Det minder om halvhård modellervoks – og når det bliver vådt, så glider det som et vådt stykke håndsæbe.
Det er en kort beskrivelse af det plastiske ler, som lige nu gør livet surt for borgere ved landsbyen Ølst og Randers Kommune, der kæmper med at stoppe et enormt jordskred, som virksomheden Nordic Waste har efterladt.
Og nogle kilometer væk vokser uroen i en anden gruppe borgere. Deres huse er nemlig også bygget på plastisk ler, og nu vil kommunen grave i jorden for at forlænge Ringbulevarden, der er belastet af tung trafik.
- Hvis vi var bekymrede før, så er vi skrækslagne nu, efter vi har set, hvad der er sket for vores stakkels naboer i Ølst, siger Merete Bak Laustsen, der ejer et hus i Rismøllekvarteret.
Hun er især bange for, at politikerne ikke reagerede på situationen ved Ølst.
- Vi risikerer jo, at vores huse begynder at ryge ned ad bakken. Når man normalt køber et hus, behøver man ikke bekymrer sig, om det bliver stående, men der er vi nu, siger hun.
Beboerne har hele tiden været betænkelige ved Ringboulevardens linjeføring, men efter det er kommet frem, at området i Ølst også er plastisk ler, håber beboerne, at politikerne er mere lydhøre over for deres bekymringer.
En af borgerne er husejer Per Hovmand.
- I vores tilfælde er undergrunden også plastisk ler, og vi har nogle meget stejle skrænter, man vil lægge en vej og lægge ni meter dæmning på, siger han.
Gravearbejde i området har beboerne dårlige erfaringer med.
- Da vi år tilbage fik gravet en naturgasledning ned tæt på, var der seks huse der blev skadet med sætningsskader, forklarer Per Hovmand.
Jordskredets konsekvenser til debat på dagens byrådsmøde
I dag skal Randers have sit første byrådsmøde, efter kommunen 19. december overtog ansvaret for at bremse jordskredet ved Nordic Waste-virksomheden.
På mødet fylder sagen, og et af de forslag, der er på dagsordenen, er netop linjeføringen, når Ringboulevarden skal forlænges.
Byrådsmedlem Peter Møller Kjeldsen fra listen Østbroen vil foreslå, at kommunen dropper den linjeføring, som er blevet vedtaget af byrådet.
- Jeg håber, at man set i lyset af situationen fra Ølst kan se, at det vil være problematisk for Randers at lave endnu et projekt på plastisk ler, for vi skulle meget nødigt have gentaget den meget dramatiske situation i Ølst, siger han
Som et alternativ til helt at droppe linjeføringen har Peter Møller Kjeldsen foreslået, at hele grundlaget for linjeføringen bliver tjekket en gang mere.
Næstformand for Miljø- og teknikudvalget Jens Peter Hansen (V) kan godt forstå, at beboerne i Rismøllegade-kvarteret i Randers er bekymrede over, at forlængelsen af Ringboulevarden bliver bygget på plastisk ler.
Derfor skal kommunens eksperter tjekke alle projekter, der er planlagt at blive bygget på plastisk ler, siger Jens Peter Hansen.
- Der er måske noget ny læring, som vi kan anvende. Jeg forventer, at forvaltningen genbesøger alle projekter, vi kan have, der har noget at gøre med plastisk ler, siger han.
Det er dog ikke ensbetydende med, at Jens Peter Hansen mener, at forlængelsen af Ringboulevarden skal droppes eller ændres.
- Man bør som minimum sikre sig, at vi ikke undlader at bruge læringen og erfaringer fra Ølst, siger han.
Byrådsmødet er klokken 16 i dag, hvor politikerne også skal diskutere, om de skal have lavet en uvildig undersøgelse af sagen om jordskredet.