Nafisas tørklæde er hendes brand: Folk tror tørklædepiger er sådan nogle stille nogle

19-årige Nafisa Fiidows tørklæde bringer hende tættere på gud. Og så er det moderne og nøje udvalgt.

- Det har ikke en skid med gud at gøre, at mit tørklæde er lilla. Det er bare mode, siger Nafisa i tørklæde-snakken med Sausan.

De andre studerende glor måbende på Nafisa og hendes tørklæde, når hun dukker op til en universitetsfest.

- Jeg har oplevet folk sige: 'Hvad laver du egentlig her?'. Jeg tror, de har en idé om, at jeg i hvert fald ikke er der for at have det sjovt.

Andre spørger hende: 'Må du gerne være her?'.

Nafisa Fiidow bærer tørklæde af egen fri vilje, og ifølge hende har mange en fordom om, at piger med tørklæde dukker nakken og er meget forsigtige.

- Folk har et billede af tørklædepigen som en stille og rolig pige, som ikke må særlig meget og ikke tør særlig meget, som holder sig tilbage, får gode karakter og sidder alene i frikvartererne, siger hun.

Sådan fortæller Nafisa Fiidow til Sausan Kanaan Berg, der er radiovært på P1-programmet Sausan Island. Hver uge inviterer Sausan Kanaan Berg en gæst med ud på en køretur i sin bil for at tale om personlige emner, der rører hende og lytterne.

I dag er Nafisa Fiidow med, og de to kvinder skal tale om tørklæder. Nafisa Fiidow er 19 år, hun blev født i Somalia, og hun kom til Danmark som toårig, da familien flygtede. Hun er troende muslim, og når hun ikke studerer statskundskab, er hun politisk assistent for Alternativet på Christiansborg.

Politikerne kigger på tørklædet

På Christiansborg er Nafisa Fiidow vist den eneste, der går med tørklæde. Hun har i hvert fald ikke set andre.

- Folk stirrer meget. De fleste er meget søde med et 'ej-hvor-sejt-blik'. Så er der også bare et par stykker, som kigger lidt vantro og er helt overrasket over, hvad jeg laver her. Også fordi jeg har nøglebånd på, så jeg arbejder der, siger Nafisa.

Når hun møder nye mennesker, oplever hun ofte, at de bliver overraskede over hendes personlighed.

- Folk, jeg møder første gang, siger ofte: 'Ej, Nafisa, jeg havde ikke regnet med, at du var så sjov'. Eller; 'Jeg havde ikke regnet med, at du var så åben eller så højlydt'.

Samtidig understreger Nafisa Fiidow, at nogle piger med tørklæde er tvunget til at bære det og ikke må tage til studiefester osv.

- Bare ikke mig.

Hør Nafisa fortælle, hvorfor hun begyndte at gå med tørklæde, og hvordan hendes lærer og venner reagerede på det:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a580f389f6187a4144cb87f9c

Moderigtigt tørklæde

I tredje klasse begyndte Nafisa at gå med tørklæde engang i mellem. I fjerde klasse skete det også et par gange. Og så blev det bare oftere og oftere, fortæller hun.

- Det var ikke et aktivt valg, men det var fordi, at mine venner, familie, og dem, jeg spejlede mig i, gik med tørklæde, siger hun.

Dengang boede hun i Skanderborg, og der lagde folk rigtig meget mærke til, når en pige med tørklæde spadserede ned af gågaden.

For Nafisa Fiidow var hendes tørklæde derfor en vigtig del af hendes image. Det var hendes måde at skille sig ud på i den østjyske by.

- Siden jeg er kommet til København, har jeg opdaget, at det er altså ikke så specielt igen. Så jeg skal lige finde ud af, hvad jeg skal brande mig på nu. For jeg er ikke særlig speciel mere. Det er faktisk lidt træls, siger hun grinende.

Tæt på gud

Nafisa bærer tørklæde for at være tættere på gud, forklarer hun. Hun ved, at den forklaring i ikke-troendes ører må lyde fjollet, men det er sådan, hun føler det.

Tørklædet er både religiøst, kulturelt og en vigtig del af hendes personlighed. Derfor er det slet heller ikke tilfældigt, hvilket tørklæde hun iklæder sig.

- Tørklædet er også en identitet for mig i dag, og jeg går også op i, hvordan det ser ud, og hvilke trends der er. Jeg følger jo også en masse folk på de sociale medier, sådan nogle hijabi-fashionister, siger hun.

- Men det har jo ikke en skid med gud at gøre, at mit tørklæde er lilla. Det er bare mode, siger hun.