Det var en tydeligt ærgerlig og irriteret justitsminister, der i dag mødte op til endnu et samråd i sagen om Dan-Bunkering.
- Derfor er jeg også pisseirriteret, når jeg bliver bragt i en situation, hvor der bliver videreformidlet information til Folketinget, som viser sig ikke at passe, lød det blandt andet fra justitsminister Nick Hækkerup (S) på samrådet.
Op til samrådet har ministeren sendt et svar til Folketinget, hvor det fremgår, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der også er kendt som Bagmandspolitiet, nu ændrer forklaring om, hvornår man første gang fik en anmeldelse om sagen.
Ændret fra 2017 til 2016
Tidligere har Bagmandspolitiet forklaret i en redegørelse, som Justitsministeren sendte til Folketinget, at man fik en anmeldelse om sagen i februar 2017.
Men af den nye melding fra ministeren fremgår det, at Bagmandspolitiet nu mener, at sagen blev anmeldt allerede i november 2016.
Justitsminister Nick Hækkkerup var klar i spyttet på dagens samråd.
- Om jeg som minister føler mig ubekvem ved at have oversendt en redegørelse, som ikke passer? Ja, det kan man roligt sige. Der er mange fejl man kan begå som minister, men noget af det dummeste, man kan gøre, det er ikke at give korrekte oplysninger til Folketinget, sagde justitsministeren på samrådet.
Han understregede samtidig, at hans svar til Folketinget er baseret på den viden, han haft på de tidspunkter, hvor svarene er givet.
Leverancer fortsatte efter anmeldelse
Retsordførerne interesserer sig for anmeldelsestidspunktet, fordi Dan-Bunkering – ifølge amerikanske retsdokumenter, centrale kilder og fortrolige myndighedsoplysninger - fortsatte leverancerne af jetbrændstof i adskillige måneder efter det tidspunkt, hvor Bagmandspolitiet nu oplyser, at de fik den første anmeldelse om sagen.
- Hvis man på det tidspunkt havde handlet ud fra anmeldelsen, så havde man måske mulighed for at stoppe nogle af de her brændstofoverførsler, sagde Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, på samrådet.
Han og flere retsordførere er derfor utilfredse med de skiftende forklaringer, de har fået.
- Jeg synes, det er enormt utilfredsstillende, at det først er, når pressen presser på, at der kommer ny viden, siger Naser Khader, der er retsordfører for de Konservative.
Bagmandspolitiet: En strid om ord
Bagmandspolitiet har ikke ønsket at kommentere den ændrede forklaring over for DR i dag. Men Bagmandspolitiets chef, der for tiden er hjemsendt, sagde i et interview med DR i juli 2019, at det "afgørende" var, at Bagmandspolitiet fik en anmeldelse i sagen i februar 2017.
SF’s retsordfører kræver en uddybende forklaring.
- Jeg vil bede ministeren hente en fornyet redegørelse fra SØIK (Bagmandspolitiet, red.) på, hvorfor der er forskel på de her anmeldelsestidspunkter. Og så må vi håbe at vi får et bedre svar end det nuværende, siger Karina Lorentzen.
Også Venstre retter kritik mod Bagmandspolitiet.
- Der er et eller andet galt i SØIK, som vi er nødt til at kigge på. For det her er utilfredsstillende. Det er utilfredsstillende for Folketinget og retsudvalget, og det er i særdeleshed også utilfredsstillende for ministeren, siger Preben Bang Henriksen, der er formand for retsudvalget.
Dan-Bunkering afviser sanktionsbrud
Dan-Bunkering er sigtet for at have solgt og leveret jetbrændstof til Syrien eller til brug i Syrien i perioden 2015 til 2017 i strid med EU’s Syrien-sanktioner.
DR har tidligere afsløret, at Dan-Bunkering – ifølge amerikanske retsdokumenter, centrale kilder og fortrolige myndighedsoplysninger – har leveret jetbrændstof til russiske tankskibe via skibsoverførsler på Middelhavet. Derefter har de russiske tankskibe sejlet jetbrændstoffet til Syrien, hvor russisk militær stod bag omfattende luftbombardementer i den pågældende periode.
Virksomheden har efter DR’s afsløringer bekræftet at have leveret brændstof til de russiske tankskibe, som er omtalt i DR’s dækning.
Men i en mail til DR har virksomhedens advokat tidligere skrevet, at ingen af Dan-Bunkerings fragtbreve havde angivet Syrien som ende-destination.
Virksomheden ønsker ikke at oplyse til DR, hvilke destinationer der stod på dokumenterne. Dan-Bunkering er sigtet i sagen, men selskabet afviser at have brudt EU’s Syrien-sanktioner.