MRSA spreder sig igen: 813 danskere smittet med svinebakterien i 2014

Nye tal viser, at over 800 danskere er smittet med svinebakterien MRSA i de første ni måneder af 2014 alene.

Antallet af danskere smittet med svine-MRSA bliver ved med at stige. I årets første 9 måneder har over 800 personer fået konstateret smitte med MRSA-stafylokokker, viser nye tal fra Statens Serum Institut. (© DR Nyheder)

Antallet af danskere, der bliver smittet med den potentielt dødelige svinebakterie MRSA, bliver ved med at stige og stige.

Nu viser nye tal fra Statens Serum Institut, at 813 danskere er blevet smittet med bakterien i de første ni måneder af 2014.

Fra 200 til 600 til 800 smittede

For tre dage siden udkom den såkaldte Danmap-rapport, der fokuserer på, hvor meget antibiotika der benyttes i landbruget, og hvor mange resistente bakterier dette kan udvikle hos mennesker.

Rapporten viste, at antallet af nye tilfælde af svine-MRSA steg fra 232 til 643 smittede mellem 2012 og 2013. Altså en stigning på over 400 tilfælde på et år.

Samme markante udvikling går altså igen i år, hvor antallet af smittede danskere igen slår alle rekorder. Ifølge flere lægelige eksperter vil det samlede antal MRSA-tilfælde i år komme over 1.000 personer.

En af dem er pensionisten Preben Svanekiær, der fik konstateret MRSA-stafylokokker, selv om han ikke havde været i nærheden af en svinestand.

- Jeg blev indlagt på Køge Sygehus og det gik temmelig stærkt, da de fandt ud af, at jeg havde MRSA, fortæller han.

I dag er Preben Svanekiær rask, men hos visse patienter udvikler MRSA-stafylokokkerne sig til en livstruende blødningssyge hos patienterne.

Overforbrug af antibiotika bag MRSA-smitte

Den mest markante årsag til, at svinebakterien overhovedet kan sprede sig til mennesker, skyldtes at de danske landmænd benytter store mængder antibiotika til at holde deres svinebestande raske. Dette udløser resistente bakterier, der kan sprede sig til mennesker.

Hos landmændenes erhvervsorganisation, Landbrug & Fødevarer, anerkender man, at landmændene har et medansvar.

- Vi skal have det forbrug længere ned, siger Poul Bækbo, der er veterinærchef for svineproduktion i Landbrug & Fødevarer.

Alligevel bliver landbruget ved med at øge mængden af antibiotika, der bliver brugt i svineproduktionen.

Af Danmap-rapporten fremgår det, at forbruget af antibiotika i svinebestande er steget med fem procent fra 2012 til 2013. Det er andet år i træk, at mængden af antibiotika i svineproduktionen stiger.

I forvejen tegner svineindustrien sig for over 78 procent af forbruget af antibiotika i fødevareindudstrien - sidste år brugte svineproducenterne således over 91 ton antibiotika til deres grise.

Statens Serum Institut: Voldsom udvikling

Hos Statens Serum Institut kalder man udviklingen i antallet af MRSA-smittede danskere for 'meget voldsomt'.

- Vi skal gøre en hel masse ved det her, og en af de ting, vi skal gøre, er at holde antibiotikaniveauet nede (i landbruget, red.), siger overlæge hos Statens Serum Institut, Robert Skov.

Du kan høre mere om udbredelsen af MRSA-bakterie i P1 Business kl. 13.30 i dag.