Han var i gang med at låse sin cykel op, men fattede mistanke, da han så en mørk bil holde parkeret foran genboens indkørsel.
Da to personer kom ud af bilen og gik over mod ham, vidste han godt, hvad der skulle ske.
- Klokken er 07.43, og du er anholdt, sagde den ene af de to betjente fra Politiets Aktionsstyrke.
Det var den 8. december 2021, og Jesper var en af de fire efterretningsmedarbejdere, der blev anholdt og sigtet for at have røbet statshemmeligheder.
Daværende øverste chef for FE, Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen er blandt de fire sigtede, og han har tidligere fortalt sin historie i medierne.
Det har ingen af de tre andre efterretningsmedarbejdere – før nu.
I den nye DR-dokumentar "Mørklagt: PET-mandens hemmeligheder" bryder 63-årige Jesper tavsheden og fortæller om sine oplevelser på den anden side af afhøringsbordet.
I dag er han sigtet for at have brudt sin tavshedspligt under særligt skærpende omstændigheder ved at tale med journalister om en konkret sag fra hans arbejde.
'Der var noget, jeg ikke kunne leve med'
For ikke at bryde sin tavshedspligt igen kan Jesper ikke fortælle præcist, hvad der ligger til grund for, at han i første omgang valgte at bryde sin tavshedspligt og dermed bryde regel nummer et i efterretningstjenesten.
Hvor vigtigt er det, at man kan holde sin kæft som ansat i PET?
- Det er meget vigtigt.
Hvorfor valgte du at bryde den regel?
- Jeg valgte at bryde den regel, fordi jeg synes, der var noget, jeg ikke kunne leve med.
- Jeg vil ikke komme nærmere ind på, hvorfor jeg har talt med journalister, men der er selvfølgelig sket noget, som jeg ikke har været enig med min ledelse i. Nu har jeg været ansat 20 år i PET, så jeg taler ikke med journalister for at fortælle dem en spændende historie.
Jesper er i denne artikel kun omtalt med fornavn af hensyn til sin sikkerhed.
Han erkender, at det kan lyde underligt, at han ikke i offentligheden og til pressen kan fortælle, hvad han allerede tidligere har fortalt til journalister.
- Sådan må det være. Jeg skal ikke gentage mine forbrydelser.
Beskrevet som Samsams kildefører
63-årige Jesper er af DR, Berlingske og Politiken blevet identificeret som Ahmed Samsams kildefører. Altså en af de personer, som Samsam afleverede sine oplysninger til.
Terrordømte Samsam blev i 2018 i Spanien idømt otte års fængsel for at have været en del af frontløbergrupper til Islamisk Stat i Syrien.
Ifølge DR’s oplysninger og Samsam selv arbejdede han som agent for først PET, Politiets Efterretningstjeneste, og senere FE, Forsvarets Efterretningstjeneste, på rejser til Syrien.
De danske efterretningstjenester har imidlertid aldrig vedkendt sig samarbejdet med Samsam, og det førte til, at de spanske domstole forkastede Samsams forklaring.
Samsam har anlagt en civil retssag mod PET og FE. Han vil have tjenesterne til at bekræfte, at de samarbejdede med ham. Der forventes at falde dom i sagen den 8. november.
Selv vil Jesper hverken be- eller afkræfte, om han var kildefører for Samsam – eller om han arbejdede i den særlige afdeling i PET, som håndterer tjenestens kilder.
Se mere i videoen herunder.
Ikke som i amerikanske film
Det var ellers en almindelig december-dag, da betjentene fra aktionsstyrken dukkede op foran Jespers hjem.
Jesper var på vej ud ad hoveddøren for at tage på skydebanen til den halvårlige skydetræning, som er obligatorisk for alle betjente i Danmark.
Jesper havde på det tidspunkt været ansat i PET i knap 20 år.
Han fortæller i dag, at han øjeblikkeligt er klar over, hvorfor han er blevet anholdt – nemlig for at have lækket hemmeligheder til journalister.
Jesper bliver bedt om at sætte sig ind i tjenestebilen.
- Jeg spørger, om jeg må sige farvel til min kone, det får jeg ikke lov til og bliver placeret ovre i tjenestebilen. Da jeg kører op ad vejen, ser jeg, at der holder fire-fem PET-tjenestekøretøjer. Der ved jeg jo, at det er ransagningshold, der skal ind og endevende vores hus.
- Der tænker jeg, at det bliver lidt et chok for min hustru.
Fra villavejen nord for København blev Jesper kørt til Gentofte Politistation, husker han.
Her blev han præsenteret for den række af beviser, der var imod ham. Det gælder ifølge Jesper både aflytning og overvågning af ham på arbejde og andre steder.
- Jeg kan godt se, at jeg bliver nødt til at erkende de faktiske forhold. Det ville være omsonst at nægte det. Jeg ser, at det er et utroligt omfattende materiale, de afleverer.
Hvorfor opdagede du ikke, at du blev skygget?
- Nu foregår skygning jo ikke som i amerikanske krimifilm. De observationshold, der har skygget mig, er topprofessionelle. De ved godt, hvordan de skal holde sig skjult.
- Jeg havde ingen mistanke om, at jeg blev skygget, og selvom jeg havde det, havde jeg nok ikke opdaget det, fortæller Jesper.
Tilstår, men trækker senere tilståelse tilbage
Ifølge Jesper nægter han sig til en start skyldig i sigtelserne mod ham, selvom han erkender de faktiske forhold – nemlig, at han har talt med journalister.
Han vælger også i første omgang at køre sagen som en tilståelsessag, men trækker siden sin tilståelse tilbage.
Nu ønsker han, at sagen kommer for retten, så han kan fortælle, hvorfor han lækkede oplysninger om en sag til journalister.
- Jeg vil gerne få mulighed for at forklare, hvorfor jeg har gjort, som jeg har gjort.
Jesper blev løsladt dagen efter sin anholdelse.
Løsladelsen betød også, at Jesper skulle lande i et nyt liv uden for PET. Han var hjemsendt, indtil han selv opsagde sit job i maj 2022.
- Det var mærkeligt. Jeg har i PET arbejdet sammen med de bedste kolleger, jeg nogensinde har haft. Alle gør en kæmpe indsats for at holde Danmarks sikkert.
- Jeg savner dem hver dag og har ikke fået sagt farvel til dem. Men det kan jeg så måske bruge den her mulighed til.
Han fastholder, at han ikke har fortrudt sine handlinger. Heller ikke selvom, han nu har mistet både kolleger og sit arbejde.
- Jeg kan stå op hver morgen og kigge mig selv i spejlet i bevidsthed om, at jeg har gjort det rigtige.
I dag har Jesper fået sin tjenestemandspension og arbejder desuden som apotekerbud.
Straffesag er ikke afgjort
Jespers straffesag er fortsat verserende. Til DR skriver anklagemyndigheden, at "tiltalespørgsmålet overvejes fortsat, og der er pt. ikke en tidshorisont."
PET skriver til DR:
- Samlet set er det PET's vurdering, at håndteringen af forløbet er sket i straffesagen er sket i fuld overensstemmelse med gældende lovgivning.
- PET har gennem hele forløbet haft en interesse i at klarlægge omfanget af lækager og forebygge nye lækager. Medarbejderen har givet detaljer om forløbet, som PET ikke var bekendt med gennem sin efterforskning, står der i det skriftlige svar.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.