ung begyndte Troels Kløvedal at drømme om verdenshavene og fjerne eksotiske lande langt væk fra Danmark. (Foto: © PRIVATFOTO)

Han beskrev senere den omtumlede barndom i detaljer i erindringsbogen ’Den tynde hud’ fra 1994. En bog, hvor man også kan læse om hans tid som elektrikerlærling på Helsingør Skibsværft.

Teenageren og elektrikerlærlingen Troels tog sig tid til at sidde på skibene på værftet og bladre og læse i bøger. De handlede om en verden langt væk fra Øresund, Helsingør og Danmark, og det fik ham til at drømme sig væk til oceaner med delfiner og eksotiske øer med sjældne planter og palmer.

Som udlært skibselektriker kom han også ud at sejle med handelsflåden. Men en blomstrende interesse for de mere kreative fag gjorde ham hurtigt til landkrabbe igen.

Troels Kløvedal var som ung blandt andet fotografelev hos Nordisk Film. (Foto: © BENT K. RASMUSSEN/Scanpix)

Troels Kløvedal skiftede bølgeskvulp ud med landjorden på Krogerup Højskole i Nordsjælland. Her begyndte han i 1960’erne på et helt andet fag.

Han kom i lære som fotograf hos selskaber som ASA Film og Nordisk Film og havde i flere år job som scenemester på københavnske teatre.

Blev far som 23-årig

Privat kom der også et nyt fokus.

Som 23-årig fik Troels Kløvedal sammen med kæresten Marianne Kjær sit første barn, sønnen Mikkel Beha Erichsen, der i dag er en passioneret sejler, og som mange kender fra det populære rejseprogram på TV 2, ’Kurs mod fjerne kyster’, hvor hans ældste sønner, Emil og Theis, rejser jorden rundt på skibet Havana.

Troels Kløvedal sammen med sønnen Mikkel Beha Erichsen, som han fik sammen med kæresten Marianne Kjær. (Foto: © Axel Schütt/Scanpix, Axel Schütt)

Sejladsen vendte for alvor tilbage i Troels Kløvedals liv, da han året efter sønnens fødsel købte skibet Nordkaperen sammen med nogle venner.

Nordkaperen kom i 1974 ud på sin første jordomsejling. Troels Kløvedal troede nemlig på, at det var godt at se verden ved selvsyn:

- Da vi købte skibet i 1967, var en af formålsparagrafferne faktisk at rejse ud og se om det, der stod i aviserne, var sandt … og det var det jo tit langtfra, skrev han senere.

Nordkaperen og de mange rejser rundt i verden kom i høj grad til at præge resten af Troels Kløvedals liv.

Skiftede efternavn i et kollektiv

Troels Kløvedal boede i løbet af 1970’erne i forskellige kollektiver og "fik erfaringer og selvtillid, som har betydet meget for mig", som han selv beskrev tiden.

Et af kollektiverne var Maos Lyst, der stadig eksisterer den dag i dag i Hellerup nord for København.

Her boede han blandt andet sammen med Ebbe Kløvedal Reich og andre kreative mennesker, og det var her, han skiftede sit efternavn ud med Kløvedal ligesom de andre i fællesskabet.

Navnet tog de fra Tolkiens eventyr ’Ringenes Herre’, hvor Kløvedal er navnet på elverhøjborgen.

Troels Kløvedal i arbejdsværelset. (Foto: © BENT K. RASMUSSEN/Scanpix)

Kollektivtanken tog Troels Kløvedal senere med sig over på Nordkaperen.

- De største oplevelser, man har på jorden, er altså dem, man har med andre mennesker, sagde Troels Kløvedal over et stykke lagkage i ’Aftenshowet’, da han fyldte 70 år i 2013.

Samlet nåede omkring 900 mennesker at komme med på en eller flere af Troels Kløvedals sejlture som en del af besætningen på skibet.

Nordkaperen er testamenteret til børn og styrmænd og -kvinder

Søfareren begyndte at skrive avisartikler om sine togter og debuterede som forfatter med bogen ’Kærligheden, kildevandet og det blå ocean’. Den udkom i 1978 og tog læserne med på jordomsejling med Nordkaperen.

