Mor og far skal give lov - aldersgrænsen på sociale medier strammes til

Facebook, Instagram og Snapchat bliver sværere at tilgå for børn under 13 år efter ny EU-forordning.

EU’s nye forordning om databeskyttelse betyder, at børn under 13 år skal spørge forældrene om lov for at få en profil på sociale medier. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Streaks og insta-stories bliver snart lidt mere besværligt at bruge for mange børn i Danmark under 13 år.

Mor og far skal nemlig spørges om lov.

EU’s nye forordning om databeskyttelse - den såkaldte GDPR - træder nemlig i kraft i morgen. Reglerne betyder, at børn under 13 år er nødt til at få samtykke fra forældrene, hvis de vil være på de sociale medier.

Egentlig har disse sociale medier allerede en aldersgrænse på 13 år som følge af et krav i amerikansk lovgivning. Men børnene kan i realiteten bare lyve om deres alder, da det ikke er muligt at verificere oplysningen.

En af dem, der er på sociale medier uden egentlig at have alderen til det, er 11-årige Thea Anker Valet.

- Da jeg skulle have Snapchat, installerede min mor det, og jeg tror, hun skrev, at jeg var 14 år.

Hvis de nye regler betyder, at hun ikke længere kan være på de sociale medier, før hun fylder 13, så ville det være ærgerligt, synes Thea.

- Hvis jeg nu havde en god veninde, der var flyttet væk, og hun var lidt ældre end mig, og vi kun havde kontakt på Snapchat, og min profil så blev slettet, så ville jeg blive rigtig ked af det.

Kan skabe dialog mellem forældre og børn

Hverken børnene eller deres forældre risikerer dog noget, hvis de fortsætter med at være på de sociale medier, da det kun er de sociale medier, der kan få bøder.

Men det er ikke uden grund, at der er aldersgrænse på medierne, lyder det fra psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen.

Der kan nemlig være indhold på de sociale medier, som ikke er velegnet for børn under 13 år.

- Det kan selvfølgelig være svært at vurdere, hvornår børn har den alder, som gør, at de på egen hånd kan bevæge sig ud på de sociale medier. Og derfor er det godt med en aldersgrænse, der kan guide.

Kuno Sørensen håber, at den nye EU-forordning kan være med til at skabe en dialog mellem børnene og forældrene.

- Mange forældre ved slet ikke, at deres børn er på de sociale medier og her er en god anledning til at snakke om, hvilke udfordringer der kan være, og hvorfor man peger en aldersgrænse.

- For selvfølgelig er der børn under 13 år på de sociale medier, men hvis der er en god dialog, kan det være fint nok. Så kan de få noget erfaring og blive guidet undervejs.

Det værste ville dog være, hvis mange børn begynder at holde deres online-liv hemmeligt på grund af de nye regler.

- Vi håber ikke, at det betyder, at de går under radaren. De skal jo bare forstå, at ligesom der er en alder for kørekort, så er der også nogle grænser for sociale medier, siger Kuno Sørensen.

Rettelse:

Det er tidligere fremgået af artiklen, at EU's nye forordning ville gøre det forbudt for børn under 13 år at bruge sociale medier. Dette er ikke korrekt. Forordningen betyder derimod, at børn under 13 år skal have samtykke fra forældrene.