Med afsæt i en af den dansk-svenske Stram Kurs-stifter Rasmus Paludans koranafbrændinger i Sverige, har en russisk efterretningstjeneste lagt planer for en påvirkningskampagne i europæiske storbyer.
Det afslører dokumenter fra en russisk efterretningstjeneste, som DR er i besiddelse af.
Målet har været at skabe splid mellem EU-landene og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, blandt andet ved at forstærke den aktuelle konflikt om Sveriges optagelse i Nato.
Det fremgår af DR’s afdækning af sagen, som er lavet i samarbejde med researchorganisationen Dossier Center og medierne Le Monde, Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk, Norddeutscher Rundfunk, Expressen, NRK og SVT.
- Det er oplagt, når man kigger på koranafbrændingen tidsmæssigt, at russerne kan have tænkt: 'Der er en mulighed for at bruge det her. Vi kan se, at det har en stor effekt, at det får folk på gaden, og at der er uro og demonstrationer', siger seniorforsker Flemming Splidsboel fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
Han har som en del af sin forskning beskæftiget sig med falske russisk-styrede demonstrationer og har gennemgået de lækkede efterretningsdokumenter for DR.
Kampagnen er i mindst ét tilfælde ført ud i livet, viser de russiske efterretningsdokumenter.
Det skete i Paris i marts i år, hvor falske demonstranter satte ild til tyrkiske flag, spraymalede Erdogan-kritiske budskaber ved busstoppesteder og arrangerede en protest i centrum af byen.
Bagefter blev billeder og videoer spredt på sociale medier, hvor aktionen blev fremstillet som en folkelig protest, viser DR’s research.
21 Søndag har mere om sagen i aften klokken 21:00 på DR1. Du kan se indslaget allerede nu på DRTV.
Efterretningskilder bekræfter dokumenters autenticitet
DR er via researchorganisationen Dossier Center kommet i besiddelse af flere dokumenter om påvirkningskampagnen.
Dokumenterne stammer ifølge Dossier Center fra en efterretningsofficer i en af Ruslands efterretningstjenester. DR er bekendt med officerens identitet.
Flere europæiske efterretningstjenester har gennemgået dokumenterne og vurderer, at de ser autentiske ud.
Af hensyn til kildens sikkerhed kan DR ikke offentliggøre dokumenterne eller navnet på den russiske efterretningsofficer eller -tjeneste.
Et af dokumenterne er en projektbeskrivelse, som beskriver planerne for en kampagne mod Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og omtaler en koranafbrænding den 21. januar i år i nærheden af den tyrkiske ambassade i Stockholm.
Den var udført af Stram Kurs-stifteren Rasmus Paludan, som blandt andet har gjort sig bemærket for sine islamkritiske aktioner i Danmark og Sverige.
Koranafbrændingen i Stockholm var rettet mod Tyrkiets præsident, hvis reaktion var, at Sverige ikke kan blive optaget i Nato, så længe landet tillader koranafbrændinger.
I efterretningsdokumentet bliver koranafbrændingen beskrevet som et udtryk for "en tydelig stigning af islamofobiske holdninger i hele Europa". Den splid vil den russiske efterretningstjeneste forsøge at puste til, fremgår det af dokumentet.
Med afsæt i koranafbrændingen i Stockholm foreslår den russiske efterretningstjeneste derfor, at der skal holdes falske aktioner i europæiske byer som Haag, Bruxelles og Paris.
Maskerede personer skulle blandt andet "trampe på Tyrkiets flag" og "skrive fornærmende udsagn om Erdogan", lyder instrukserne i dokumentet.
- Paludans koranafbrænding i Sverige i januar ligger som en baggrund – en byggeklods – som denne kampagne bygger ovenpå, siger Valentyna Shapovalova, der forsker i russisk disinformation og propaganda ved Københavns Universitet og har gennemgået de lækkede dokumenter for DR.
Skulle ende i etablerede medier
Det fremgår også af de lækkede dokumenter, at aktionerne skulle optages, og at optagelserne derefter skulle spredes på sociale medier.
Målet var at få både tyrkiske og europæiske medier til at rapportere om aktionerne.
- Hvis vi skal sammenligne det med noget, som folk måske kender fra deres soldatertid, så følger dokumentet den metodik, vi kalder fempunktsbefalingen, hvor man opridser, hvad der skal ske i en skabelon, og så følger man den, siger chefkonsulent Søren Liborius fra EU’s fælles udenrigstjeneste.
Han arbejder med at modgå russisk disinformation og propaganda og har også gennemgået dokumenterne.
Paris-aktion afrapporteres i efterretningsdokument
Et andet efterretningsdokument, som DR er i besiddelse af, er en afrapportering.
Her bliver det beskrevet, hvordan planerne om den russiske påvirkningskampagne var blevet ført ud i livet – med en nøje gennemgang af aktionen i Paris i marts i år.
I dokumentet står der blandt andet, at aktionen blev fotograferet, filmet og spredt på YouTube og i en lang række Facebook-grupper.
Dokumentet, hvor aktionen bliver kaldt for "Stop Erdogan", indeholder et mere end 25 sider langt referat af aktionen med billeder og links til de steder, hvor opslagene er blevet spredt på sociale medier.
De delte billeder og videooptagelser viser blandt andet en mand, som laver nazihilsen og råber "Stop Erdogan!".
