Michaels lejligheder var nyrenoverede, da oversvømmelserne ramte for anden gang

Om præcis et år er der kommunalvalg, og her kommer klimatiltag i kommunerne til at spille en vigtig rolle.

Vandet flød ind gennem sprækker i væggene, det kom op gennem kloakken og toilettet.

Sidst på dagen stod der mørkt grumset vand i over en halv meters højde inde i flere af Michael Denerts lejligheder i det centrale Vejle.

Den 27. september blev Vejle ramt af massive mængder regn, som førte til oversvømmelser i midtbyen. Veje blev spærret af, mange huse og butikker fik vandskader og al udkørsel blev frarådet på grund af de massive oversvømmelser.

Her halvanden måned senere er Michael Denert, som udlejer ejendomme i Vejle, stadig i gang med at renovere de 11 lejligheder, der blev ramt af oversvømmelserne.

- Alt bliver jo ødelagt. Isoleringen i væggene bliver gennemblødt, så væggene skal skæres ned. Al strøm går jo, så det skal skiftes, siger han.

  • Sådan så det ud foran en af Michael Denerts ejendomme under oversvømmelsen i september. (Foto: © PRIVAT)
  • Sandsækkene foran døren kunne ikke holde vandet ude. (Foto: © PRIVAT)
1 / 2

I dag er der et år til kommunalvalget i 2025.

Både i Vejle og mange andre steder i Danmark er klima ikke længere noget, vi bare taler om. Det er kommet helt tæt på i form at oversvømmelser, stormfloder og solcelleparker.

Derfor kommer netop klima også til at være et emne, der får indflydelse på, hvilke lokalpolitikere vi kommer til at stemme på, vurderer en ekspert.

For Michael Denert og mange andre borgere i Vejle har det seneste år været ekstremt vådt.

I februar blev midtbyen i Vejle oversvømmet som følge af store mængder nedbør. Og i september var den gal igen, hvor det var flere af samme lejligheder, som stod under vand, fortæller Michael Denert.

Faktisk var flere af dem kun lige blevet færdigrenoveret, da den næste oversvømmelse ramte.

- Vi havde det jo i februar, og det tog cirka tre måneder at få det hele på plads igen.

- At det så sker igen, ligesom det gjorde sidst, og endda i lidt værre grad, det er meget irriterende.

Når Michael Denert skal sætte sit kryds til kommunalvalget i 2025, kommer det derfor også til at få betydning, hvad de lokale politikere det kommende år gør for at sikre byen mod oversømmelser.

- Der er jo mange, der har gode intentioner, det havde de også, da det skete i februar, der er ikke sket så meget, som der måske burde, siger han.

Sådan så det ud i Vejle midtby den 6. februar, da Grejs Å gik over sine bredder og flere gader stod under vand. (Foto: © Michael Drost-Hansen/Michaeldrost-Hansen/Ritzau Scanpix)

Beredskabskasse til badeværelset

Efter Michael Denerts lejere fik oversvømmet deres lejligheder for anden gang på under et år, har han selv gjort flere ting for at sikre dem bedre.

Blandt andet har han fået skåret træplader ud, som kan placeres i døråbningerne for at holde vandet ude, og så installerer han nødgeneratorer i lejlighederne, så der stadig er strøm, hvis elselskabet slukker for strømmen under en oversvømmelse.

Michael Denert har stillet en kasse i hver lejlighed, som hans lejere kan bruge, hvis vandet begynder at stige op gennem kloakken eller toilettet:

Men ifølge Michael Denert er der kun så meget, han selv kan gøre, hvis midtbyen står under vand.

- Jeg skal jo sikre, at der ikke kommer vand ind, men kommunen skal også sikre, at der ikke står en halv meter vand ude på vejen, siger han.

- Fordi så er vi jo alle sammen i samme båd alle os, der har en ejendom, og alle dem, der bor her. Så det skal i hvert fald ikke ske to gange om året.