Minister om erstatning til soldater: - De har sat livet på spil

Ny lov sikrer erstatning til veteraner med posttraumatisk stress.

- Vi skal huske, at vi har at gøre med mennesker, der har sat livet på spil for os alle sammen, siger Mette Frederiksen, beskæftigelsesminister. (Foto: © Mads Nissen, Scanpix)

Flere tidligere soldater vil fremover kunne få anerkendt psykisk sygdom som en arbejdsskade.

Det skyldes en ny udredning om den posttraumatiske stresslidelse (PTSD, red.) der omgående ændrer myndighedernes praksis. Ændringen vil også komme til at omfatte andre grupper end tidligere soldater.

- Har sat livet på spil for os

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen forklarer, hvor hun har ændret praksis.

- Det gør vi, fordi vi kan se, at der er en række af vores tidligere udsendte soldater, der har udviklet meget alvorligt lidelser, efter de har været udsendt i krig under dansk flag, siger Mette Frederiksen.

- Vi skal huske, at vi har at gøre med mennesker, der har sat livet på spil for os alle sammen, siger ministeren.

Kan også gælde andre job

Fremover får personer, hvor PTSD først viser sig fuldt ud op til flere år efter, at de har været udsat for traumatiske begivenheder, mulighed for at få anerkendt deres sygdom som en arbejdsskade.

- Vi kan se at der er nogen af dem, der udvikler alvorlige lidelser og får et rigtig dårligt liv, uden de har kunnet få det anerkendt som en arbejdsskade, siger beskæftigelsesministeren og fortæller, at det også kan gælde andre faggrupper og soldater, der tidligere har fået afslag.

Forsvarministeren er også tilfreds med ændringerne.

Symptomer på posttraumatisk stress

- Det er jeg rigtig glad for, fordi de veteraner har været udsendt for Danmark og kæmpet for vores land. Derfor skylder vi dem også, når de kommer hjem, at de kan få den erstatning som skal til, siger forsvarsminister Nick Hækkerup og forklarer, hvor reglerne er blevet ændre nu.

- Det vi ved nu, og det som lægerne siger nu, det er, at det kan godt være, at man udvikler posttraumatisk stresssyndrom, efter at der er gået seks måneder. Tidligere sagde man, at det skal man kunne dokumentere inden for seks måneder, siger forsvarsministeren.

Genoptager gamle sager

Arbejdsskadestyrelsen vil med det samme genoptage alle tidligere afviste sager, hvor veteraner har anmeldt en psykisk sygdom og vurdere sagerne efter den nye viden om PTSD. Det vil dreje sig om cirka 200-250 sager.

Som det er i dag kan danske veteraner og andre alene få anerkendt deres psykiske sygdomme, hvis de har PTSD, der viser sig fuldt ud inden for de første seks måneder efter, at belastningen er stoppet.