Rekordmange får tilbudt en plads på en af landets mange videregående uddannelser i år.
Det viser tallene for optaget 2020, som Uddannelses- og Forskningsministeriet netop har frigivet.
Helt præcist 69.529 ansøgere får tilbudt en plads mod 65.714 sidste år - en stigning på seks procent.
Det er derudover 3.086 flere optagne end det hidtidige rekordår 2016.
Fire ud af fem får desuden tilbudt den uddannelse, som var deres førsteprioritet.
I alt 94.604 personer havde søgt ind på en videregående uddannelse, hvilket er det næsthøjeste antal nogensinde.
Det var da også ventet, at flere ville søge optagelse på en videregående uddannelse som følge af covid-19-situationen, fordi unge ikke har adgang til studiejobs og ikke kan tage sabbatår for at komme ud og rejse.
Derfor besluttede et enigt Folketing at oprette 5.000 ekstra studiepladser i 2020 og 2021.
- Vi er på mange måder i en særlig tid på grund af coronavirus. Flere end tidligere har søgt ind på en uddannelse, og derfor er det meget positivt, at vi også har kunnet tilbyde flere en plads, udtaler uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.
Stor fremgang på flere uddannelser
På de 25 uddannelser med flest optagne, er det særligt de økonomiske og tekniske uddannelser, der oplever den største fremgang.
For uddannelserne professionsbachelor i finans og markedsføringsøkonom tilbydes der en plads til henholdsvis 26 og 21 procent flere studerende end sidste år, mens fremgangen på uddannelserne til civilingeniør og maskinmester er på henholdsvis 19 og 18 procent.
Størst tilbagegang er der på uddannelsen i international virksomhedsøkonomi, hvor der er tilbudt optag til ti procent færre.
Afviste ansøgere kontaktes direkte
Mens nogle af de mange ansøgere i år kan se frem til at begynde på deres drømmeuddannelse eller en anden af deres prioriteter, så er der også flere, som kan se frem til et afslag.
I alt 10.686 kvalificerede ansøgere er blevet afvist. De kan se frem til - som noget nyt - at blive kontaktet direkte og tilbudt vejledning om deres muligheder af Studievalg Danmark.
I forbindelse med at Folketinget satte penge af til 5.000 nye uddannelsespladser, blev der nemlig også afsat 10 millioner kroner til en ekstraordinær covid-19-vejledningsindsats.
- Der er mange uddannelser rundt om i landet, der fortsat har ledige pladser. Derfor tager vi i år direkte fat i de afviste ansøgere, så de kan få ekstra vejledning om uddannelsesmuligheder, og hvor der fortsat er ledige pladser. Så er man ikke kommet ind, skal man ikke miste håbet, udtaler Ane Halsboe-Jørgensen.