Hans næste bog landede hos boghandlerne i 1980, og frem til sin død udgav han med jævne mellemrum bøger om sine rejseoplevelser.

23 bøger blev det i alt til, og mere end en million eksemplarer er blevet langet over disken gennem årene.

Troels Kløvedal har skrevet 23 bøger siden 1978, hvor han debuterede med ’Kærligheden, kildevandet og det blå ocean’. (Foto: © PRIVATFOTO)

Hans sidste bog blev biografien ’Alle mine morgener på jorden: Mit autodidakte liv’, der udkom i 2017. Her afslørede han, hvad der skal blive af Nordkaperen efter hans død.

Skibet skal udødeliggøres, skriver kaptajnen om på de sidste sider:

- Jeg har testamenteret skibet til mine fem børn og ti unge styrmænd og -kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige om bord og sejle den. Min ven Knud Foldschack har skruet en fond sammen omkring skibet, skriver han.

Den brede befolkning ramte Troels Kløvedal for alvor med sine mange rejsefilm til tv, der ofte var seersucceser. Dem nåede han at producere mere end 40 af.

Oveni fulgte foredragene. Troels Kløvedal turnerede landet rundt og delte ud af sine oplevelser og billeder fra sejladserne med Nordkaperen. Når han mødte sit publikum, skulle hans sko altid være velpudsede, og intet foredrag måtte vare under fem kvarter.

- Hvis man vil noget, er det sgu da bare at gøre det

Foredragene var ligesom filmene med til at betale hans regninger.

For det koster, hvis man vil være fri til at sejle ud og se verden. Man må kort sagt prioritere, sagde Troels Kløvedal få år før sin død til Søndagsavisen:

- Hvis man vil noget, så er det sgu da bare at gøre det. Det koster ikke ret meget at opretholde tilværelsen, og det er ligegyldigt, om man vil ud at sejle, eller hvad det end er, man har lyst til.

De seneste år har rejserne dog været knap så hyppige – og i mere hjemlige farvande.

Blandt andet vendte Nordkaperen efter mange år hjem i tv-serien ’Mit Danmark’ fra 2013, og hans seneste og sidste række programmer, der blev sendt i januar 2016, gik til Grækenland.

For helbredet begyndte at skrante.

I efteråret 2016 fortalte Troels Kløvedal i en ny bog, at han var uhelbredeligt syg og ikke havde lang tid tilbage at leve i. (Foto: © Bo Amstrup/Scanpix, Bo Amstrup)

Vil huskes for at være et ordentligt menneske

Først blev den folkekære eventyrer svækket af lungesygdommen bronkiektasi, og dernæst ramte den aggressive muskelsvindsygdom ALS ham. Den sidste tid var han bundet til en kørestol og havde fået opereret en respirator ind i halsen. Tale kunne han ikke mere, ej heller indtage fast føde.

DSB’s rejsemagasin Ud & Se fik dog alligevel et sidste interview med Troels Kløvedal i løbet af den varme sommer 2018. Det foregik over mail.

  • Jeg håber faktisk, at jeg får et hjerteslag, hver aften jeg bliver lagt i seng. Jeg synes, alt er sagt og skrevet, og jeg vil gerne være fri for at skulle vælge min egen dødsdag, skrev den tidligere søfarer blandt andet.

Troels Kløvedal nåede at få tre døtre og to sønner. Han var gift to gange – senest med Else Marie Meldgaard, som han var sammen med fra 2002 og frem til sin død.

Mange vil nok huske Troels Kløvedal for hans billeder, film og fortællinger fra havene og menneskene de steder, han besøgte. Men selv ville han huskes for noget ganske andet, fortalte han i et interview i Information i 2017:

- Glem alt det med berømmelse, film, lange togter, bøger i store oplag og priser af mange slags. Det er overflade. Det eneste, jeg vil huskes for, er, at jeg var et ordentligt menneske.

Troels Kløvedal fotograferet på sin gård lidt uden for Ebeltoft. (Foto: © David Høgsholt/Scanpix.)