Det er uacceptabelt, at Forsvaret først nu vil tjekke op på sikkerheden omkring en olieledning, der går hele vejen fra Frederikshavn til den dansk-tyske grænse. Det mener Danmarks Naturfredningsforening.
Kritikken kommer, efter at det er kommet frem, at Forsvaret har mistanke om, at tyve har stjålet olie fra ledningen ti gange i løbet af de sidste fire måneder. Forsvarets Materieltjeneste vurderer, at olietyvene er sluppet af sted med nogle tusinde liter dieselolie.
Der er ikke fundet tegn på, at olien er løbet ud i naturen, men olietyveriet ved Knabstrup på Vestsjælland tidligere på ugen, som endte med et stort olieudslip, viser, at det kan gå galt.
Olietyve på spil i Europa
Danmarks Naturfredningsforening langer ud efter Forsvaret, fordi foreningen mener, at militæret burde vide, at det var en stor risiko for, at tyve ville stjæle olie fra Forsvarets depoter og ledninger.
- I Europa har der været olietyverier, og derfor var det et spørgsmål om tid, før det ville komme til Danmark. Derfor skulle de måske have kigget på, hvordan sikkerheden er omkring vores oliedepoter og vores olieledninger, siger miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, Sine Bouse Faurby, til DR Nyheder.
Fjern ledningen
Hun mener, at den lange ledning, der blev lagt under den kolde krig, skulle fjernes helt for på den måde at fjerne risikoen for et olieudslip:
- Nu er vi jo ikke i krig med nogen eller har forsyningsproblemer på olieområdet. Så jeg synes, at man bør tage op til revision, om man har behov for den ledning stadigvæk.
Sine Bouse Faurby opfordrer politikerne til at tænke over fremtiden for oliedepoter og ledninger:
- Vi håber på, at det her vil betyde, at man nu får lagt en strategi for, hvad vil vi egentlig med de her ledninger og depoter i fremtiden. Der er lagt op til, at vi skal have en energiforsyning, der er baseret på ressourcer som sol og vind, og skal vi så ikke i den forbindelse have besluttet, at vi skal have udfaset de her olielagre.
Flere olietyve på spil
Antallet af brændstoftyverier er steget med 50-75 procent de seneste tre år, og tyveknægtene går efter både de helt små rapserier fra tankstationen og de store lagre.
Flere partier er bekymrede over det stærkt stigende antal brændstoftyverier - især efter meldingen om, at også Forsvarets olieforsyninger er ramt.
- Forsvarets ledelse må finde en løsning sammen med os, siger forsvarsordfører Bjarne Laustsen fra Socialdemokraterne.
Også Enhedslisten og de Radikale vil se løsninger.