'Næste gang et barn er ved at dø af en omskæring, så tilfalder ansvaret medlemmerne af Folketinget'

I dag skabte omskæring endnu en gang debat, da der var møde i Sundhedsudvalget.

Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin kan ikke se, hvor fagligheden bag notatet kommer fra. (Foto: © Simone Cecilie Møller, DR Nyheder)

Skal drengebørn, der skal omskæres, i fuld narkose, eller er det nok med en lokalbedøvelse?

Blandt andet det spørgsmål har skabt splid mellem Styrelsen for Patientsikkerhed og en arbejdsgruppe bestående af en række sundhedsfaglige organisationer, der sammen skulle udarbejde et notat om vejledning til såkaldt ikke-medicinsk omskæring, også kaldet rituel omskæring.

Samarbejdet brød sammen i torsdags, da Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin og senere Dansk Jordemoderfagligt Selskab og Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker trådte ud af arbejdsgruppen i protest.

I dag var Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin så inviteret til møde i Folketingets Sundhedsudvalg for at drøfte, hvorfor de og flere andre har forladt arbejdsgruppen. Her blev der talt med store ord.

- Næste gang, der er et barn, der er ved at dø af en omskæring, så tilfalder ansvaret de medlemmer af Folketinget, der går ind for omskæring. Vi føler ikke længere, at vi har ansvaret, sagde Joachim Hoffmann Petersen, som er formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin.

Lokalbedøvelse er ikke nok

Der er flere grunde til, at de ikke længere vil deltage i samarbejdet, men en af hovedpointerne er, at Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin ikke kan stå inde for, at man udfører omskæringen med en lokalbedøvelse.

- Når vi bedøver til almindelig peniskirugi, ville vi altid vælge at lægge barnet i fuld narkose, vi ville aldrig nogensinde foretage sådan et indgreb med lokalbedøvelse, siger han.

Derudover er de uenige i de nuværende retningslinjer, som siger, at der blot skal være en læge til stede i lokalet under operationen.

- Vi forstår ikke, at man vil acceptere, at det kirurgiske indgreb foretages af personer uden lægefaglig uddannelse og børneurologisk/kirurgisk specialviden og erfaring.

En mystisk sag

Joachim Hoffmann Petersen fortalte i dag, at han ikke mener, at der er mange kompetencer tilbage i arbejdsgruppen.

Liselott Blixt (DF) fra Sundheds- og Ældreudvalget ville i dag have svar på, hvilken faglighed der ligger til grund for Styrelsen for Patientsikkerheds arbejde med notatet, nu hvor flere faggrupper har forladt arbejdsgruppen.

Hun undrer sig også over omstændighederne og kalder hele forløbet for meget mystisk.

- Er det et notat, der er bestilt for at tilfredsstille os i Sundhedsudvalget? Eller hvilken faglighed er det, der ligger bagved? Det virker rigtig mærkeligt, at man har en Styrelse for Patientsikkerhed, der har trukket denne her sag i rigtig lang tid, og at de fleste af de fagligheder, der ligger bag, faktisk er gået ud af arbejdsgruppen, og de andre ligger på vippen, siger hun.

Styrelsen for Patientsikkerhed har ingen kommentar med den begrundelse, at der er en proces i gang.