Mens de udgav sig for at være i Danmark i diplomatiets tjeneste, har russiske efterretningsfolk hvervet kilder, deltaget i konferencer og holdt møder med danske toppolitikere, forskere og erhvervsfolk.
Nu kan DR fortælle om en stribe russiske efterretningsofficerer, der har opereret i Danmark.
Deres identiteter er blevet afsløret i dokumentarserien ”Skyggekrigen”, som DR har lavet i samarbejde med SVT i Sverige, NRK i Norge og Yle i Finland.
- Det er spioner, som simpelthen er mødt på arbejde hver dag for at spionere mod Danmark og opbygge kilder og kontakter i det danske samfund, der kan bistå Rusland, siger kontraspionagechef Anders Henriksen fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).
Til arrangementer med præsident og myndigheder
De fire nordiske medier har i samarbejde med researchorganisationen Dossier Center identificeret 38 russiske efterretningsofficerer, som har arbejdet i Norden inden for de seneste år.
Herunder nye oplysninger om seks efterretningsofficerer, som blev udvist fra Danmark for et år siden.
En af de udviste efterretningsofficerer, den 35-årige Dmitrii Otorochkin, kom til Danmark i sensommeren 2021 og indgik officielt i Ruslands diplomatiske korps.
Hjemme i Rusland læste han ifølge Dossier Center til systemanalytiker ved et teknisk universitet i Moskva.
Men da han kom til Danmark, var det ifølge DR’s oplysninger som officer i Ruslands udenrigsefterretningstjeneste, SVR.
DR har fundet en række profiler på sociale medier tilknyttet Dmitrii Otorochkin og en række profiler tilknyttet andre personer, der har delt fotos af den russiske efterretningsofficer.
På billederne ser man den samme mørkhårede mand med markante, sammenvoksede øjenbryn, der er fotograferet under sin studietid i Moskva, sammen med venner, iført militæruniform, boksehandsker og våddragt, på bar og udendørscafé, til sit eget bryllup, og mens han triller sit barn rundt i en barnevogn.
Derudover har DR fundet deltagerlister og et foto, der viser, at Dmitrii Otorochkin har deltaget i arrangementer i den mellemstatslige kommission HELCOM.
Dmitrii Otorochkin fungerede som Ruslands udsending i kommissionen.
Ved arrangementerne deltog blandt andre repræsentanter fra flere danske myndigheder, den daværende finske præsident samt repræsentanter fra Europa-Kommissionen og FN.
Den finske tv-station Yle har talt med repræsentanter i HELCOM-kommissionen, der enten ikke kan huske Dmitrii Otorochkin eller beskriver ham som en person, der holdt lav profil ved kommissionens møder.
Hverken PET eller den finske efterretningstjeneste SUPO ønsker at udtale sig om Dmitrii Otorochkin.
Men i forhold til SVR fortæller kontraspionagechef Anders Henriksen, at det er den tjeneste, der har til opgave at forsyne Rusland med efterretninger inden for udenrigs- og sikkerhedspolitik, økonomi, forskning og teknologi.
- SVR spionerer mod vores allerhelligste, politiske rum. De spionerer mod vores udenrigs- og sikkerhedspolitiske forhandlingspositioner, og de forsøger at påvirke den politiske proces. De udgør en alvorlig trussel mod en stat som Danmark og vores nationale suverænitet, siger Anders Henriksen.
GRU-officerer blandt de udviste sidste år
Tre af de øvrige udviste – Alexander Toslunov, Alexey Ropot og Sergey Maslov – havde alle diplomatisk rang af militærattachéassistenter på ambassaden i København.
Men ifølge Dossier Center og vestlige efterretningskilder var de reelt udsendt af Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU.
Sidstnævnte, 44-årige Sergey Maslov, kom til Danmark i efteråret 2019.
Af lækkede russiske databaser, som Dossier Center har adgang til, og som DR har set, fremgår det, at Sergey Maslovs hustru har været registreret på en adresse i Moskva, der er blevet afsløret som kollegium for GRU-officerer.
Ifølge DR's kilder viser det, at hun er gift med en GRU-officer.
Her er de 38 russiske efterretningsofficerer, der bliver sat navn på i "Skyggekrigen":
Militæruddannet med it-kompetencer
Ifølge PET har de russiske efterretningsfolk ofte gennemført en længere uddannelse i klassiske efterretningsdiscipliner, før de bliver udstationeret.
- De vil have gennemgået et relativt langvarigt forløb, hvor de så at sige har gået i spionskole hjemme i Rusland. Der vil de typisk være blevet uddannet i det, vi kalder indhentningsdiscipliner, og i at føre kilder og kommunikere på en måde, så kommunikationen ikke kan opsnappes, siger Anders Henriksen.
Derudover er efterretningsofficererne gerne specialiseret inden for det specifikke område, de skal spionere mod, siger Anders Henriksen.
GRU-officeren Sergey Maslov er ifølge oplysninger fra Dossier Center uddannet ved et militærakademi med speciale i uddannelse af diplomater.
