Myndighed afkrævede svar: Men bunkerfirma fortsatte med at levere jetbrændstof

Forklaringen fra Dan-Bunkering hænger ikke sammen, siger ekspert.

Dan-Bunkering har hovedsæde i Middelfart på Fyn og er ejet af milliardæren Torben Østergaard-Nielsen (billedet). (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Den fynske virksomhed Dan-Bunkering fortsatte med at være involveret i leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien, efter virksomheden vidste, at den var i myndighedernes søgelys.

Det viser amerikanske retsdokumenter og oplysninger, som DR har fået aktindsigt i fra Erhvervsstyrelsen.

- Det virker som om, de tager kikkerten for det blinde øje og så bare kører videre, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er erhvervsjuridisk ekspert, direktør i rådgivningsvirksomheden Revisorjura og har gennemgået sagen for DR.

Involveret i yderligere to handler

Erhvervsstyrelsen henvendte sig til Dan-Bunkering 23. december 2016 og ”bad om en redegørelse for, om Dan-Bunkering havde været involveret i leverancer af brændstof til Syrien”, har Dan-Bunkering oplyst.

På det tidspunkt havde Dan-Bunkering ifølge de amerikanske retsdokumenter været involveret i fire leverancer af jetbrændstof, som i russiske tankskibe var blevet sejlet til Syrien.

Men selvom Dan-Bunkering blev bedt om at redegøre for, om virksomheden var involveret i sanktionsbrud ved at levere jetbrændstof til brug i Syrien, så fremgår det af sagens oplysninger, at Dan-Bunkering i januar og maj 2017 var involveret i yderligere to leverancer af jetbrændstof, der endte i Syrien.

- Hvis det er sådan, at Dan-Bunkering som virksomhed har bidraget til de her leverancer, så overrasker det mig en del, at man fortsætter, efter at Erhvervsstyrelsen har taget kontakt. For på det her tidspunkt er man opdaget, siger Nicolaj Holst, der er lektor i strafferet og straffeproces ved Aarhus Universitet.

Jakob Dedenroth Bernhoft er enig.

- På det tidspunkt har det i hvert fald stået soleklart for dem (Dan-Bunkering, red.), at der tilsyneladende kan være noget her, som ikke følger reglerne. At det jetbrændstof, de har leveret, formelt set til Rusland, reelt er blevet brugt til bombetogter i Syrien, siger han.

Jetbrændstof til 2.000 bombetogter

Samlet set omfatter de to leverancer i januar og maj 2017 10.000 ton jetbrændstof. Det er ifølge militæranalytiker Mikkel Storm Jensen fra Forsvarsakademiet nok til omkring 2.000 russiske bombetogter i Syrien.

Leverancerne af jetbrændstof er ifølge flere andre eksperter, som har gennemgået sagen for DR, i strid med EU’s sanktioner mod Syrien.

EU’s udenrigsministre vedtog nemlig i 2014 sanktioner, der forbød at sælge, levere eller overføre jetbrændstof til brug i Syrien.

Sanktionerne blev indført for at forhindre Syriens præsident Bashar al-Assads angreb på civilbefolkningen.

Dan-Bunkering bad Erhvervsstyrelsen om oplysninger

Dan-Bunkerings ledelse har ikke ønsket at stille op til et interview hos DR om sagen, men skriver i en mail til DR:

- Da Dan-Bunkering i januar 2017 svarer Erhvervsstyrelsen, er det selskabets klare overbevisning (ligesom det fortsat er), at selskabet ikke har forbrudt sig mod nogen gældende regler.

Dan-Bunkering vil ikke udlevere den redegørelse, som selskabet lavede til Erhvervsstyrelsen, til DR. Men selskabet skriver til DR, at Dan-Bunkering afsluttede sin redegørelse med at:

”opfordre Erhvervsstyrelsen til at informere os om, hvorvidt styrelsen er bekendt med, at en eller flere af A/S Dan-Bunkering Ltd´s kunder skulle være involveret i handel med Syrien, idet A/S Dan-Bunkering Ltd, i givet fald vil tage sin relation med den pågældende kunde op til revision."

Meldt til Bagmandspolitiet

Ifølge Dan-Bunkering svarede Erhvervsstyrelsen ikke på opfordringen. Men det er der ifølge Erhvervsstyrelsen en naturlig forklaring på.

