Mor er rasende: Bosted tav om påstået seksuel krænkelse af 13-årig

13-årig dreng blev fjernet øjeblikkeligt fra bosted i Nordjylland efter mistanke om overgreb.

Betina Barner er rasende over, at hun ikke blev orienteret med det samme, da hendes søn følte sig seksuelt krænket på opholdssted. (Foto: © Marie Klareskov, DR Nyheder)

Flere eksperter kritiserer et opholdssted i Nordjylland for ikke at handle som de skulle, da en 13-årig dreng sidste år følte sig seksuelt forulempet af en ung mand fra opholdsstedet.

Drengen er Betina Bremers dengang 13-årige søn, som tidligere var anbragt på opholdsstedet Gården i Jammerbugt Kommune i Nordjylland.

En aften i juli 2017 spiller sønnen et spil sammen med nogle andre drenge på bostedet på et værelse. Ifølge sønnen kommer en ung mand, der også bor på stedet, ind med alkohol.

Den unge mand bliver ifølge sønnens forklaring fuld og tvinger Betina Bremers søn i knæ. Han blotter sig og forsøger at presse drengen til oralsex. En af de andre unge får trukket den unge mand væk og der bliver kaldt på de ansatte, som tager en snak med de unge.

Ingen indberetning

Men opholdsstedet underretter ikke kommunen om episoden. I stedet bliver episoden nævnt af opholdsstedet i et ugebrev, som den 13-årige drengs kommune og hans mor modtager. Her står ikke noget om, at drengen angiveligt har oplevet en seksuel krænkelse.

I et senere brev til Socialtilsynet, der fører tilsyn med blandt andet opholdssteder som Gården, skriver Gården, at de opfatter opfordringen til at udføre oralsex som et citat fra en raptekst.

- Jeg får at vide af pædagogerne, at der har været en konflikt imellem min søn og (den ældre dreng, red.) Og at han havde overskredet min søns grænser, men han havde sagt undskyld og det havde min søn accepteret. Det er hvad jeg får at vide, fortæller Betina Bremer.

Men det er ikke den version, hendes søn fortæller, da han nogle måneder senere er hjemme på besøg. Her bryder han sammen.

- Men så kommer det. Og så fortæller han mig det. Og jeg begynder bare at græde, siger Betina Bremer.

Ekspert: Opholdsted burde have informeret

Opholdsstedet har pligt til at indberettet begivenheder som denne, men den pligt mener Bente Adolphsen, der er jurist og konsulent på børneområdet ikke, at opholdsstedet har levet op til.

- Jeg synes jo, de bagatelliserer, hvad der er sket, siger Bente Adolphsen, og fortsætter:

- De skulle jo have fortalt hvad episoden gik ud på og hvad det var for en situation denne her dreng kommer i og om risikoen for hans videre anbringelsesforløb,når han bliver udsat for sådan nogle ting på et opholdssted, der tilsyneladende ikke magter at beskytte ham mod det.

Fortalte historien til ansat

Men allerede inden, at Betina Bremers søn bryder sammen overfor sin mor, har han fortalt, hvad der skete.

Christina Viltoft var ansat på opholdsstedet, da episoden fandt sted. Det er hende, der vækker den 13-årige dreng dagen efter episoden.

- Og det første han siger er: jeg er så bange, jeg er så bange. Og så fortæller han hvad der skete om aftenen. Og jeg bliver simpelthen så chokeret.

Christina Viltoft hørte om det påståede overgreb, da hun var ansat på Hjorthøjgård. (Foto: © Marie Klareskov, DR Nyheder)

Sønnen fortæller her den samme historie, som han senere fortæller sin mor. Christina Viltoft vil derefter gøre opmærksom på problemerne.

- Og så henter jeg ledelsen, som var på arbejde sammen med mig. Og han tager ligesom over og snakker med ham (den 13-årige, red.), fortæller Christina Viltoft.

- Men havde du noget indtryk af at ledelsen forstod at denne her dreng var blevet krænket seksuelt?

- Ja. Det er helt sikkert, siger Christina Viltoft.

Fjernet samme dag

Ledelsen gør ikke andet end at orientere om en konflikt i ugebrevet.

Da Betina Bremer flere måneder senere får historien af sin søn, ringer hun straks til sagsbehandleren i kommunen. Samme dag bliver sønnen flyttet fra opholdsstedet Gården.

- Forvaltningen vurderer, at (navn udeladt, red)’s psykiske og fysiske trivsel er i alvorlig fare,” skriver sagsbehandleren senere i en underretning.

Det er en klar fejl, at kommunen og Socialtilsynet ikke er blevet orienteret, mener Christine Hemme, der er ekspert i udsatte børn og unge og lektor i socialt arbejde på VIA University College.

- Det er selvfølgelig rystende at det er kommunen, der skal underrette tilsynet om, at der angiveligt er sket et overgreb på drengen her. Det må jo ikke ske, fordi de har jo skærpet underretningspligt.

Også Socialtilsyn Nord kritiserer, at de ikke er blevet orienteret.

- Yderligere er det socialtilsynets vurdering, at ledelsen ikke har sikret, at anbringende myndigheder er orienteret om angiveligt alvorlige forhold i tilbuddet, skriver Socialtilsyn Nord i deres seneste tilsynsrapport om Gården.

Opholdsted: Der var ikke tale om seksuelt overgreb

Opholdsstedet Gården ønsker ikke at stille op til interview med DR, men skriver i en mail:

- Bostedet har ingen som helst interesse i at undlade at orientere, også fordi begivenheder også kan få betydning for allokering af resurser. Hvis man imidlertid orienterer sig i tilsynssagens akter, hvad DR har bekræftet at have gjort, så vil man kunne se, at bostedet har redegjort 100% konkret for, hvorfor der ikke var tale om en seksuel krænkelse, og det skal gentages, at der heller ikke efter sagsbehandlingen for tilsynet blev tale om skærpet tilsyn.

Svar fra Gården

Betina Bremer mener ikke, at hun er blevet tilstrækkeligt informeret om den dramatiske episode for hendes søn.

- Jeg var rasende på pædagogerne. Især den chef, der glemte at fortælle mig, hvad der rent faktisk var foregået med min dreng. Og jeg har stadig ikke fået en forklaring, siger Betina Bremer.