’Moffes’ datter: Jeg blev meget hurtigt voksen på en forkert måde

Selvom Nicoline Nielsen er stolt over faderens ulovlige cannabis-firma, er hun samtidig vred på ham over, at han har sat det højere end sin familie.

Hvad gør man, når ens forældre fra den ene dag til den anden ryger i fængsel, og man så står tilbage med to småsøskende, som skal have smurt madpakker, vasket tøj og have de rigtige bøger med i skole?

Det ved 19-årige Nicoline Nielsen fra Holbæk i Vestsjælland alt om. I efteråret blev hendes forældre, Claus ’Moffe’ Nielsen og Louise Damsgaard Nielsen, sigtet for ulovligt at have fremstillet og tjent penge på at sælge cannabis-olie og kakaobønner med det euforiserende thc-stof i, og i 53 dage sad de varetægtsfængslet, mens politiet efterforskede sagen.

- Jeg tabte mig syv kilo på to måneder, og jeg blev meget hurtigt voksen på en forkert måde, fortæller Nicoline Nielsen i dag.

Var i "overlevelses-mode"

Det var Nicoline Nielsens storesøster på 20 år, der fik den midlertidige plejetilladelse over de to små søskende på henholdsvis 10 og 11 år, og hun flyttede hjem i den periode, hvor forældrene var varetægtsfængslede.

Men det var Nicoline Nielsen, der mest af alt havde ansvaret for de to små søskende i dagtimerne.

- Jeg var i et ”overlevelses-mode”, for der var de to små, som skulle i skole. Selvom jeg har en kæmpe familie, en kæreste og en masse venner, som jeg hele tiden kunne ringe til, hvis der var noget, var jeg alene i hverdagen. Jeg blev nødt til at tænke praktisk og nedgradere nogle fag på hf, så jeg kunne komme tidligt hjem for at tage mig af mine søskende, siger Nicoline Nielsen, som af den grund heller ikke får sin hue til sommer sammen med sine klassekammerater.

- Derudover havde jeg svært ved at sove alene, for jeg var bange for, at der var nogen, som skulle komme og tage børnene. Jeg vil ikke ønske for nogen, at de skal opleve det.

Olie og bønner til kræftsyge

Historien om Nicoline og resten af familien Nielsen fra Holbæk er netop blevet vist på DR2 i dokumentaren ”Cannabismanden fra Holbæk”.

Her følger man Claus ’Moffe’ Nielsen, der igennem flere år har produceret og solgt ulovlige cannabisdråber og kakaobønner med thc-stoffet i til folk med eksempelvis kræft eller sklerose.

Han begyndte med at producere dråberne, efter hans ældste datter, der er Nikolines storesøster, for nogle år siden fik konstateret brystkræft. De hjalp hende med at overkomme smerterne, og efter hun var blevet erklæret rask, fortsatte ’Moffe’ produktionen, som han i dag blev landskendt på.

Det er dog ulovligt ifølge straffeloven, og nu står han til at få op til 10 års fængsel. Det samme gør moderen, mens Nicoline Nielsen selv er blevet sigtet i sagen. Hun har dog ikke lyst til at oplyse, hvad hun er sigtet for over for DR Nyheder. Anklagemyndigheden har ingen kommentarer i sagen.

Satte firma over familien

Nicoline Nielsen står tilbage med en noget ambivalent følelse over for faderes projekt, der har fået store konsekvenser for familien.

- Jeg er lidt vred på min far, og jeg kan godt tænke: ’For helvede altså, far!’. Det er jo hans sag, ikke vores, så hvorfor skulle det så gå ud over os? Og jeg har også følt, at han satte sit firma over sin familie, for det var ham, der ville vise sine principper, og nu har verden forstået det, siger hun og fortsætter:

- Nu har han lovet, at han ikke vil gøre det igen, og i min familie holder man det, man lover. Men jeg må sige, at jeg er træt af det hele, siger hun.