For kort efter, at Erhvervsstyrelsen modtog Dan-Bunkerings redegørelse, meldte Erhvervsstyrelsen Dan-Bunkering til Bagmandspolitiet for muligt brud på EU’s Syrien-sanktioner.

I sådan en situation stopper styrelsen med at kommunikere med virksomheden, oplyser Erhvervsstyrelsen til DR:

- Såfremt styrelsen vælger at oversende en sag til Søik (Bagmandspolitiet, red.) med henblik på efterforskning, stopper styrelsens dialog med virksomheden. Dette af hensyn til ikke at kompromittere den politimæssige efterforskning, skriver Erhvervsstyrelsen og understreger, at styrelsen ikke kan kommentere på konkrete sager.

Erhvervsjurist Jakob Dedenroth Bernhoft mener ikke, at Dan-Bunkerings opfordring til Erhvervsstyrelsen kan forklare virksomhedens ageren.

- De ved, at de leverer til Rusland, som bruger det i Syrien. Så indirekte har de jo stillet jetbrændstof til rådighed, og det mener jeg ikke, man kan tale sig ud af, siger han.

I de seneste fem år er Dan-Bunkering den eneste virksomhed, der er blevet politianmeldt af Erhvervsstyrelsen for muligt brud på EU’s sanktioner.

Dan-Bunkering afviser brud på EU-sanktioner

Dan-Bunkering afviser, at virksomheden har overtrådt EU’s Syrien-sanktioner.

Ifølge DR’s oplysninger har Dan-Bunkering blandt andet fået betaling for at overføre jetbrændstof til russiske tankskibe, som derefter har sejlet det til en regimekontrolleret havn i Syrien.

Overførslerne skete på åbent hav, og betalingerne kom fra en kunde, som repræsenterede russisk militær.

Dan-Bunkering har erkendt at have leveret brændstof til de russiske tankskibe, men i en mail til DR har virksomhedens advokat skrevet, at ingen af Dan-Bunkerings fragtbreve havde angivet Syrien som ende-destination.

Virksomheden ønsker ikke at oplyse til DR, hvilke destinationer der stod på dokumenterne.

Overhørte en række advarsler

Allerede i efteråret 2016, før Erhvervsstyrelsens krav om en redegørelse, forelå der en række advarsler, som ifølge eksperter burde have fået Dan-Bunkerings alarmklokker til at ringe.

Blandt andet havde den græske kystvagt udsendt en advarsel om, at kaptajnen på det ene af de russiske tankskibe var anklaget for brud på EU’s Syrien-sanktioner.

I november samme år udsendte Reuters en artikel, der beskrev, hvordan de to russiske tankskibe, som Dan-Bunkering leverede jetbrændstof til, smuglede jetbrændstof til russiske bombetogter i Syrien i strid med EU’s sanktioner.

Og i december 2016 blev det russiske selskab, der ejer de to navngivne tankskibe, som Dan-Bunkering leverede jetbrændstof til, sat på USA’s sanktionsliste.

De mange advarsler får Jakob Dedenroth Berntoft til at vurdere, at Dan-Bunkering må have vidst, at der var et problem med leverancerne af jetbrændstof.

- Der har været så mange advarsler på det tidspunkt, så det må have stået dem soleklart, at der er et problem her, og at det her jetbrændstof bliver brugt til bombetogter i Syrien. Så hvis de siger, at det vidste vi ikke, hænger det simpelthen ikke sammen, siger erhvervsjurist Jakob Dedenroth Bernhoft.

Sagen efterforskes af politiet

Ifølge Dan-Bunkerings advokat var virksomheden ikke bekendt med rækken af advarsler, da advarslerne ikke var ”udsendt fra officielle sanktionsmyndigheder”. Dan-Bunkering har ikke siden vurderet kvaliteten af advarslerne, skriver advokaten til DR.

Dan-Bunkerings advokat skriver, at virksomheden har samarbejdet med de amerikanske myndigheder, og at virksomheden stoppede det pågældende kundeforhold, da selskabet fik en konkret henvendelse om den amerikanske sag.

Dan-Bunkering er ikke anklaget i den amerikanske sag, hvor fem russere og tre syrere, herunder flere ansatte hos Dan-Bunkerings russiske forretningspartner, er tiltalt for brud på amerikanske sanktioner og hvidvaskregler.

I Danmark bliver Dan-Bunkering efterforsket af Fyns Politi for brud på EU’s Syrien-sanktioner, der forbyder leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien. Virksomheden er ikke sigtet eller tiltalt.