'Når vi aflyser øvelser, så falder vores kompetenceniveau': Flyvevåbnets chef er bekymret

Utilfredse medarbejdere og en stribe aflyste øvelser bekymrer generalmajor Jan Dam.

Generalmajor og chef for Flyvevåbnet Jan Dam til højre i billedet, sammen med statsminister Mette Frederiksen (S). (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix)

Medarbejdere giver op, økonomien til at ansætte nye går ikke op, og vigtige øvelser med allierede aflyses.

Det er virkeligheden i Flyvevåbnet, som til trods for milliardinvesteringer i Forsvaret må spinke og spare året ud.

Og det bekymrer Flyvevåbnets chef, generalmajor Jan Dam, siger han i et interview, hvor der ikke bliver lagt fingre imellem.

- Jeg er bekymret, ja. For øvelser og træning og simulatortræning er vigtigt. Vi gør det af en årsag. Og når vi så udskyder det eller helt aflyser det, så falder kompetenceniveauet, og motivationen for den enkelte og enhederne falder også, siger han til DR.

Først skulle Flyvevåbnet ifølge DR’s oplysninger spare 23 millioner i år på grund af budgetfejl – men så kom der et krav om at spare yderligere 41,5 millioner kroner til.

Forsvaret har på grund af budgetfejl samlet set skullet spare 375 millioner kroner resten af året, hvoraf de har fået dækket 275 millioner i en merbevilling.

Situationen kan mærkes blandt de ansatte i Flyvevåbnet, som DR har talt med – og deres chef forstår dem.

- Jeg ærgrer mig rigtig meget over, at vi er nået til et punkt, hvor vi på grund af ressourcer og uklarhed om opgaverne ikke er et attraktivt sted at være for vores medarbejdere, siger Jan Dam om situationen i Flyvevåbnet lige nu.

I videoen herunder kan du høre Jan Dam forklare nogle af konsekvenserne ved den udfordrede økonomi i værnet.

Der prioriteres i opgaverne

For at finde pengene på årets budget har Flyvevåbnet måtte aflyse en hel række øvelser herhjemme og også med allierede i udlandet.

Men Jan Dam erkender også, at de er nødt til at prioritere benhårdt i deres opgaver. På den måde sikrer de sig, at de er i stand til først og fremmest at løse de allervigtigste opgaver.

- De her besparelser, som man kan vælge at kalde dem i en vis optik, er en udfordring for os. Men vi har fokus på, at vi selvfølgelig opretholder vores beredskab og løser de operative opgaver, vi skal, siger han.

Forsvarsmediet Olfi har tidligere beskrevet sparekravet i Flyvevåbnet. Kravet kommer dog ikke som følge af højere lønudgifter efter OK24-forhandlingerne, men af budgetfejl og merforbrug i hele Forsvarskommandoen.

Der bliver skåret opgaver fra Flyvevåbnets portefølje til, fordi økonomien ikke hænger sammen, fastslår Jan Dam.

- Jeg er i meget tæt dialog med mine nærmeste chefer i Flyvevåbnet om, hvilke opgaver der er allervigtigst at bruge ressourcer på – og hvilke vi bedst kan tillade os at nedjustere på, uden at vi taber det hele på gulvet, siger han.

Han understreger dog, at han ikke er bekymret for deres opgaveløsning overordnet set.

Flere tillidsfolk i Flyvevåbnet fortæller til DR, at der er opgaver, der ikke bliver løst på grund af mangel på ansatte.

På videoen her kan du høre, hvad den økonomiske situation i Flyvevåbnet betyder for fællestillidsmand og flyverspecialist ved Air Transport Wing Karina Brandstrup.

Aflyste øvelser er vigtige – Flyvevåbnet taber kompetencer

Forsvarskommandoen bekræfter over for DR, at Flyvevåbnet blandt andet har aflyst øvelsen ’Vanguard Rescue’, som handler om evakuering af soldater og civile fra for eksempel et krigsområde, simulatortræning, deltagelse i en stor amerikansk øvelse og en lang række mindre, men afgørende øvelser for de ansatte.

Nogle helt basale øvelser, hvor deres evner testes.

Nogle er udskudt til 2025, hvor pengene forhåbentlig bliver større, andre er helt aflyst, siger Jan Dam.

- Hvis vi ikke giver vores medarbejdere mulighed for at dyrke deres faglighed, så giver det os en udfordring på den lange bane. Derfor skal vi finde nogle løsninger på det her også på den korte bane, siger han om tabet af kompetencer som følge af de aflyste øvelser.

Han forklarer, at de lige nu er i gang med at finde ud af, hvordan de kan træne sig – i vante omgivelser herhjemme – til at bevare og øge de ansattes kompetencer, når de nu ikke kommer på en række øvelser i år.

Det kan ikke blive ved med at gå, at de hutler sig igennem i Flyvevåbnet, siger generalmajoren.

- Vi spiser lidt af vores operative egenkapital så at sige. Det skal vi være meget forsigtige med på den lange bane, at vi ikke bliver ved med. For på et eller andet tidspunkt, så vil vi ikke være i stand til at løse det samlede opgavekompleks.

Flere penge vil være en let løsning

I de senere år har Flyvevåbnet draget økonomisk gavn af, at for eksempel Hæren ikke har kunnet ansætte de folk, de har haft brug for. Derfor har der været penge tilovers, som Flyvevåbnet har kunnet bruge.

Det problem for Hæren, siger Jan Dam, har de løst nu – men det er primært dét, der gør, at Flyvevåbnet ikke har de samme midler som tidligere, forklarer han.

De havde altså regnet med at kunne overskride deres budgetter uden konsekvenser. Det viser sig at være en fejl, som nu rammer dem.

- Der er blevet tilført flere penge til Forsvaret allerede i det nye forsvarsforlig, men derfor kommer pengene jo ikke i den takt, som vi godt kunne have brug for i forhold til at ansætte alle de medarbejdere, som gerne vil os.

For ham betyder det kort og godt, at han ikke kan rekruttere de medarbejdere, som han ved, han får brug for meget snart – med F-35-kampfly, med luftforsvar, med arktiske droner og andre nye kapaciteter og dermed opgaver, som Flyvevåbnet skal stå for.

For eksempel har de med den nuværende økonomi svært ved at tilbyde et job til de mange værnepligtige, der ellers gerne vil have ansættelse i Flyvevåbnet. Og det kan komme til at koste i årene fremover, siger generalmajoren.

- Når jeg kigger et par år frem og ser, hvad vi får brug for af personel i de kommende år. Så havde det været godt at rekruttere ad den vej. Men det har vi bare vanskeligt ved nu, når budgetterne ikke tillader det, siger Jan Dam.

Men burde du ikke råbe op overfor forsvarschefen og forsvarsministeren og sige, at du har brug for at få flere penge, så I ikke skal spare året ud med de konsekvenser, du siger, det har?

- Det vil da være det nemmeste for mig, hvis der var nogle, der kom og gav mig de penge, jeg mangler. Men sådan hænger tingene jo ikke sammen. Det skal styres, og det skal gå op – både her og i departementet. Så det har jeg fuld forståelse for, siger Jan Dam.

Det har ikke været muligt at få et interview med forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). Forsvarsministeriet mener ikke, at der reelt er tale om besparelser, fordi Forsvaret har fået flere penge i år end sidste år.

Generalmajor Jan Dam forstår godt, de ansatte kalder situationen i Flyvevåbnet for 'alvorlig'.