Artiklen er blevet opdateret med en ny overskrift. I den tidligere version stod der, at Natasja Windfeld ikke mener, anonym sæddonation skal være muligt. I den tidligere version stod der desuden, at Natasja Windfeld ønskede, at donorbørns ønske om at kende deres biologiske far eller mor skulle prioriteres højere end muligheden for at tilbyde formel anonymitet. Artiklen er blevet opdateret, så der nu står, at Natasja Windfeld mener, donorbørns ønske om at kende deres biologiske far eller mor bør prioriteres højere i lovgivningen.
Natasja Windfeld er barn af en anonym sæddonor, men fik det først at vide som voksen. Hos hende skabte det et stort behov for at lære sin biologiske far at kende.
- For mig handler det om at kende til halvdelen af sig selv. Jeg kunne tydeligt mærke, da jeg fik det at vide som 21-årig, at det, der virkelig betød meget for mig, faktisk bare var at se et billede af min donor, se, hvad jeg kommer fra.
At kende til sit biologiske ophav er ikke et behov, som Natasja Wind står alene med. En række børn af anonyme sæddonorer har både på TV og i aviser udtrykt samme ønske. Senest i Information i dag.
Selvom Natasjas biologiske far ønskede at være anonym, fandt hun alligevel frem til hans identitet ved hjælp af moderne DNA-teknologi. Hun mener, at den teknologiske udvikling i dag er kommet så langt, at anonymitet ikke reelt er en mulighed, og at man bør prioritere donorbørnenes ønske om at kende deres biologiske far eller mor højere i lovgivningen.
- Mit budskab ville være, at man skal huske at tænke på børnenes tarv i det her - altså donorbørnene, der kommer ud af det.
Reglerne på området blev lavet om i 2012. Indtil da kunne man kun være anonym donor, men i dag kan man som donor også vælge at være åben eller delvist åben om sin identitet. Det er stadig muligt at være anonym sæd- eller ægdonor. Og ifølge sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Lea Wermelin skal det ikke ændres. Hun frygter, at der vil være færre, der donerer æg eller sæd, hvis de ikke kan vælge at være anonyme.
- Der er nogle forskellige balancer at tage hensyn til, når man som forældre kan vælge det her. Men der hvor vi står i dag, står vi jo også med en fertilitetskrise, hvor næsten hvert fjerde par har svært ved at få børn
Se hele udsendelsen på DRTV.