- Det er rystende. Det er ganske enkelt rystende.
Sådan lyder det fra Peter Ernstved Rasmussen. Han er redaktør på forsvarsmediet Olfi, og han kender Forsvaret ganske godt.
Men derfor er han alligevel overrasket over, at noget tyder på, at der længe kan have været svindlet i Forsvarsministeriet, uden at nogen myndigheder har opdaget det.
- Jeg troede, efter sagen med Britta Nielsen, at offentligt ansatte var ved at have en fornemmelse af, at man nok må holde sin sti ren. Fordi risikoen for at blive opdaget er stor, siger Peter Ernstved Rasmussen.
To medarbejdere politianmeldt
Sagen handler om Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der er en af Forsvarsministeriets otte styrelser.
Her bruger man mange millioner kroner på at vedligeholde Forsvarets mange bygninger - kaserner, flådestationer, flyvestationer og meget andet.
I ejendomsstyrelsen er to medarbejdere foreløbig blevet politianmeldt for svindel. Rigsrevisionen har fundet alvorlige sikkerhedsbrister i styrelsens kontrolsystemer, og ifølge Politiken fundet fejl i 54 ud af de 64 indkøb, de har undersøgt.
- På trods af kontrolmekanismer har det været muligt i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse at køre med en skyggeøkonomi for adskillige millioner kroner, siger Peter Ernstved Rasmussen.
Har betalt flere penge, end opgaven kostede
Peter Ernstved Rasmussen bruger ordet skyggeøkonomi flere gange, og forklarer det sådan her:
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse arbejder sammen med mange lokale virksomheder. Hvis der for eksempel skal laves el i en bygning på en kaserne, bestiller styrelsen opgaven hos et elektrikerfirma.
Noget tyder på, at styrelsen i nogle tilfælde har overført flere penge til firmaer, end opgaverne kostede.
- Dermed har man haft mange millioner kroner til at stå på konti hos forskellige virksomheder rundt omkring i landet, siger Peter Ernstved Rasmussen.
Og på den måde har man kunnet købe ting udenom systemet.
- Der er en kæmpe usikkerhed, om alt er gået til Forsvaret, eller om ting også er blevet leveret privat, siger Peter Ernstved Rasmussen.
Økonomien sejler
Ifølge Peter Ernstved Rasmussen må problemet være, at det er den samme person, der både kan bestille varen, godkende og gennemføre udbetalingen.
- Den her sag er så eklatant alvorlig, fordi den viser, at der i en styrelse under Forsvarsministeriet overhovedet ikke er styr på, hvad pengene bliver brugt til, og hvordan man i øvrigt rekvirerer, godkender og udbetaler hos en underleverandør, siger han.
- Der er noget, der tyder på, at der er en inkompetence og en accept af inkompetence i styrelserne, når man ikke har styr på, om ordrer stemmer overens. Så må man sige, at økonomien sejler, mener Peter Ernstved Rasmussen.
Det var oplysninger fra en whistleblower hos en af afdelingens samarbejdspartnere, der for otte måneder siden fik Rigsrevisionen til at iværksætte en undersøgelse.
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ser seriøst på sagen.
- Der er ingen tvivl om, at det her er rigtig skræmmende læsning, og jeg ser på sagen med største alvor. Derfor har jeg allerede sendt et rejsehold afsted, som skal kulegrave, hvordan det her kunne ske, om der har været samspil med andre myndigheder og om, hvordan vi kan undgå at det kan ske i fremtiden, siger hun.
Rigsrevisionen præsenterer deres rapport på et pressemøde i dag klokken 11.30.