'Mutationerne har ændret spillereglerne': B117 slukker håbet om en genåbning inden foråret

Vores sundhedsvæsen har været spidsbelastet i to måneder, siger Søren Brostrøm.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder pressemøde om covid-19 i Danmark, i Spejlsalen i Statsministeriet i København torsdag den 28. januar 2021. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Kalenderen kommer til at vise forår, før vi kommer til at se en genåbning af Danmark.

Det var meldingen på et pressemøde i Statsministeriet her til aften, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) på trods af både faldende smitte- og indlæggelsestal havde nedslående nyt.

- Det er desværre nødvendigt at forlænge nedlukningen af Danmark med tre uger. Det vil sige til og med 28. februar.

Det er især den britiske coronavariant B117, som betyder, at det ifølge myndighederne vil være for risikabelt med en genåbning. På pressemødet sagde statsministeren desuden, at vi ikke skal forvente en genåbning, der går lige så hurtigt som i foråret.

- Den nye mutation spreder sig, selv med de meget omfattende restriktioner, der gælder i Danmark.

- Vi har set, hvor hurtigt den nye mutation kan bringe tingene ud af kontrol. Derfor kan vi ikke lempe på restriktionerne. Selv når vi får vaccineret flere, må vi gå forsigtigt frem, sagde Mette Frederiksen.

Mutationen B117 gør sit indtog

Og den britiske coronamutation gør, som også statsministeren nævnte, sit indtog i Danmark, sagde Statens Serum Instituts (SSI) direktør, Henrik Ullum.

- I Danmark ser vi en klar fremvækst i andelen af B117. I uge 49 var det 0,2 procent. I uge 2 var det 7,4 procent. I uge tre var det 13, 5 procent. Det viser, at B117 stille og roligt er ved at få overtaget, og vi stadigvæk skal forvente, at B117 i løbet af februar bliver den virusvariant, vi skal forholde os til.

Det på trods af, at det går den rigtige vej med smittetallene generelt, forklarede Henrik Ullum.

Når han ser på de lande omkring Danmark, der har været hårdt ramt, er der én ting, der går igen: Virusmutationen B117.

- Både England, Ireland og tilsyneladende også Portugal er ramt af B117. Det er det, vi gerne vil undgå også rammer os og er en medvirkende årsag til, at vi er nødt til at fastholde restriktionerne, lød det fra SSI-direktøren.

Mutationen, der stammer fra England, er nemlig langt mere smitsom, end den første coronavirus, vi stødte på herhjemme. Det viser studier fra flere universiteter ifølge Henrik Ullum. Der er heller ikke noget, der tyder på, at den skulle give et mildere sygdomsforløb, siger han.

Sygehusvæsenet er spidsbelastet

Ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, skyldes den forlængede nedlukning ikke kun mutationerne, men også, at vores sundhedsvæsen er under mere pres i øjeblikket, end det var i foråret.

- Vores sygehusvæsen har nu været spidsbelastet i over to måneder. Det er anderledes end i foråret, hvor vi meget hurtigt fik knækket kurverne.

Samtidig har sygehusvæsnet - modsat i foråret - været åbent, så der stadig er blevet udført for eksempel knæoperationer. Og derfor er sundhedspersonalet ifølge Brostrøm ved at være tyndslidte.

- Der er blevet knoklet rigtig, rigtig hårdt, og vores personale har svært ved at klare mere. Vi kan ikke bære, hvis epidemien igen løber fra os.

De yngste elever kan muligvis begynde før

Dog er der muligvis et område, der kan se frem til at blive åbnet, før vi når den 1. marts.

I starten af næste uge melder regeringen nemlig ud, om der er mulighed for, at 0.-4. klasse kan komme i skole før marts, sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Man ved nemlig, at børn og unge i mindre grad driver smittespredningen.

- Det er vores håb, at eleverne fra 0. 4- klasse kan starte i skole tidligere end den 28. februar.