Mer', mer', mer': Her i sommerlandet bruger vi flere penge, når vi går ud og spiser

I naturskønne områder og ved de danske kystbyer går det godt, men store dele af branchen lider stadig.

Vi bruger flere penge end normalt, når vi er ude i det danske sommerland. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Vi har indtaget sommerlandet. Særligt det, der ligger derude, hvor man aldrig er langt fra en grusvej og kan skimte vand fra hver en vinkel.

Og det kan mærkes hos restauranter, caféer, barer og hoteller ved de danske kystbyer og i naturskønne områder, oplyser brancheorganisationen Horesta.

- Vi oplever, at alle de hoteller, restauranter og caféer, der ligger naturskønt, er omgivet af ferierende danskere. Og det er nok en af årsagerne til, at netop de caféer, restauranter og hoteller oplever, at de har en rigtig god sommer, siger Annette Hyldebrandt, der er chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Horesta.

Et af de steder, der de seneste uger har nydt godt af vores lyst til at hvile blikket på brede bøge og lytte til vandets klukken, er Restaurant Sølyst i Skanderborg.

Restauranten ligger helt ned til Skanderborg Sø og har blandt andet terrasse, der er bygget ud over vandet. Ejer af restauranten Ole Lundgaard fortæller, at omsætningen for sommersæsonen er 30 procent højere end normalt.

- Vi kan godt mærke, at der sker noget mere, siger Ole Lundgaard og tilføjer:

- Vi sælger betydeligt flere gange dessert. Flere hele, gode flasker vin. Og noget mere til kaffen, som cognac. Det har vi knap så meget af i andre sæsoner, men det har vi meget af i år. Folk sidder lidt længere og hygger sig og vil gerne bruge lidt flere penge.

Har penge liggende

Det samme oplever restauranter i Randers, Skagen og Silkeborg, som DR har været i kontakt med. Og forklaringen på, at vi vil have mer', mer', mer', når vi er ude, er ganske nærliggende, lyder det fra Horesta.

- Corona-epidemien har fået mange af os til at ændre vores ferieplaner. Den planlagte tur til Amalfikysten eller Nice blev ikke til noget, men i stedet brænder vi nogle af vores opsparede feriepenge af herhjemme, vurderer Annette Hyldebrandt.

Et vue ud over Skanderborg Sø. (Foto: © ERIK JEPSEN, Scanpix)

- Mange danskere har penge liggende, der var reserveret til ferie i udlandet. Og så er det oplagt, at når danskerne så i stedet booker sig ind på et dansk hotel eller går ud i byen, så bruger de lidt flere penge.

Samtidig har mange måneders corona-lockdown fået mange af os til at oparbejde en længsel efter at komme væk fra vores vante vægge og få højt til himlen:

- I det øjeblik, at cafeer, restauranter og barer åbnede, strømmede danskerne ud. Vi har behov for at komme ud og være sammen, efter at have været isolerede derhjemme i så lang tid, siger Annette Hyldebrandt.

Mens det går godt i de mest idylliske områder af Danmark, står det anderledes til i flere af de største byer. Særligt de caféer, barer og restauranter, hvis omsætning i høj grad er baseret på udenlandske gæster, har det fortsat svært, oplyser Horesta.

De er både udfordret af kravet om afstand samt seksdagesreglen, som dikterer, at udenlandske gæster – nordmænd og svenskere fra visse regioner undtaget - skal booke ophold for minimum seks dage, hvis de vil ind i Danmark.

På Christiansborg har seksdagesreglen længe været kritiseret af flere partier. Senest har Venstre ytret ønske om, at reglen afskaffes så hurtigt som muligt for at redde den trængte turismebranche.

Partiet kan dog tidligst få svar på sit ønske i august, når justitsminister Nick Hækkerup (S) vender tilbage fra ferie. Det fremgår af et folketingssvar, som justitsministeriet har sendt til Folketingets Erhvervsudvalg.

Mange har stor gæld

Brancheorganisationen Horesta har også været indædt kritiker af seksdagesreglen.

Og selvom turismebranchen i de danske kystbyer og naturskønne områder lige nu oplever stigende omsætning, påpeger Annette Hyldebrandt, at det for mange restauranter, caféer og hotellers vedkommende ikke kan dække for indtægtstabet i de måneder, Danmark var lukket ned.

Annette Hyldebrandt, Horestas chef for turisme- og oplevelsesøkonomi.

- Det er vigtigt at huske, at restauranter, barer og caféer kommer med et omsætningstab efter et forår, hvor de har været lukkede. Mange af dem har stor gæld, siger hun.

- Selvom højsæsonen ser fornuftig ud, så er det et øjebliksbillede. Der kommer også en tid, efter at danskerne er taget hjem fra ferie.

Ved Skanderborg Sø ser restauratør Ole Lundgaard dog med fortrøstning på tiden efter sommerferien.

Med restaurantens placering i udkanten af byen er han vant til, at restaurantgæsterne hovedsageligt kommer om sommeren.

Resten af året lægger restauranten lokaler til større selskaber, og kalenderen er allerede begyndt at blive fyldt ud. August er udsolgt, september det samme, og oktober 'ser også allerede godt ud', fortæller Ole Lundgaard. Der er dog trods alt et lille 'men'.

- Det er mindre selskaber, end vi er vant til. Folk er påpasselige med at invitere 50-60 personer til fest. Naboen får måske ikke lige en invitation, som han ville have fået under normale omstændigheder, slutter Ole Lundgaard.