Manden står foran et banner med det ukrainske flag og teksten "Erdogan, jordskælvet er hævn for de russiske turister".
Målet med påvirkningskampagnen har nemlig ikke kun været at skabe splid i EU-landenes forhold til Tyrkiet, viser det russiske efterretningsdokument.
Aktionen i Paris – med banneret med det ukrainske flag – skulle også sætte fokus på "den destruktive nazisme" i "det ukrainske samfund", står der i afrapporteringen.
- Det er sådan en klassisk kampagne, som under falsk flag tager sigte på at foregive at være ukrainere, men i virkeligheden er styret af andre. Og det er bare for at sværte den ukrainske side til, siger Søren Liborius fra EU's fælles udenrigstjeneste.
Opslag spredt til tusindvis af mennesker
Allerede samme dag, som aktionen blev afholdt, begyndte optagelser og billeder at blive delt på de sociale medier YouTube, TikTok, Telegram og Facebook.
Ifølge DR's research er indholdet i løbet af fire døgn blevet spredt i Facebook-grupper med sammenlagt flere end 170.000 medlemmer, der blandt andet omhandler fransk politik, kurdiske levevilkår og Ukraine-krigen.
Kampagnen er dermed forsøgt spredt til et stort antal personer i flere "følsomme miljøer," vurderer Flemming Splidsboel fra DIIS.
- Man vil se, om der måske er nogen, der bider på, og forsøge at radikalisere folk ved at sende budskaberne videre, siger han.
Blev samlet op af klummeskribent
En uge efter at aktionen blev afholdt, blev den også omtalt i en klumme bragt i en tyrkisk engelsksproget avis
Klummen var skrevet af en journalist med tilknytning til et russisk statsmedie, som argumenterede for at trække al støtte til Ukraine i krigen mod Rusland.
- At hjælpe Ukraine er ikke andet end at følge USA’s anti-tyrkiske og anti-islamiske agenda, skrev han.
Det har betydning for påvirkningskampagnens gennemslagskraft, at aktionen i Paris er blevet omtalt i et etableret medie, vurderer Valentyna Shapovalova fra Københavns Universitet.
- Vi skal se de her kampagner som en del af et større økosystem. De eksisterer aldrig kun på de sociale medier, men bliver også meget tit spredt til traditionelle medier for at skabe legitimitet, siger hun.
At der optræder rigtige mennesker på billederne og videoerne fra aktionerne, øger desuden muligheden for, at de bliver set som troværdige, vurderer Valentyna Shapovalova:
- Det handler ikke kun om at opfinde noget disinformation og sprede det på sociale medier. Det skal også have hold i noget, som er virkeligt. Det er også det, der gør virkelig god propaganda og disinformationskampagner effektive.
Kampagnerne spredes fra Sankt Petersborg
DR har sporet flere af de profiler, der spreder opslagene fra aktionen i Paris på sociale medier, til to nordafrikanske mænd med bopæl i Sankt Petersborg.
De samme to nordafrikanske mænd har også spredt indhold fra demonstrationer fra de europæiske storbyer Haag, Bruxelles, Paris og Madrid, viser DR's kortlægning.
Altså fra flere af de samme byer, som er beskrevet i den russiske efterretningstjenestes projektbeskrivelse af Erdogan-kampagnen.
En gennemgang af deres opslag fra de europæiske demonstrationer viser, at deltagerne holder plakater med identiske budskaber, der er skrevet på præcis samme måde og med de samme stavefejl.
Plakaternes budskab er at stoppe våbenhjælp til Ukraine, og i flere af byerne går de samme deltagere også igen.
Derfor er det sandsynligt, at den russiske efterretningstjeneste bag kampagnen med fokus på Erdogan også har planlagt anti-ukrainske demonstrationer, vurderer de eksperter, der har gennemgået dokumenterne for DR.
SÄPO: Rusland vil skabe splid i EU og Nato
Den svenske efterretningstjeneste, SÄPO, vil ikke kommentere den konkrete kampagne mod Erdogan, som er inspireret af Rasmus Paludans koranafbrændinger i Sverige.
Men oplysningerne om kampagnen stemmer overens med andre russiske kampagner, der har til sigte at skabe splid internt i Sverige og i andre lande, oplyser SÄPO i en kommentar.
- Det gør de også inden for rammerne af eksisterende internationale organisationer, herunder frem for alt EU og Nato, oplyser SÄPO.
De to nordafrikanske mænd siger til DR, at de ikke har forbindelser til nogen russisk efterretningstjeneste, og at de ikke har spredt indhold fra de omtalte falske demonstrationer.
Paludan understreger, at han ikke har forbindelser til Rusland
DR har forelagt sagens oplysninger for Ruslands præsidentadministration og Ruslands forsvarsministerium.
De er ikke vendt tilbage på henvendelserne.
DR har også kontaktet Rasmus Paludan for at få hans kommentar til, at hans koranafbrænding i Stockholm ifølge et efterretningsdokument har givet inspiration til en russisk påvirkningskampagne.
Rasmus Paludan understreger i en mail til DR, at han ingen forbindelse har til Rusland, og at han hverken direkte eller indirekte er blevet påvirket af Rusland i sine handlinger eller ytringer.
- Min islamkritik og mit politiske virke var aktivt med samme politik længe før krigen i Ukraine, skriver han.