Miljøminister vil have endnu en virksomhed til at punge ud for omfattende jordskred

Et selskab i betalingsstandsning skal hjælpe med at betale for den voksende millionregning, fordi det ikke har overholdt sin handlepligt i forbindelse med jordskredet ved Ølst, mener miljøministeren.

Mens jordskredet ved Nordic Waste har stabiliseret sig, bliver der stadig arbejdet hård for at holde det forurenede overfladevand væk fra Alling Å. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Kammeradvokaten konkluderer nu, at et søsterselskab til jordrensningsvirksomheden Nordic Waste kan drages til ansvar for jordskredet ved Ølst.

Det betyder, at kammeradvokaten efter en undersøgelse mener, at der er grundlag for, at staten og Randers Kommune kan rette et økonomisk krav mod virksomheden DSH Recycling A/S.

Og det kommer staten til at gøre, fastslår miljøminister Magnus Heunicke.

- Vi har bedt kammeradvokaten om at vende hver en sten og undersøge, om der er mulighed for at rejse krav om at få finansieret noget af det, staten har måttet betale i den kæmpe oprydning og håndtering, som har været på Nordic Waste i forbindelse med jordskredet og håndteringen af vandforurening, siger miljøministeren til DR.

Ifølge Magnus Heunicke er man blandt andet nået frem til, at søsterselskabet siden 2018 har været i besiddelse af viden om risikoen for jordskred i området.

- Man har ikke handlet på dem, men forsømt sin handlepligt og givet ansvaret videre til Nordic Waste, som heller ikke handlede på det. Det er tydeligt for enhver, hvad der så skete, konkluderer ministeren.

I Randers tager den socialdemokratiske borgmester Torben Hansen gladeligt imod kammeradvokatens melding.

- Det er en rigtig god og vigtig udmelding, som vi er glade for i Randers Kommune. Det er et hævdvunden princip i dansk lovgivning, at forureneren betaler, og nu får vi flere strenge at spille på, så vi kan få vores penge tilbage, siger han.

Behov for mere hjælp

Selvom der ikke længere er fare for, at landsbyen Ølst bliver begravet i jord, arbejder kommunen fortsat på højtryk for at afværge en miljøkatastrofe i Alling Å.

Et flertal i Folketinget har nyligt vedtaget at sende 150 millioner kroner til kommunen, som skal hjælpe med at dække de løbende udgifter.

Arbejdet koster dagligt millioner, og den regning skal Randers Kommune ikke selv sidde tilbage med, mener borgmester Torben Hansen.

Selvom DSH Recycling er i betalingsstandsning vil miljøminister Magnus Heunicke have undersøgt, om virksomheden kan betale for oprydningsarbejdet ved Nordic Waste. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Magnus Heunicke understreger dog, at selvom staten bistår kommunen i den særlige situation, er det Randers Kommune, der har ansvaret for at afværge miljøskade.

- De får rådgivning fra miljøstyrelsen, og Folketinget har ekstraordinært bevilget et tilskud på 150 millioner kroner, fordi det er en ekstraordinær situation. Men en stor del af regningen er kommunens ansvar, og vi prøver sammen med dem at få virksomheden til at punge ud, siger Magnus Heunicke.

Borgmester Torben Hansen håber, at kravet mod DSH Recycling kan gøre en forskel, men ifølge ham er der behov for yderligere tilskud fra staten.

- Jeg vil meget gerne gøre det krystalklart, at de penge, vi har fået fra staten, de kommer ikke til at dække den fulde afværgningsindsats og reetablering bagefter. Regningen er betydeligt større end det, som staten har afsat indstil videre, siger han.

Borgmester Torben Hansen (S) understreger, at Randers Kommune ikke kan betale for oprydningen ved Ølst alene.

Betalingsstandsning

DSH Recycling ejer grunden, hvor konkursramte Nordic Waste ligger uden for Randers. I februar gik virksomheden dog i betalingsstandsning.

Miljøministeren vil dog uanset undersøge, om der er penge eller forsikringer i virksomheden, som kan dække de stadigt voksende regninger.

- Når der er mulighed for at rejse legitime juridiske krav, så gør vi det. Det er en vanskelig opgave, men vi undersøger alt, hvad vi kan for at få så mange penge hjem, som det er muligt. Det bør ikke være skatteborgerne, der betaler den her kæmperegning. Det bør være forureneren, lyder det fra Magnus Heunicke.

Derudover er kammeradvokaten ved at undersøge, hvorvidt ledelse, ejere eller andre personer hos Nordic Waste kan gøres ansvarlig for jordskredets skader.

Den del er dog endnu ikke afsluttet.

Kompliceret opgave

Peter Pagh, professor i miljøet, er ikke overrasket over kammeradvokatens konklusion. Men han vurderer, at der er tale om en særdeles kompliceret affære.

Men han undrer sig over, at det ikke er sket tidligere.

- Problemet har været det meget store jordskred, og søsterselskabet ejer jorden og havde tilladelsen til at modtage de her mængder jord. Derfor undrer det mig at man ikke tidligere har rejst krav mod dem, siger han.

DR har forsøgt at få en kommentar fra ledelse i DSH Recycling, som ikke har ønsket at kommentere udviklingen eller ministerens beskyldning om, at virksomheden ikke har overholdt sin handlepligt.