Danmarks rolle i flygtningekrisen er blevet tydeliggjort i denne uge, hvor tusindvis af flygtninge og migranter nåede til den danske grænse.
Langt de fleste er siden rejst videre til Sverige.
Men mindst 5.000 personer er siden 6. september kommet til Danmark via tog og færger fra Tyskland.
Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.
- På baggrund af oplysninger fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi samt Syd- og Sønderjyllands Politi skønner Rigspolitiet, at der siden søndag 6. september er indrejst i hvert fald 5.000 flygtninge og migranter til Danmark, skriver Rigspolitiet og fortsætter:
- Rigspolitiet offentliggør nu et skøn baseret på observationer, kontroller og screeninger af udvalgte færgeankomster, tog, biler og busser, hvorfor tallet må ses som et minimumstal.
Og reelt set har politiet intet fuldstændigt overblik, da man ikke har registreret alle, hvorfor tallet er et skøn behæftet med usikkerhed.
Politiet har de seneste dage givet flertallet af de nødlidende udlændinge lov til at rejse ind i Danmark, uden at disse skulle registreres med navn og fingeraftryk.
Pind uenig med Rigspolitiet
Offentliggørelsen af tallet kommer efter, justitsminister Søren Pind (V) gik imod Rigspolitiets beslutning lørdag om ikke længere at fortælle offentligt om antallet af nyankomne flygtninge og migranter.
Rigspolitiet ville ikke udgive tal baseret på skøn, da man ville være sikker på at give et retvisende billede.
Det var Søren Pind dog langtfra enig i, hvorfor Rigspolitiet nu alligevel forsøger at sætte antal på de mange rejsende på flugt fra krig og fattigdom.
Har ikke 'frit lejde' i Danmark
Mange nyankomne har ikke ønsket at samarbejde med politiet og lade sig registrere, og politiet har uden at gribe ind ladet folk rejse videre til Sverige for at søge asyl.
Dette er sket på trods af EU's regler om, at asylansøgere skal registreres og have deres sag behandlet i det første EU-land, som de ankommer til. Dog har lande som Ungarn og Tyskland ført samme praksis og heller ikke registreret flygtninge, som ikke ville søge asyl i de respektive lande.
Lørdag understregede rigspolitichefen, at politiet ikke har givet 'frit lejde' til de indrejsende, men at flygtninge- og migrantstrømmen presser politiet så meget, at det er vanskeligt for de danske betjente at kontrollere situationen.
- Vi er i en helt ekstraordinær situation, hvor dansk politi ikke kan løse sine opgaver ved den dansk-tyske grænse på den måde, som vi plejer. Men det er vigtigt at fremhæve, at der ikke er givet ”frit lejde”, således at det nu skulle være tilladt at indrejse i Danmark uden lovligt grundlag, udtalte rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.
For bedre at kunne klare strømmen af mennesker har politiet sendt langt flere betjente til grænseområdet. Samtidig har man de seneste dage skruet op for samarbejdet med de tyske - og nordiske kollegaer.
- Der er indgået en aftale med tysk politi om, at en dansk forbindelsesofficer bliver placeret i Tyskland for at lette udvekslingen af efterretninger og styrke samarbejdet og koordinationen med tysk politi, skriver Rigspolitiet.