Mandag den 19. november 2018 blev eks-bandlederen Nedim Yasar skuddræbt i sin bil efter sin egen bogreception for 'Rødder - en gangsters udvej' på Hejrevej i Københavns Nordvestkvarter. Han blev 31 år gammel.
Fire dage inden drabet talte han med sin radiokollega og tidligere politiansat Sebastian Richelsen om frygten for sin egen sikkerhed. Det kan man se i en ny dokumentar på DR.
I dokumentaren kører de to kollegaer en tur i Nedim Yasars gamle kvarter. De var i gang med at lave et tv-program om det lukkede rocker- og bandemiljø i Danmark.
De unikke optagelser viser, hvor svært det var for Nedim Yasar at forlade den kriminelle underverden og kæmpe for en ny chance.
Dokumentaren viser også, hvordan Nedim Yasar til det sidste arbejdede med at overtale kriminelle til at forlade miljøet.
Banderne er ikke til at spøge med
Nedim Yasar forlod i 2012 sin post som leder af banden Los Guerreros, der var en støttegruppe til Bandidos.
I de første tre til fire år efter Nedim Yasars exit fra bandemiljøet levede han hver dag med frygten for, at nogen ville ham ondt. Han levede derfor med et stort sikkerhedsopbud.
Fire år efter sit bande-exit begyndte frygten dog at forsvinde. Han var begyndt at slappe mere af og have en normal hverdag. Det var dog kun indtil, at han i august 2017 blev opsøgt på sin bopæl midt om natten og forsøgt angrebet med en kniv.
- Jeg tænkte: De kommer aldrig mand. Men så kom de sgu, mens man mindst venter det, siger den tidligere bandeleder om overfaldet i den nye dokumentarfilm.
Nedim Yasar fortæller Sebastian Richelsen, at hans veninde nu er flyttet ind i hans gamle lejlighed, hvor han sidst blev overfaldet. Der kan man stadig se mærker fra kniven i døren.
- Hvorfor var de efter dig?, spørger Sebastian Richelsen.
- Jeg tror, det er fordi, at jeg har været ude og udtale mig meget om bander. Men jeg kan ikke vide det. Politiet siger også, at de ikke ved, hvad grundlaget er. Jeg ved heller ikke, hvem det er, og de har ikke anholdt nogen endnu, svarer Nedim Yasar.
- Så banderne er ikke til at spøge med?, spørger Sebastian Richelsen.
- De er sgu ikke for sjov, svarer Nedim Yasar.
Politikere evaluerer og politi søger spor
Efter drabet har både statsminister Lars Løkke Rasmussen og justitsminister Søren Pape Poulsen udtalt, at bandeexit-programmet skal kigges efter i sømmene for, om der bliver tilbudt den nødvendige beskyttelse til tidligere bandemedlemmer.
- Vi må tage en drøftelse af, om vi er i stand til at beskytte dem, der vælger at sige farvel til kriminaliteten. Det vil være skidt, hvis ingen reflekterer over det. Når folk går i et exitprogram, så skal det gerne være sikkert for de mennesker, sagde justitsministeren.
Drabet er stadig uopklaret, og politiet søger derfor spor, motiv og vidner.
For at komme opklaringen nærmere håber politiet derfor, at nogen i området omkring gerningsstedet har observeret noget.
- Vi søger to typer vidner. Nogen, der ved noget om en aktuel trussel – nogen, der vil ham noget ondt nu, og så vidner som har været på stedet før, under og efter gerningen, udtalte Jørgen Skov til DR den 20. november 2018.
Om drabet udspringer af Nedim Yasars offentlige ytringer, hans fortid i rocker-bandemiljøet eller noget helt tredje er alt for tidligt at sige noget om.
- Alt er åbent. Der kan være mange ting, der spiller ind, og vi er nødt til at være helt åbne for, hvad der kan være motivet her, lød det fra politiinspektør Torben Svarrer til DR den 21. november 2018.
Den 23. november udtalte politiinspektøren, at man endnu ikke har fastslået, præcist hvilket skydevåben der blev brugt til drabet.