Politikere vil styrke beskyttelsen af kritisk infrastruktur, når der skal forhandles om forsvaret

De radikale mener, at et helt nyt beredskab skal stables på benene, hvis Danmark skal gardere sig mod russisk overvågning.

Martin Lidegaard, Lise Bech og Alex Ahrendtsen er alle enige i, at sagen kræver handling. Dr Grafik / Foto: Scanpix

Det er "rystende", "bekymrende" og "skræmmende", hvis Rusland overvåger danske farvande og kritisk infrastruktur. Det mener to forsvarsordførere og en politisk leder fra oppositionen.

Alligevel er det ikke overraskende, lyder det fra de radikales Martin Lidegaard. Det siger han i dag, efter DR i samarbejde med tre nordiske medier har kunnet afsløre, hvordan et russisk spionprogram ifølge efterretningskilder kortlægger kritisk infrastruktur i farvande omkring Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Afsløringerne bliver vist i den nye dokumentarserie 'Skyggekrigen' på DRTV, hvor første afsnit ud af tre udkom i går.

Skyggekrigen

DR, NRK, SVT og Yle har det seneste år kortlagt store mængder skibstrafikdata og fundet 50 russiske skibe, som gennem de seneste ti år har sejlet på mistænkelig vis, vurderer eksperter på baggrund af kortlægningen.

Derudover kunne DR på baggrund af opsnappet radiokommunikation i november lokalisere det russiske flådefartøj ’Admiral Vladimirsky’ i dansk farvand.

Officielt laver skibet havforskning, men ifølge efterretningskilder bliver det også brugt til at kortlægge vores kritiske infrastruktur som strømkabler og internetkabler på havet.

- Det understreger, at når vi nu skal til at lave et nyt forsvarsforlig, så handler det ikke kun om krudt og kugler, siger Martin Lidegaard.

Det handler nemlig i lige så høj grad om at beskytte sig mod russiske angreb på kritisk infrastruktur som havvindmøller, internetkabler og gasrørledninger.

Derfor skal Danmark have et helt nyt beredskab, mener han. Dets opgave skal være at overvåge kritisk infrastruktur og på den måde undgå et angreb fra russisk side. Det bliver en vigtig del af det kommende forsvarsforlig, siger den politiske leder.

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti mener, at emnet skal prioriteres højt under forhandlingerne til det kommende forsvarsforlig:

Et stærkt beredskab

Ifølge Lidegaard vil man kunne komme langt med at afsøge kabler under havet ved hjælp af sonar. Det er kort fortalt en teknik, der kan bruges til at opspore og afstandsbedømme genstande under vand.

- Det handler om, at vi har styr på vores egen kritiske infrastruktur, at vi kan producere vores egen grønne energi, men også at vi kan passe på den, siger han.

Hos Danmarksdemokraterne er forsvarsordfører Lise Bech enig i, at der nu skal passes ekstra godt på landets "vitale organer".

Hun mener, at det er meget bekymrende, hvis Rusland overvåger dansk infrastruktur, sådan som efterretningskilder siger det i DR's dækning.

- For er det vores vandværker, vores solceller, vores vindenergi eller vores elforsyning, de kan ramme?, spørger hun.

'Behov for oprustning'

Dansk Folkepartis forsvarsordfører Alex Ahrendtsen kalder sagen for "skræmmende" og "rystende". Ifølge ham understreger den behovet for, at der oprustes på alle fronter i Danmark.

- Der skal rustes op militært, der skal rustes op efterretningsmæssigt og så for alvor på vand og under vand. Gerne i samarbejde med Norge og Sverige, der allerede har ubådsstyrker, siger han.

Desuden kan droner, radarer og sensorer være med til at overvåge vores kritiske infrastruktur, mener ordføreren.

Til spørgsmålet om emnet skal topprioriteres under det kommende forsvarsforlig, er svaret helt klart.

- Ja. Vi bliver nødt til at kunne forsvare vores indre farvande i samarbejde med vores naboer. Russerne skal vide, at vi holder øje med dem, og russerne skal vide, at vi vil forsvare os, siger han.

Præsident Putins talsmand, Dmitry Peskov, afviser over for det russiske nyhedsbureau TASS, at Rusland forbereder sabotage af vores infrastruktur. Den russiske ambasssade i København har ikke besvaret vores henvendelser.