Militærformand: Ingen forskel på at kontrollere grænser i Danmark og i Afghanistan

De to opgaver, som Inger Støjberg har annonceret, at militæret skal støtte politiet i, passer soldaterne godt, siger militærfagforeninger.

Formanden for HOD, Niels Tønning, er positiv over for, at soldater nu skal sættes ind ved grænserne. (Foto: © Christian Liliendahl, Scanpix)

Om soldater skal bevogte grænseovergange i Afghanistan eller i Padborg, gør ikke den store forskel.

Det vurderer formand for HOD (Hovedorganisationen af Officerer i Danmark) Niels Tønning, efter at Inger Støjberg mandag aften meddelte, at 400 soldater skal uddannes til at støtte politiet i kontrollen ved grænserne og hjælpe til på modtagercentrene.

- Hvis det handler om at gennemføre en adgangskontrol ved en grænse eller bevogte en lejr, så er det ting, som lægger tæt op af de kernekompetencer, som forsvaret har, siger han.

- Der er ikke den store forskel på den kontrolpost, som man har i Afghanistan eller Irak og så det at lave en grænsekontrol i Danmark. Så jeg tror, at de fleste soldater med en forholdsvis beskeden efteruddannelse vil kunne løse lige præcis den opgave, siger Niels Tønning.

Han er ligesom Helle Kolding, der er i Centralforeningen for Stampersonel (Forsvarets største fagforening), positiv over for, at regeringen nu vil trække på militærets ressourcer.

- Det har vi ikke noget imod. Tværtimod. Det viser bare, at Forsvaret har en alsidighed og fleksibilitet, som man også skal bruge ved indre grænser og ikke bare ved verdens brændpunkter, siger Helle Kolding.

Hun understreger dog, at der i militæret - ligesom også politiet vil opleve under den nyindførte grænsekontrol - vil være andre opgaver, som man måske vil forsømme.

- Der er måske nogle andre opgaver, som man ikke kan løses i mellemtiden. Det skal man også lige tage højde for. Det er jo ikke fordi, Forsvaret har flere folk at tage af, siger hun.