Straffesagerne mod den tidligere Venstre-minister Claus Hjort Frederiksen, tidligere spionchef Lars Findsen og en 63-årig tidligere PET-ansat, Jesper, bliver ikke gennemført.
Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.
Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen har begge været tiltalt for at røbe statshemmeligheder. Men kendelser om, at der skal være delvist åbne døre i Højesteret betyder, at anklagemyndigheden har valgt at lægge sagerne ned.
- Klassificerede oplysninger er helt centrale for sagerne. Uden adgang til at fremlægge dem i retten har anklagemyndigheden ingen mulighed for at løfte bevisbyrden, siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen i en pressemeddelelse.
- Derfor har anklagemyndigheden indstillet til justitsministeren, at sagerne ikke gennemføres. Det har ministeren tiltrådt, og dermed er sagerne afsluttet.
Sagen mod den 63-årige Jesper, der tidligere har arbejdet for PET, er ligeledes blevet droppet.
Han har været sigtet for brud på sin tavshedspligt under særligt skærpende omstændigheder.
Begge Lars Findsens forsvarsadvokater glæder sig over beslutningen om at droppe sagen mod deres klient:
Højesterets kendelser gjorde udslag
I sidste uge valgte Højesteret, at sagerne mod Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen skulle køre for delvist åbne døre.
Retten besluttede desuden, at Lars Findsen måtte få sit anklageskrift med hjem, og at Claus Hjort Frederiksens straffesag skulle køre som en nævningesag.
Anklagemyndigheden fik i forbindelse med Højesterets beslutning lov til at udskyde begge sager - og i dag er de så blevet droppet.
- Højesteret har afgjort, at Lars Findsen vil kunne tage klassificerede oplysninger med hjem. Uden krav til, hvordan de skal opbevares, eller hvem der har adgang til dem. Det vil selvsagt øge risikoen væsentligt for, at oplysningerne bliver spredt ukontrollabelt, siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen i pressemeddelelsen.
- Derfor har Forsvarets Efterretningstjeneste meddelt anklagemyndigheden, at de klassificerede oplysninger ikke kan fremlægges som bevis i en straffesag. En delvis åben retssag trækker yderligere i den retning, og rammerne er dermed langt fra de sædvanlige krav til, hvordan man behandler klassificerede oplysninger.
Ifølge DR's retskorrespondent Trine Maria skal man ikke undervurdere, hvor stor dagens afgørelse er:
Rigsadvokat: Det er et problem
I pressemeddelelsen skriver anklagemyndigheden, at man mener det i fremtiden vil være vanskeligt at retsforfølge personer for brud på tavshedspligt, hvis man ikke kan få lov til at fremlægge de hemmelige oplysninger.
- Fra et retshåndhævelsessynspunkt er det et problem, at centrale beviser ikke kan lægges frem, men givet omstændighederne kan det ikke være anderledes. Hvis loven ikke kan håndhæves, betyder det i sidste ende, at vi i Danmark reelt kan stå uden et strafferetligt værn mod brud på tavshedspligten om landets mest fortrolige oplysninge, rigsadvokat Jan Reckendorff i pressemeddelelsen.
Han tilføjer desuden, at det vil kræve en lovændring fra politikernes side, hvis den situation skal ændres.
Anholdt for knap to år siden
Det var tilbage i december 2021, at PET offentliggjorde en pressemeddelelse, hvor det kom frem, at man havde sigtet og anholdt fire personer for læk fra efterretningstjenesterne.
Den ene af de anholdte var den nu 59-årige Lars Findsen, som endte med at sidde fængslet i over 70 dage, inden han blev løsladt.
Den nu 63-årige tidligere PET-ansatte Jesper blev ligeledes anholdt i december, men han blev efter grundlovsforhøret løsladt.
Sagerne mod de to andre anholdte, som begge havde været hos Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) blev efterfølgende droppet.
Claus Hjort Frederiksen har tidligere selv meddelt på Facebook, at han den 20. december blev mødt af to politifolk foran bopælen. Her præsenterede de ham for en sigtelse efter den alvorlige paragraf i straffeloven §109, som kan give op til 12 års fængsel.
Dagens afgørelse er et nederlag for anklagemyndigheden og regeringen, fortæller DR's politiske korrespondent Christine Cordsen:
Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen har under hele sagen nægtet sig skyldig i anklagerne mod dem.
Højesteret skrev i begge kendelser fra sidste uge, at straffesagerne mod de to tidligere topfolk navnligt angår videregivelse af oplysninger om et samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og den amerikanske efterretningstjeneste NSA om aflytning af datakabler.
Dette har hidtil været mørklagt.
I Lars Findsens sag lød det tilmed fra Højesteret:
- Kabelsamarbejdets eksistens, det forhold, at FE har foretaget en undersøgelse vedrørende samarbejdet med NSA, sikkerhedsbruddet og whistleblowerens henvendelse til TET på nuværende tidspunkt må anses for offentligt kendt.
- Højesteret fandt, at de hensyn, som ligger bag ønsket om at undgå at bekræfte disse oplysninger, ikke gør det nødvendigt, at dørene lukkes under hovedforhandlingen, når de afvejes over for de hensyn, der taler for offentlighed, skrev retten i kendelsen.
DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen.