Moské hos Islamisk Trossamfund har lagt rum til bande-aftale

Den aftale, der skal sikre fire uger uden skyderier i bandekonflikten, er forhandlet på plads i Københavns Nordvestkvarter.

Det seneste skyderi i bandekonflikten skete torsdag, hvor en 22-årig mand blev skuddræbt i Mjølnerparken. (Foto: © 50090 Johan Nilsson/TT, Scanpix)

Det var moskéen på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter, der var rammen for de forhandlinger, som nu har ført til et midlertidigt stop i skyderierne i den københavnske bandekonflikt.

Det bekræfter formanden for Islamisk Trossamfund, Ayman Thiab, overfor DR's radioprogram P1 Orientering.

Islamisk Trossamfund, der har både moské og islamisk kulturcenter på Dortheavej, blev for alvor kendt i Danmark under Muhammedkrisen, da det blandt andet var en imam derfra, der rejste til Mellemøsten og gøre opmærksom på tegningerne.

Talsmanden for trossamfundet har på nuværende tidspunkt ingen kommentarer til aftalen mellem banderne, da det er besluttet, at en af fædrene fra den såkaldte fædregruppe skal stå for at tale med medierne.

P1 Orientering har forsøgt at få en kommentar fra talsmanden fra fædregruppen. Det er endnu ikke lykkedes. Derfor ved vi ikke præcis, hvordan aftalen er kommet i stand, og hvem der var med under forhandlingerne i moskéen på Dortheavej.

Professor: Godt at lokalsamfundet griber ind

Efter at flere medier i går kunne melde om, at parterne havde indgået en aftale om at standse skyderierne midlertidigt har der både været positive og negative reaktioner fra prominente politikere.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), har rost fædregruppen for at tale fornuft ind i de to bandegrupperinger, mens uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) på Twitter kalder 'våbenhvilen' en 'en tro fortsættelse af Københavns fejlslagne politik'.

Line Lerche Mørck, der er professor i bandeforebyggelse ved DPU på Aarhus Universitet, ser det til gengæld som en positiv ting, at en aftale er forhandlet på plads uden, at politiet og myndighederne har været med til at mægle.

- Jeg tror, at det er vigtigt, at medier, politi, forskere og politikere respekterer det arbejde. Det er meget svært at mægle i sådan en konflikt. Og hvis politikere straks skal gå ind og problematisere og stigmatisere det arbejde ved sådan en proces, så kan det give bagslag, siger hun i P1 Orientering.

Ligeledes mener professoren heller ikke, at det er noget problem, at aftalen blandt andet er blevet forhandlet på plads i en moské.

- En moské kan være en måde at finde et neutralt sted, hvor begge parter føler sig hjemme. Det er vigtigt, at man forhandler et sted, hvor der er personer, som har gode relationer til begge sider, siger Line Lerche Mørck.

Bandekonflikten mellem Loyal To Familia fra området omkring Blågårds Plads på Nørrebro og en bandegruppering i området ved Mjølnerparken har stået på i omkring et halvt år, og inden for ni dage blev tre personer dræbt – den seneste torsdag aften, hvor en 22-årig mand blev skuddræbt i Mjølnerparken ved højlys dag.