Ny DR-dokumentar afslører: Russisk mafia har svindlet ofre i Danmark og resten af verden for milliarder af kroner

En insider fra Ruslands underverden sætter navn på bagmændene bag svindlen.

Russisk mafia står bag flere globale bedragerier, der de seneste ti år har svindlet ofre i Danmark og store dele af verden for milliarder af kroner.

Det afslører den nye DR-dokumentar 'Den russiske insider'.

I dokumentaren står en insider fra underverdenen i Rusland frem og fortæller, hvordan han har arbejdet for organiserede kriminelle i Sankt Petersborg.

Og at de har gjort det til deres speciale at lave avancerede pyramidespil, som i stigende grad rammer helt almindelige mennesker.

- De var bare klienter, som betalte penge. De var der bare. Det vigtigste var, at de kom med finansieringen, siger insideren, Igor Kekshin.

Gennem halvandet år arbejdede han som sikkerhedschef og såkaldt "problemløser" i et milliardbedrageri med navnet JuicyFields.

Stak af med milliardbeløb

JuicyFields var udadtil en investeringsplatform, der gik i luften i 2020. Her kunne folk investere i cannabis til medicinsk brug med udsigt til tårnhøje afkast.

Platformen blev promoveret med store PR-fremstød online og ude i virkeligheden.

JuicyFields dukkede op som sponsor ved messer, arrangør af ekstravagante fester og med virksomhedens logo på lastbiler, der kørte rundt i Europa.

Men det var blot kulisser, siger Igor Kekshin.

Centrale spørgsmål om ’Den russiske insider’

  • Under produktionen af dokumentaren ’Den russiske insider’ har vi haft en række journalistiske og etiske overvejelser. Klik her for at få svar på fem centrale spørgsmål om dokumentaren.

Igor Kekshin var selv med til at bygge de falske facader og rejste til Sydamerika for at finde cannabisfarmere, der ville opsætte JuicyFields-bannere og kameraer for at give ofrene illusionen af, at der blev dyrket cannabis.

- Vi fik det til at se ud, som om der var mange plantager. I virkeligheden var der slet ikke så meget cannabis. Det ville være helt urealistisk, siger insideren.

Efter to år – og indbetalinger for 4,8 milliarder kroner – forsvandt bagmændene i 2022 med ofrenes penge.

  • JuicyFields blev promoveret massivt både online og i den virkelige verden.
  • Firmaets logo kunne ses på siden af containere.
  • Og på luksusbiler, der kørte rundt i Europa.
  • JuicyFields dukkede også op som sponsor til branchemesser.
  • Inde på hjemmesiden kunne investorerne se deres planter vokse.
  • Men der var slet ikke den mængde cannabisplanter, som JuicyFields hævdede.
1 / 6

Har svindlet i et årti

DR har sammen med en række europæiske medier afdækket, hvem der stod bag JuicyFields.

På baggrund af timelange samtaler med Igor Kekshin og flere andre insidere fra bedragerierne, oplysninger fra europæiske politiefterforskere og lækkede russiske databaser, efterretningskilder, retsdokumenter og analyser af overførsler af kryptovaluta afslører DR-dokumentaren, at der er tale om en russisk mafiagruppe med base i Sankt Petersborg.

Den formodede hjerne bag svindlen er en 40-årig russer, som hedder Sergei Berezin.

Medierne kan også afsløre, at han og hans formodede medskyldige har været på spil i et årti.

  • Her ses Sergei Berezin til et arrangement for investorer. (Foto: © DR Grafik: Sara Lillie Gornitzka)
  • Der var middag med tryllekunstner og livemusik.
  • Og Sergei Berezin blev sammen med en formodet medsammensvoren fotograferet med adskillige investorer.
1 / 3

Trylleshow og borgmester-besøg

De mistænkte russiske bagmænd kan forbindes til et bedrageri med navnet Recyclix, der allerede i 2015 lokkede folk til at investere i genbrug af affald.

Ligesom med JuicyFields eksisterede Recyclix ikke kun online.

Investorerne blev inviteret til middag med trylleshow og til at besøge en genbrugscentral i Letland, som ifølge bagmændene var ejet af Recyclix. En repræsentant fra et europæisk miljøministerium holdt oplæg for investorerne. Og i Brasilien mødtes en borgmester med bagmændene for at indgå en aftale om genbrug.

