Jeg kan selvsagt ikke ringe og efterprøve PET og FE’s udsagn om, at samarbejdet med udenlandske partnere aldrig har været stærkere trods de fem lækagesager, som har martret efterretningstjenesterne de seneste år. Dertil mangler vi i DR et par kontakter i vores telefonbog.
Men man kan i hvert fald sige, at danskerne og danske medier aldrig har talt så meget om PET og FE som i de seneste to år. Og normalt siger man i efterretningsverdenen, at det handler om det modsatte.
At leve i det stille. I det skjulte.
Derfor har man også tidligere forfulgt sager om læk eller andre problematiske forhold internt i tjenesterne med fyringer, forflyttelser eller lignende – og altså ikke i det åbne retssystem med risikoen for offentlig omtale. Det har nu ændret sig, og jeg hæfter mig ved, at PET’s chef meget åbent ytrer sig om "et behov for ny lovgivning" for at kunne strafforfølge efterretningsfolk i fremtiden.
Der er ingen tvivl om, at PET og FE’s samarbejdspartnere gerne ser, at Danmarks tjenester kan holde på de hemmelige informationer, de modtager, og at man derfor også skal forfølge læk.
Spørgsmålet er, hvad samarbejdspartnerne tænker om, at PET i to år har troet på, at det var muligt at få gennemført Findsens og Hjorts straffesager hemmeligt og nu må smide det hele på gulvet.
Det får vi nok aldrig svar på.
Men for Danmarks sikkerheds skyld er det selvfølgelig enormt godt, hvis samarbejdet ikke har lidt skade. For et godt samarbejde med udlandet er i dén grad væsentligt.