Militæranalytiker om gaslæk: Det ligner sabotage, men vi mangler den rygende pistol

Rusland har interesse i at øge usikkerheden om gasforsyningen til Europa, siger Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet.

Gaslækagen ved Nord Stream 2. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

Tre brud på to rørledninger. Og så på samme tid.

Det vækker mistanke, at der sker tre lækager på henholdsvis Nord Stream 1- og Nord Stream 2-ledningerne, netop som naturgasforsyningen fra Rusland til Europa er blevet en del af det politiske spil om krigen i Ukraine.

Det siger Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Jeg synes, at det ligner sabotage, siger han.

- Men det er netop det, der er udfordringen, når vi taler hybridkrig, at man mangler den rygende pistol - det endegyldige bevis på, hvad det er, der er foregået, siger han.

Hybridkrig er, når grænserne mellem krig og ikke-krig udviskes, og man med midler som misledningskampagner eller hemmelige operationer forsøger at opnå militære mål.

Ny gasledning åbner i dag

I dette tilfælde har Rusland interessere i at øge europæernes frygt for en kold vinter uden russisk gas, siger Anders Puck Nielsen.

- Rusland bruger jo gassen i Ukrainekrigen som en form for pressionsmiddel over for Europa i forsøget på at undergrave europæernes vilje til at blive ved med at støtte Ukraine, siger han.

Han gør opmærksom på, at lækagerne opstår, netop som statsminister Mette Frederiksen (S) i dag deltager i åbningen af en anden gasledning, Baltic Pipe, i Polen.

- Hvis det er russerne, kunne det være et forsøg på at skabe mere usikkerhed om energiforsyningen til Europa. Jeg synes godt, at man kan se nogle signaler i forhold til den nye gasledning, der åbner i dag, og som netop har til formål at gøre Europa mere uafhængig af russisk gas, siger Anders Puck Nielsen.

Nord Stream 1- og Nord Stream 2-rørledningerne er bygget til at fragte gas fra Rusland til Tyskland. Tre aktuelle lækager tæt på Bornholm har fået danske myndigheder til at hæve beredskabsniveauet. (Foto: © Dr)
Nord Stream 1- og Nord Stream 2-rørledningerne er bygget til at fragte gas fra Rusland til Tyskland. Tre aktuelle lækager tæt på Bornholm har fået danske myndigheder til at hæve beredskabsniveauet. (Foto: © (C) DR)

Ruslands præsident Putin har tidligere truet med at lukke for gasledningerne til Europa, og det russiske gasselskab Gazprom har henvist til en olielækage som grunden til, at man har måttet lukke for Nord Stream 1.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, truede i februar med, at USA havde midler til at slukke for Nord Stream 2, hvis Rusland gik ind i Ukraine. Men det blev den tyske regering, der bremsede godkendelsesprocessen af Nord Stream 2, inden den blev taget i brug.

Ingen af de to gasledninger var for tiden i drift, men indeholder gas.

Nord Stream 1, der er lidt over ti år gammel, har været lukket siden starten af september.

Nord Stream 2 var stort set klar til at blive taget i brug og var blevet fyldt med 300 millioner kubikmeter gas, da den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, kort før Ruslands invasion af Ukraine i februar meddelte, at man ville droppe brugen af den.

Gasprisen steg efter læk

Lækagerne blev opdaget af Forsvarets F-16-afvisningsberedskab, oplyser Forsvaret. De er så voldsomme, at Søfartsstyrelsen har etableret forbudszoner for skibs- og flytrafikken.

Der er blandt andet risiko for, at skibe kan miste opdrift og synke, hvis de kommer ind i felter, hvor der er mere gas end vand under boven, oplyser Energistyrelsen.

Nyheden om lækagerne fik de europæiske gaspriser til at stige markant. De er ifølge nyhedsbureauet Reuters 200 procent højere end begyndelsen af september 2021.

Polens statsminister, Mateusz Morawiecki, tog også ordet sabotage i sin mund, da han deltog ved åbningen af Baltic Pipe-ledningen i dag.

- I dag står vi over for en sabotagehandling. Vi kender endnu ikke deltagerne, men vi kan tydeligt se, at det er sabotage med det formål at optrappe konflikten i Ukraine, siger han.

Video: Statsminister Mette Frederiksen svarer på, om hun anser gaslækagerne for sabotage.

Statsminister Mette Frederiksen siger også, at sabotage "ikke kan udelukkes". Den samme besked kommer fra den russiske præsident Putins talsmand, Dmitrij Peskov.

Den russiske ambassade i Danmark skriver dog i et skriftligt svar, at man "anser det for unødvendigt at spekulere i årsagerne, før officielle data bliver oplyst".

- Ambassaden har anmodet de danske myndigheder om oplysninger gældende situationen, skriver ambassaden.

Forsvaret sender fregat

Forsvaret vil ifølge forsvarsminister Morten Bødskov (S) sende et havmiljøskib, helikoptere og fregatten Absalon til Bornholm.

Men ifølge Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet skal man ikke frygte, at Østersøen bliver en ny krigszone.

- Der er ikke noget i den her situation, som vil kunne føre til, at vi nu kommer til at se en krig mellem Danmark og Rusland i Østersøområdet. Men man kan godt kan sige, at der er øget usikkerhed om energiforsyningen, siger han.

Video fra Forsvaret viser, hvordan de tre gaslækager har skabt stor uro på havoverfladen.

Anders Puck Nielsen tvivler dog på, at det virker at bruge gassen som pressionsmiddel.

- Europæerne er opsatte på fortsat at støtte Ukraine, og jeg tror, at især amerikanerne vil støtte Ukraine, uanset om det betyder, at gasprisen stiger endnu mere i Europa, siger han.