Han har også arbejdet for en virksomhed, der udvikler computersoftware.
DR har fundet en række arrangementer inden for netop it og teknologi, som Sergey Maslov tilmeldte sig, mens han var i Danmark.
For eksempel meldte han sig i 2019 til et seminar i Brøndby om beskyttelse af kritisk infrastruktur mod cybertrusler.
Året efter tilmeldte han sig en konference om robotteknologi i København og et halvdagsseminar om de nyeste teknologier inden for databeskyttelse. Og i 2021 tilmeldte han sig en stor it- og teknologikonference på DTU i Lyngby.
DR har dog ikke kunnet få bekræftet, om han deltog i arrangementerne, eller hvad han i givet fald foretog sig.
Efterretningsofficerer rykket videre i Norden
Ud over de seks personer, som var blandt de udviste sidste år, har DR identificeret yderligere tre efterretningsfolk, som har arbejdet i Danmark.
Den ene af dem, 45-årige Vladimir Lyapin, var på ambassaden i København fra 2003 til 2009.
I dag befinder han sig på Ruslands ambassade i Stockholm, hvor han officielt har titel af såkaldt ministerråd. Dermed har han en chefpost, der placerer ham højt i hierarkiet på ambassaden.
Ifølge kilder i vestlige efterretnings- og sikkerhedstjenester beskæftiger Vladimir Lyapin sig med spionage, og hans arbejde kan ifølge kilderne ikke nødvendigvis afgrænses til den ene eller den anden af de russiske efterretningstjenester.
SVT har opsøgt Vladimir Lyapin ved ambassaden i Stockholm og bedt ham svare på, om han er efterretningsofficer.
- Det er et dumt spørgsmål. Vi arbejder alle for Udenrigsministeriet, lød hans svar.
De svenske myndigheder udmeldte i går, at fem russiske efterretningsofficerer vil blive udvist. Det har ikke været muligt at få bekræftet, om Vladimir Lyapin er en af dem.
En anden tidligere efterretningsofficer i Danmark, GRU-officeren Vladislav Khlestov, var i hvert fald indtil for ganske nyligt på ambassaden i Oslo.
DR har tidligere kunnet fortælle, at han i sin tid i Danmark blandt andet i november 2018 deltog i markeringen af 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig.
En del af markeringen fandt sted i Løgumkloster, hvor både politikere, grev Ingolf, grevinde Sussie og diplomater fra Belgien og Frankrig deltog.
Norge valgte kort før offentliggørelsen af ”Skyggekrigen” at udvise 15 russiske efterretningsofficerer, men det har ikke været muligt at få bekræftet, om Vladislav Khlestov var blandt de udviste.
Hverken PST i Norge eller PET har ønsket at udtale sig om Vladislav Khlestov.
Men kontraspionagechef Anders Henriksen fortæller, at GRU-officerer bliver sendt ud for at kortlægge og spionere mod blandt andet militærets infrastruktur, NATO-øvelser, forsvarskapaciteter og -teknologi, militærbaser og forsvarsindkøb.
- GRU’s hovedopgave er grundlæggende at forberede en eventuel storkonflikt, som Rusland måtte blive involveret i, siger Anders Henriksen.
Endelig har DR for nyligt kunnet fortælle historien om SVR-officeren Timur Rasulov, som forlod Danmark, efter han blev taget i at være føringsofficer for den nu spionagedømte forsker Alexey Nikiforov.
Den russiske forsker blev idømt tre års fængsel for at udlevere stjålne oplysninger og tekniske komponenter til Timur Rasulov fra Danmarks Tekniske Universitet og fra en nordjysk virksomhed, der dengang hed SerEnergy.
Russisk talsperson: ’Endnu en bølge af spionmani’
Ingen af de russiske ambassadører i Sverige, Norge eller Danmark vil stille op til interview.
Den russiske ambassadør i Oslo, Tejmuraz Ramisjvili, skriver:
- At indsamle og analysere information i et stationeringsland og formidle denne information til hjemlandet er en normal virksomhed for diplomater.
Talsperson for Ruslands Udenrigsministerium Maria Zakharova hævder, at det er i strid med ”folkerettens normer og privatlivets ukrænkelighed", at ”Skyggekrigen” viser foto- og videomateriale af tidligere og nuværende ansatte ved russiske ambassader.
Samtidig betegner hun afsløringerne som "endnu en bølge af spionmani i de nordiske lande".
- Den kurs, som myndighederne har taget for at dæmonisere Rusland, fører til uoprettelig skade på forholdet til vores land. Vi vil fortsat reagere hårdt på alle sådanne provokationer, udtaler Maria Zakharova.
Den nye podcastserie "Mørklagt: Skyggekrigen" kan høres nu på DR, hvor der er endnu flere afsløringer.
Anden episode af "Skyggekrigen" kan ses på DRTV og i aften klokken 21:25 på DR1.