Alt sammen for at overbevise folk om, at de trygt kunne skyde penge i projektet.

Efter to år havde investorerne indbetalt godt 290 millioner kroner – og så trak bagmændene stikket på Recyclix og forsvandt.

  • Recyclix inviterede investorer til at besøge et anlæg til genbrug af affald.
  • Et banner på bygningen skulle vise, at Recyclix ejede bygningen.
  • Investorerne kunne også med egne øjne se processen.
  • Men Recyclix var et bedrageri.
1 / 4

"De her mennesker er seriesvindlere"

DR og de andre medier kan også placere flere af de russiske bagmænd i et bedrageri kaldet MiracleTele, som kørte fra 2018.

Projektet blev lukket ned efter et år, og det er fortsat uklart, præcis hvor mange penge investorerne mistede her.

- De her mennesker er seriesvindlere, siger Ari Widell, der er en internationalt anerkendt svindeljæger, som afslører investeringsbedragerier.

Han har fulgt de russiske bagmænd i adskillige år, siden han første gang opdagede dem i Recyclix og advarede om dem på sin blog.

- Der kan være elementer i det, de laver, der eksisterer i virkeligheden. Men deres hovedformål er at svindle folk, siger Ari Widell.

Medier i samarbejdet:

  • DR har afdækket sagen i samarbejde med Correctiv, Der Spiegel, Paper Trail Media og ZDF i Tyskland, BNNVARA i Holland, Svenska Dagbladet i Sverige og Der Standard i Østrig.

"Russerne ser hele verden som deres legeplads"

Svindeloperationerne, som bliver afdækket i DR-dokumentaren, er tydeligvis "et massivt kriminelt foretagende", siger en af verdens førende eksperter i russisk mafia, den britiske historiker Mark Galeotti.

Ifølge ham excellerer organiserede kriminelle fra Rusland ved at være langt dygtigere end andre kriminelle netværk til at udnytte globaliseringen i deres forbrydelser.

Ligesom det var tilfældet i JuicyFields og de andre bedragerier:

- Russerne ser hele verden som deres legeplads, siger Mark Galeotti.

Han vurderer, at bagmændene må have haft dele af det russiske magtapparat i ryggen.

Og at de har måttet købe beskyttelse fra andre kriminelle, korrupte betjente eller ultimativt fra staten i form af den russiske regering eller dens efterretningstjenester:

- Hvis du vil udføre organiseret kriminalitet i eller via Rusland, så har du brug for at have "krysha", hvilket vil sige et "tag" eller beskyttelse. Ellers vil andre komme og tage over.

"Den største sag, jeg nogensinde har arbejdet på"

I Berlin bekræfter anklagemyndigheden, at den hovedmistænkte i sagen er Sergei Berezin.

Samme mand, som den russiske insider har udpeget for DR.

- Den kriminelle gruppe – det vil sige svindlerne – består næsten udelukkende af russere. I hvert fald på det øverste niveau. Det gælder også hovedbagmanden, som udtænkte det hele, siger chefanklager Ina Kinder, der leder den tyske efterforskning af JuicyFields.

- Det er den største sag, jeg nogensinde har arbejdet på i hele min tid inden for økonomisk kriminalitet. Og jeg har arbejdet på flere store sager, siger hun.

Hovedmistænkt er anholdt

Sergei Berezin blev arresteret i en international politiaktion i april i år i en luksuslejlighed i Den Dominikanske Republik.

Mandens formodede rolle i milliardsvindlen bliver afdækket i DR's nye podcastserie 'Fantomet fra Rusland'.

Den mistænkte hovedbagmand afventer en mulig retssag i Spanien, hvor han er sigtet for svig, hvidvaskning af penge og for at stå i spidsen for en international kriminel organisation i forbindelse med JuicyFields.

Sergei Berezin afviser i en mail til DR og de andre medier i samarbejdet, at han har været med til at svindle.

Han skriver også, at det er et "ubekræftet rygte", at han er en del af en organiseret kriminel organisation i Sankt Petersborg.

Flere af de andre mistænkte bagmænd er fortsat på fri fod.

Dokumentaren 'Den russiske insider' kan ses nu på DRTV og mandag klokken 21:30 på DR1.