Minister tvinger forskere til at undervise

Alle forskere skal have pligt til at undervise, mener ministeren. Universitetsansatte er skeptiske.

Alle forskere skal have pligt til at undervise, mener ministeren. Universitetsansatte er skeptiske. (Foto: © Tao Lytzen, CBS)

Danske studerende skal undervises af forskere og ikke af deltidsansatte timelærere på daglejervilkår, som det ofte er tilfældet i dag.

Sådan lyder meldingen fra uddannelsesminister Morten Østergaard (R), som vil ændre på traditionen for, at mange universitetsansatte frikøber sig fra forpligtigelsen til at undervise, så de i stedet fuldt ud kan koncentrere sig om at forske.

Det skriver Politiken fredag.

- Det er en uskik, at man frikøber sig. Alle vore forskere skal bidrage til at løfte kvaliteten ved at deltage i undervisningen.

Undervisning skal i top

- Der er blevet givet mange midler til forskningen de senere år, men nu er det undervisningens tur til at være øverst på dagsordenen, skriver Morten Østergaard i en kronik i avisen.

Når lektorer og professorer bliver ansat, forpligter de sig til at dele deres tid lige mellem at forske og undervise de studerende. Men sådan fungerer det i flere tilfælde ikke i praksis.

Flere forskere bliver hyret i særskilte projekter, som er finansieret eksternt, og hvor de fokuserer al deres tid på forskning, skriver Politiken.

Begejstring

Ministerens udpil vækker begejstring hos formand for Danske Studerendes Fællesråd Torben Holm.

- Det gør en forskel, at vi møder nogle engagerede og specialiserede forskere, som formidler viden, de selv har gravet frem, i forhold til, når det er undervisere, der bare har læst, hvad andre har skrevet, siger han til Politiken.

Formanden for de universitetsansatte magistre, Leif Søndergaard, er dog skeptisk over for forslaget, som ifølge formanden ikke er tænkt ordentligt igennem.

- Hvis man ikke gør noget ved årsagerne, vil det bare føre til, at man overbelaster medarbejderne endnu mere, siger han til Politiken.

/ritzau/