Mentalerklæring: 17-årig Kundby-pige er ikke sindssyg

Den retspsykiatriske vurdering af Kundby-pigen viser, at hun er følelsesmæssigt forstyrret, men egnet til forvaringsdom.

En 17-årig pige fra Kundby blev i dag dømt skyldig for forsøg på terror. Nu bliver hendes mentale tilstand fremlagt i retten. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Den 17-årige pige, der netop er kendt skyldig for forsøg på terror, er ikke sindssyg, men hun er følelsesmæssigt forstyrret.

Vurderingen stammer fra de mentalerklæringer, der er lavet af den nu 17-årige Kundby-pige.

Erklæringerne er netop fremlagt i Retten i Holbæk som led i proceduren forud for strafudmålingen i sagen.

- (Pigens navn, red.) er ikke fundet sindssyg, og hun kan ikke antages af have været det på tidspunkterne for de pågældende forhold, står der i en af mentalerklæringerne, som anklager Kristian Kirk læser op i retten.

Her fremgår det også, at Retslægerådet anbefaler en tidsubestemt forvaringsdom, hvor den dømte afsoner Herstedvester - altså Kriminalforsorgens psykiatriske specialinstitution for fængsels- og forvaringsdømte.

Forsvarer går efter 'almindelig' fængselsstraf

Netop den konklusion kan vise sig at være central, når retten skal afsige dom i sagen på torsdag.

Anklagemyndigheden har påstået tidsubestemt forvaring, mens forsvarer Mette Grith Stage går efter en "almindelig" fængselsstraf på seks til otte år til pigen, der er dømt efter den hårde terrorparagraf i straffeloven samt for vold mod en pædagog under sin varetægtsfængsling.

Forsvarersadvokat Mette Grith Stage fremhæver et andet afsnit fra mentalerklæringen, hvor der står, at den 17-årige er en "følelsesmæssigt forstyrret pige med svagt selvværd".

Under sagen har flere vidner beskrevet pigen, blandt andet af pigens tidligere lærer, som underviste den 17-årige terrortiltalte teenager, da hun gik i 8. klasse i på Sydskolen i Fårevejle i skoleåret 2014-2015.

Ifølge læreren fungerede han som en uofficiel støtteperson for pigen, der blandt andet fortalte ham, at hun var selvskadende. De havde kontakt helt frem til anholdelsen af pigen den 13. januar 2016.

- Hun kaldte mig også nogle gange Daddy, og vi kunne tale om rigtigt meget. Jeg fik hurtigt et billede af en ensom og ulykkelig pige, har læreren tidligere fortalt fra vidneskranken.

DR Nyheder har valgt at referere de hovedpointer i mentalerklæringen, som anklager og forsvarer i sagen har brugt som hovedargumenter i deres procedurer for og imod en forvaringsdom. DR refererer ikke yderligere detaljer fra mentalerklæringen af hensyn til den 17-årige pige.