Omvendt kan hun dog godt forstå, hvorfor faderen gjorde det, han gjorde. Også selvom han brød loven. Ikke mindst fordi hun har fået hundredvis af henvendelser fra syge folk, som købte faderens ulovlige dråber, og som er glade for det, han har gjort.

- Jeg er ikke vred-vred, for han har gjort det af et godt hjerte. Han brænder så meget for det, og vi har talt om det tusindvis af gange. Selvom jeg godt vidst, at det var ulovligt, tænkte jeg aldrig på det, og jeg var ikke bekymret for, om politiet en dag skulle komme og hente ham. Jeg kunne jo se, der var en mening med det, han gjorde, og jeg kunne jo se, at det hjalp folk, siger hun.

Bitter over opmuntrende kommentarer

Nicoline Nielsen har heller ikke været flov over at fortælle folk om, hvad hendes far lavede ved siden af sit arbejde som murer. Mere stolt, forklarer hun.

- Men da det hele begyndte at koge, så følte jeg mig alligevel ikke så sej. Og jeg blev ret bitter, når folk sagde tak til mig for alt det, min far havde gjort for dem. For det var ikke dem, der var kommet i fængsel, erkender hun.

Hun vidste godt, at hendes far kunne gå hen og blive straffet. Men hun havde ikke tænkt, at hendes mor også kunne blive ramt af det.

- Da de blev anholdt, var jeg nervøs for min mor. ’Fuck min far’, tænkte jeg, for han vidste godt, hvad han gik ind til. Men jeg var ked af, at min mor blev anholdt. Og jeg frygter også, at hun ender i fængsel. Jeg kan godt ligge vågen om natten og tænke på, hvordan vi skal klare det, hvis det sker, siger hun.

Hun ser heller ikke sine forældre som kriminelle, selv om de er blevet sigtet for produktion og salg af cannabisolie og -bønner og nu risikerer at få op til 10 års fængsel.

- De er ’Familien Danmark’, der sidder hjemme i stuen og ser fjernsyn, og oppe i mit hoved har det ikke været ulovligt. De er bare folk med meget store hjerter. Hvis det blev lovligt, kunne jeg godt overveje at føre firmaet videre, for jeg ved, at det har gjort en forskel for mange mennesker. Også selvom det er ulovligt.

Frygter ikke plettet straffeattest

Nicoline Nielsen blev sigtet 15 dage efter, at forældrene var blevet varetægtsfængslet.

Men risikoen for at få en plettet straffeattest er dog ikke noget, der går hende synderligt på.

- Min far kunne ikke forudse konsekvenserne, og han har sagt undskyld tusindvis af gange. Jeg er ikke bange for, at jeg får en plettet straffeattest. Jeg har kun fået rosende ord om min fars virksomhed, og når jeg skriver noget på Facebook og tagger ham i det, så får jeg hundredvis af likes, så jeg er sikker på, at der nok er nogen, som vil ansætte mig, selv hvis jeg får en straf, siger Nicoline Nielsen.

Hvornår sagen fortsætter, er endnu uvist. Forældrene blev løsladt i slutningen af november i år, og der er endnu ikke rejst tiltale i sagen. Det er endnu uvist, hvornår den kommer, men der kan ifølge forsvarsadvokat Erbil Kaya gå mellem seks måneder og et helt år.

Lige nu er hovedbekymringen for familien, hvordan huslejen skal betales i slutningen af måneden.

- Jeg har hele tiden tænkt, at far måtte have en plan. Ikke på sådan en Egon Olsen-agtig måde, men jeg har tænkt, at han må have haft en plan for, hvordan han kan tjene penge, når han kom ud. Før i tiden har jeg været vant til at beholde SU’en for mig selv, men den har jeg brugt på mad og husleje i den seneste tid.

Holbæk Kommune har ikke ønsket at udtale sig i sagen. Det har storesøsteren heller ikke.