Mens et sabotagemistænkt kinesisk fragtskib blev fulgt af den danske flåde i Kattegat, gik ansatte på USA's ambassade i København i aktion.
Det viser en aktindsigt, som DR har fået i korrespondance mellem den amerikanske ambassade og flere danske myndigheder.
Allerede den 19. november, hvor skibet lagde for anker, kontaktede ambassaden Udenrigsministeriet om sagen.
Og dagen efter blev Søfartsstyrelsen og Erhvervsministeriet også kontaktet af ambassaden, der bad om at blive opdateret om danske myndigheders håndtering af sagen.
- Vi taler allerede med Udenrigsministeriet og forsvarskolleger, men jeg vil høre, om Søfartsstyrelsen (eller Erhvervsministeriet) har nogen kommentarer, skriver en medarbejder fra ambassaden i en mail.
Derefter bad den amerikanske medarbejder om at få oplyst, hvorvidt det kinesiske fartøj havde haft danske lodser om bord, ligesom hun efterspurgte svar på, "hvilken rolle jeres myndigheder spiller i forsøget på bedre at forstå hændelsen og dens årsager".
Ekspert: USA følger Kinas ageren tæt
Fragtskibet Yi Peng 3 har nu i 17 dage ligget for anker i internationalt farvand mellem Danmark og Sverige.
Skibet er under mistanke for at have saboteret to undersøiske datakabler i Østersøen den 17. og 18. november.
Forespørgslen fra USA til Danmark om sagen viser, at skibet "indgår i et storpolitisk spil med mange interesserede observatører på sidelinjen", vurderer seniorforsker Andreas Bøje Forsby fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
- Det er klart, at spørgsmålet om omfanget af Kinas eventuelle involvering i en mulig sabotageoperation har stor bevågenhed, fordi det ville være både overraskende og frem for alt alarmerende, hvis det skulle vise sig, at kinesiske aktører har spillet nogen form for rolle i operationen, siger Andreas Bøje Forsby, der forsker i forholdet mellem Kina og Vesten.
Han vurderer også, at sagen "oplagt" har vakt uro i Washington.
- Amerikanerne følger naturligvis Kinas ageren tæt i denne slags sager af sikkerhedspolitisk karakter, og Danmark vil mig bekendt aldrig tøve med at imødekomme forespørgsler af denne type fra vores allervigtigste allierede.
En talsperson for USA's ambassade i København oplyser til DR, at ambassaden "har stærke relationer på tværs af den danske regering".
- Det er ikke usædvanligt, at vi rækker ud og engagerer os i en lang række spørgsmål. Vi diskuterer ikke vores private diplomatiske henvendelser og drøftelser offentligt, udtaler talsperson Meg Young.
Hun henviser spørgsmål om Yi Peng 3 til de lande, der er involveret i sagen.
DR har tidligere forsøgt at få en kommentar fra det kinesiske selskab, der ejer Yi Peng 3, og fra den kinesiske ambassade i Danmark.
De har ikke besvaret DR's henvendelser.