Minister: Havvind i USA bliver guldæg for Danmark

Et grønt eventyr venter danske virksomheder efter en ny aftale med USA, forudser Lars Christian Lilleholt.

Vindmølleparker, som denne i Øresund, venter på USA's østkyst. (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

Et milliardeventyr for havvindmøller venter på USA's østkyst i de nærmeste år, og danske grønne virksomheder kan få en pæn del af kagen.

Det forudser energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). Han har netop indgået et samarbejde med USA's indenrigsminister, Ryan Zinke, om havvind. Det sker under et grønt dansk erhvervsfremstød i USA. Aftalen underskrives formelt om en uges tid.

- Det her er et scoop for Danmark. Amerikanerne taler om at investere 400 milliarder dollar i havvind frem mod 2050, og nu indgår vi en aftale med Trump-administrationen. Det er helt fantastisk, siger Lilleholt fra Washington.

USA har i dag kun en enkelt vindpark til havs med fem møller på i alt 30 megawatt. Parken ligger ud for Rhode Island på østkysten.

- Vi kan stille dansk ekspertviden til rådighed om, hvordan man investerer i havvind, og hvordan man planlægger processen. Derfor er det interessant, at aftalen er indgået med indenrigsminister Zinke, som skal godkende, når byer eller stater i USA vil etablere havmølleparker, siger Lars Chr. Lilleholt.

"Stort skridt fremad"

I brancheforeningen Vindmølleindustrien er der stor tilfredshed med aftalen, siger administrerende direktør Jan Hylleberg, som er med på erhvervsfremstødet i USA.

- Det er et stort skridt fremad i samarbejdet mellem USA og Danmark. Det er nu, det sker i USA, og det bliver i særdeleshed på østkysten, havmølleområdet kommer til at udvikle sig i de kommende år, siger han.

Ganske vist er markedet for havvindmøller på kort sigt relativt beskedent.

- Men der kan alligevel hurtigt blive bygget 4 gigawatt havvind i USA, og så vil det kun gå fremad. Halvvejs inde i 2020'erne vil vi kunne have et marked for havvind i USA, der svarer til det samlede danske møllemarked, siger Hylleberg.

Det er især ud for staterne Massachusetts og New York, møllerne ventes at skyde op af havet.

FAKTA: Så store er mulighederne for vindkraft i USA

  • Strøm fra vindmøller udgør i dag blot 5,6 procent af USA's samlede elforbrug.

  • USA's energiministerium vurderer, at 35 procent af landets elektricitet i 2050 kommer fra vindenergi.

  • Heraf forventes en femtedel at blive produceret af offshoremøller. Det vil kræve investeringer på 400 milliarder dollar (over 2500 milliarder kroner).

  • USA har i dag blot en enkelt havvindmøllepark på 30 MW ud for Rhode Island på landets østkyst.

  • Adskillige delstater har imidlertid gode vindforhold og en meget høj andel af vindenergi i elforsyningen: North Dakota (48,8 procent), Iowa (41,2 procent), Kansas (40,5 procent) og Oklahoma (35,9 procent).

  • Siden 2009 er markedsprisen på el fra landmøller faldet drastisk - med 66 procent. Og havvind er blevet markant billigere, som udbuddet på mølleparken Kriegers Flak viste.

Kilde: Energi- og Klimaministeriet, US Department of Energy

/ritzau/