Naboer til kommende F35-kampfly: Der er jo ingen mennesker, der kan bo i den støj

Beboerne har nu hørt lyden fra et F35-fly for første gang.

Snart skal de danske F16-fly pensioneres, og derfor har Forsvaret investeret i en ny model: F35'eren.

Siden bestillingen blev foretaget, har naboerne Flyvestation Skrydstrup, hvor de nye fly får hjemme, kæmpet imod.

Men de har kæmpet uden at have hørt et F35-fly i aktion.

I søndagens udgave af 21 Søndag besøgte DR Nyheders USA-korrespondent Steffen Kretz en flyplads i Utah, USA, og her hørte han brølet fra de F35-fly, som beboerne i området Bjergvang snart byder velkommen.

To af dem så med. Hvis du ikke gjorde, kan du høre lyden af F35'eren i videoen herover.

Lysekronerne vil falde ned

En af dem, der så med, er Thomas Jensen, som er næstformand i Bjergvang Grundejerforening.

Han er overrasket over, hvor meget F35'eren støjer.

- Desværre bekræfter det vores værste bange anelser. Det ville støje så meget, at det ikke er en mulighed at blive boende, siger han.

Thomas Jensen bor knap en kilometer fra Skrydstrup Flyvestation, så han er allerede vant til lyden fra de nuværende F16-fly.

- Vi er vant til, at når en F16 letter, så gynger vores lysekroner inde i stuen. Jeg gad nok vide, hvordan de kommer til at se ud, når F35'eren letter. Så tror jeg ikke, de nøjes med at gynge - så tror jeg sgu, de falder ned, spår han.

Han ærgrer sig over, at myndighederne ikke har igangsat en eksproprieringsproces og tilbudt naboerne en løsning, hvor de kan blive kompenseret for at fraflytte området. For ingen kan bo i Bjergvang, når de 27 F35'ere flytter ind.

- Det vil støje så meget, at det ikke er en mulighed at blive boende, siger han.

To decibel fra ørets smertegrænse

  • I aftes kunne 21 Søndag fortælle, at de F35-kampfly, som Danmark har købt, ifølge en amerikansk rapport kan larme op ti fire gange mere end de F16-fly, vi har i dag.

  • Og ifølge DR Nyheders egne målinger fra Utah i USA - hvor der ligger en militærbase med F35-kampfly, så larmede F35-flyet mellem 116 og 118 decibel, da det lettede én kilometer fra et beboelsesområde i USA.

  • Det er to decibel fra det menneskelige øres smertegrænse.

  • Dog kan man ikke sammenligne støjmålingen i USA en til en med støjen, som kommer til at påvirke naboerne i Danmark, idet støjen også bliver påvirket af bl.a. vind- og vejrforhold, samt at naboerne fx bor parallelt med landingsbanen, og at flyene kommer til at lette og lande på end lidt anden måde end i USA.

Borgmester: Vent og se

Per Brommann bor i samme område, og han så også med. Han bor fire kilometer fra F35-flyenes kommende hjem.

Han hæfter sig ved, at en amerikansk rapport vurderer, at F35-flyene larmer op til fire gange så meget som de F16-fly, områdets beboere har vænnet sig til.

Få meter fra Per Brommanns hus ligger en skole, og han bekymrer sig på vegne af dens elever og lærere.

- Jeg kan ikke se, hvordan en skole skal kunne fungere, hvis det kommer til at larme fire gange så meget, siger han.

Borgmester i Haderslev Kommune, Hans Peter Geil (V), tager de nye oplysninger om støjniveauet med ophøjet ro.

- Det lyder voldsomt, når man ser og hører indslaget, men jeg forventer, at Forsvaret ved, hvad man har købt, og at vi herude får lejlighed til med egne øre at høre og måle forskellen på en F16 og en F35. Jeg afventer med spænding de målinger, der er blevet lavet af Forsvaret, siger han.

Indkøbet af de 27 F35-fly er det største statslige indkøb nogensinde. De første fly leveres om 4-5 år, og prisen for fly og drift ender på mindst 65 milliarder kroner.