Mor til IS-kriger står frem: Myndighederne gør ikke nok

En mor til en efter alt at dømme dræbt Syrien-kriger råber nu myndighederne op, for at flere unge ikke skal lide samme skæbne som hendes søn.

Karolina Dam håber, at hun ved at stå frem kan hjælpe andre i samme situation.

Karolina Dam mistede efter alt at dømme sin søn Lukas den 26. december.

Det var en af de dage, koalitionsstyrker bombede terrorgruppen Islamisk Stat i den kurdiske by Kobane. Syv måneder tidligere var Lukas Dam rejst til Tyrkiet og videre derfra til Syrien for at være hellig kriger.

Ifølge tal fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) er 115 danskere indtil videre rejst til slagmarkerne i Irak og Syrien – 19 af dem har mistet livet.

I dag forsøger Karolina Dam at råbe myndighederne op for at hjælpe andre i sin og sønnens situation. Det sker i et stort interview i Politiken. Til DR Nyheder siger hun:

- Jeg kan ikke holde ud, at der er andre unge, der tager derned. Jeg kan ikke holde ud, at vi lader dem slippe mellem fingrene. Det her er jo ikke kun én dreng, det er sket for. Det sker så tit.

- Da jeg fandt ud af, hvor ofte det her sker, var jeg chokeret. Chokeret over, at myndighederne ved det, og at der ikke sker nok. Der er så meget et tabu, så meget frygt, så meget vrede. Jeg bliver nødt til at sige noget, få skabt nogle debatter, siger hun.

Se indslag med Karolina Dam i TVAvisen herunder.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:550f099b6187a41bfc8214bf

Vil have lukket huller

Karolina Dam efterlyser en langt mere seriøs indsats mod radikalisering fra de danske politikere. En del af det skal være at samle et netværk for forældre til radikaliserede unge på landsplan.

- Vi er nødt til at få lukket nogle huller. Det her handler ikke om, at jeg peger fingre og siger: 'I er skyld i, at min dreng er død'. Slet ikke. Det her handler om, at få fundet de huller og få lukket dem, så det ikke sker igen, siger hun.

Integrationsborgmesteren i Københavns Kommune, Anna Mee Allerslev (R), kalder situationen med radikalisering ”frygtelig og kompleks”. Hun opfordrer bekymrede forældre til at kontakte kommunen.

- Vi har en hotline, hvor man kan ringe 24 timer i døgnet, hvis man er bekymret. Vi kan ikke forhindre de unge i at rejse, men vi kan sætte ind straks med en forebyggende indsats, siger hun.

Som led i Københavns anti-radikaliseringsindsats har kommunens medarbejdere det seneste år forsøgt at skabe fokus om deres arbejde bredt.

- Vi har det seneste år rakt ud til miljøet, venner, forældre, fætre og kusiner.

Vil forhindre at det sker igen

Lukas Dam led af Aspergers syndrom og havde problemer med at finde sig til rette i livet. Først da han som teenager konverterede til islam, fandt han et godt sted at være sig selv.

I begyndelsen var Karolina Dam lykkelig for, at sønnen havde fundet sit kald.

- Det kom bare som kys fra himlen, siger hun.

Men som tiden går, bliver Lukas Dam mere og mere fanastisk i sin tilgang til islam. Han begynder at trække sig væk fra sin familie, vil ikke være i lokalet, hvis der bliver serveret svinekød, forsøger at overbevise sin mor om, at hun skal konvertere. Til sidst forlader han Danmark og rejser mod Syrien uden at sige farvel.

For Karolina Dam er det vigtigt at understrege, at det ikke er islam, der er skyld i hendes søns skæbne.

- Vi skal kunne skelne mellem islam og en sekt (Islamisk Stat, red.), der manipulerer med islam. At muslimer ikke er terrorister, siger hun.

Vil have netværk på landsplan

En af de konkrete ting, som Karolina Dam håber, der kommer ud af at stå frem, er et netværk på landsplan for pårørende til radikaliserede unge.

- Jeg er nødt til at være med til at gøre en forskel. For mine børns skyld, for min egen skyld, for andre forældres skyld. Jeg bliver nødt til at fortælle historien, og så kan jeg håbe at finde ro i min sjæl om, at jeg har gjort mit til at sætte fokus på det og starte en debat om det.

Hvad vil du gerne have folk til at forstå?

- At der er et menneske bag. Jeg vil gerne have, at folk forstår, at det her ikke bare er én dreng. Der er mange – ikke bare i Danmark, men i hele verden. ISIS (en betegnelse for Islamisk Stat, red.) er alle vegne. Jeg vil gerne have, at folk åbner øjnene. Det her er en ting, vi ikke kan løbe fra.