Millioner på vej til PET: Skal bekæmpe 'fake news' i Danmark

Truslen mod indblanding i et kommende dansk folketingsvalg er stigende, lyder det.

PET vurderer ifølge justitsminister Søren Pape (K) i Berlingske, at trusselsniveauet er stigende fra fremmede lande i form af blandt andet spionage og "forsøg på indblanding i demokratiske processer". Arkivfoto. (Foto: © casper christoffersen, Scanpix)

Der er stor sandsynlighed for, at fremmede magter vil forsøge at påvirke det kommende danske valg. Sådan lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i dagens Berlingske.

Derfor vil regeringen over de næste fire år afsætte 43 millioner årligt til Politiets Efterretningstjeneste, PET, der skal stå for at forebygge for eksempel russisk indblanding i et kommende folketingsvalg.

- Vi har set eksempler på, at vestlige demokratier er blevet udfordret, når fremmede lande forsøger at påvirke væsentlige beslutninger som for eksempel et valg. Det skal vi være forberedt på at modstå herhjemme, siger Søren Pape til Berlingske.

I Sverige afholdes der valg til Riksdagen på søndag, og her har man set eksempler på forsøg på påvirkning af valget fra ind- og udland.

Fra internettets undergrund har en gruppe af anonyme højreradikale aktivister arbejdet på at sprede “hatefacts” på nettet for at påvirke det svenske valg, fortalte Orientering på P1 for eksempel.

Og tidligere på året fremlagde den svenske statsminister Stefan Löfven en lignende plan for, hvordan man kunne forebygge fremmed indblanding i valget.

Af finanslovsforslaget fremgår det, at de i alt 172 millioner over fire år til PET skal bruges til at "forebygge, overvåge og imødegå trusler mod Danmark".

Især Putin-kritiske lande er i fare

Selvom vi har hørt meget om 'fake news' siden det amerikanske valg i slutningen af 2016, er det langt fra den eneste måde, at andre lande kan blande sig i valget. Det siger Naser Khader, folketingsmedlem for De Konservative:

- Udefrakommende magter kan forsøge at påvirke det danske valg gennem de sociale medier med såkaldte troldehære, der er organiseret af falske profiler, og derigennem påvirke debatten. Man kan også hacke sig ind i forskellige myndigheders hjemmesider, opsnappe information og lække den, så man påvirker debatten i landet. Og så kan man selvfølgelig sprede falske nyheder, siger han til DR Nyheder.

- Det er især de tænketanke, personer og lande, der er meget kritiske over for Putin, der er i fare. I Danmark er vi Putin-kritiske, og derfor er det enormt vigtigt, at vi er opmærksomme og forberedte på det, siger Naser Khader.

- Jeg tror ikke, at hovedinteressen vil være at styrke bestemte personer eller partier i Danmark. Det handler om at undergrave vores demokrati og skabe kaos.

Trine Bramsen, rets- og menneskerettighedsordfører i Socialdemokratiet, er enig i, at det er helt afgørende, at vi får styrket 'hegnet' om Danmark og demokratiet.

- Det er afgørende, at vi lærer af de lande, der har været udsat. Lige nu ser vi stor påvirkning i Sverige, og vi har tidligere set det i USA. Det er vigtigt, at vi får deres erfaringer, men også at vi får uddannet danskerne. En ting er at beskytte, en anden er, at vi som almindelige borgere bliver i stand til at gennemskue det her, fortæller hun.