Hvor lang tid er det egentlig sundt for børn at spille computer, sidde med telefonen eller se fjernsyn?
Videnskaben giver os ikke rigtig nogen svar. Alligevel har sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke fra Socialdemokratiet bedt Sundhedsstyrelsen om at sammensætte et sæt gode råd til børn og unges skærmbrug.
- Som forælder kan det være svært at sætte grænser og finde ud af, hvad der er op og ned i forhold til sundheden i det her, siger Magnus Heunicke.
- Vi har brug for at få nogen guidelines fra sundhedsmyndighederne om, hvordan vi skal håndtere skærmtid, tilføjer han.
Rådene skal være klar ved skoleårets start i 2020.
Ingen klar evidens
Tiltaget kommer, efter at FN's verdenssundhedsorganisation WHO i april offentliggjorde en række anbefalinger.
Her lød det helt konkret, at børn mellem to og fire ikke bør have mere end en times skærmtid om dagen.
I den fulde rapport skriver de dog, at der er lav evidens for skærmtid i sig selv, der har en eller anden helt specifik betydning for børn og unges trivsel.
Det er den her videnskab og større såkaldte metadatastudier - hvor analyser undersøges - som Stine Liv Johansen læner sig op af.
Hun er forsker i børns brug af medier ved Aarhus Universitet og formand for Medierådet for Børn og Unge, og hun kalder det "problematisk" at lave vejledene råd om noget, man ikke har viden om.
- For indeværende kan vi ikke sige, at vi kan lave gode råd om det her, fordi videnskaben til at bakke det op er her ikke.
Hun mener, at man risikerer at overse noget, der måske i virkeligheden har større indflydelse på børns mistrivsel.
Ifølge Magnus Heunicke får Sundhedsstyrelsen nu de mange eksisterende undersøgelser i kigget igennem og får lavet et sæt råd.
- Vi kan se, at den mentale sundhed går den forkerte vej hos vores børn i øjeblikket. Jeg tror, det har noget at gøre med, hvor meget tid de bruger bag skærmen, siger han.
Der er jo ikke bevist nogen evidens mellem det her med psykisk mistrivsel og forbruget af skærmtid, så er det ikke lidt at hoppe til en for hurtig konklusion her?
Jo, derfor er det også, at vi må få Sundhedsstyrelsen til at vurdere det. Nærmest hver uge bliver vi bombarderet som forældre med nye undersøgelser fra Danmark og udlandet, og nogen konkluderer, at der ingen problemer er, og andre siger, der er en effekt her, der er skadelig.
Spørg ind til dit barns dag på nettet
Stine Liv Johansen mener, at det er vigtigt, at forældrene husker at spørge ind til, hvad deres børn og unge bruger skærmtiden på.
En stor del af deres liv foregår nemlig på nettet, og derfor følger der også både bekymringer og problemer med det. Men det dur ikke, at forældrene siger, at de bare kan lægge telefonen væk eller slukke den.
Hun håber, at Sundhedsstyrelsen råd kan åbne op for en debat og hjælpe forældrene med at få sat gang i samtalen mellem forældre og børn.
- Vi skal hjælpe forældre med at få nogle redskaber til, hvordan man kan starte samtalen, så børnenes oplevelser på nettet kommer på linje med, hvad de oplever til fodbold eller i skolen.