Mens Odense er ramt af mutation, advarer kommunens overlæge: Folk bryder isolationen

Frygtede mutationer spreder sig på Fyn, og senest har også Odense konstateret et tilfælde.

Odense har konstateret en af de mere sjældne og frygtede mutationer som den tredje kommune på Fyn inden for få dage.

For mange plejer påsken at byde på sild, snaps og påskeæg, men i Odense står den for mange også på podepind.

Som den tredje fynske kommune på kort tid, har de nemlig konstateret en af de frygtede og mere smitsomme mutationer i en daginstitution. Derfor opfordres særligt borgere omkring bydelene Sanderum og Dalum til at lade sig teste. Og er man smittet eller nær kontakt, skal man gå i isolation.

Men det er ikke alle, der gør det, advarer Mette Scheel-Hincke, der er børn- og ungeoverlæge i Odense Kommune.

- Der er nogle, som ikke overholder retningslinjerne om at gå i isolation, når man er nær kontakt, eller når man er testet positiv, og det er bekymrende, siger Mette Scheel-Hincke.

Hun hører om det flere steder fra, men kender ikke det præcise omfang. Men det er så mange, at hun råber vagt i gevær.

- Det er nok, at én render rundt i et center og spreder sin virus. Èn der møder op i skole, så har du spredt det til skolen. Én der møder op på arbejde, så har du spredt det til arbejdet. Isolation er altafgørende, siger hun.

Mette Scheel-Hincke er ansat i Odense Kommune til blandt andet at rådgive om håndteringen af coronasmitte, og hun understreger, at langt de fleste gør, som det anbefales.

- Vi kan kun forhindre, at smitten spreder sig ved at følge retningslinjerne.

Ekstra indsats efter mutation

En ansat i Børnehuset Dragen er smittet en variant, mens fire børn, fire ansatte og en forældre fra samme sted er smittet med coronavirus. Det står endnu ikke klart, hvilken variant der er tale om, eller om de øvrige er smittet med den nu gængse britiske variant eller de mere sjældne mutationer.

Derfor er der sat ind med ekstra smitteopsporing, der er sendt sms'er ud, og der er et ekstra pop-up-teststed i lokalområdet.

- Nu har vi også set mutationer i Svendborg og Nyborg, og så vil vi hellere bruge forsigtighedsprincippet, siger direktør for Børne- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune, Hanne Dollerup.

Randrup: Kan give større problemer

Og det er der god grund til, hvis man spørger professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, Allan Randdrup Thomsen.

Mutationerne kan nemlig udfordre vaccinationsindsatsen, selv hvis vaccinerne virker på mutationerne, siger han.

- De kan inficere personer, der er vaccineret. Ikke så de får alvorlig sygdom eller dør, men nok så de stadigvæk kan smitte. Og så stopper vi ikke smittespredningen på samme måde, som hvis vaccinen havde fuld effekt, siger han.

Og de kan udvikle endnu mere ubehagelige mutationer.

- Inde i sådan en person, som er vaccineret, men som har lidt virus, kan der udvikles varianter, som er endnu mere hårdføre over for vaccinerne, og så kan vi komme hen og stå i et større problem, end det vi står i nu, siger han.

Opdateret klokken 17.35: Styrelsen for Patientsikkerhed har kontaktet Odense Kommune og oplyst, at smittetilfældet ikke er hverken den sydafrikanske eller brasilianske variant. Der er tale om en variant, men altså ikke en af de mest bekymrende virusvarianter, skriver kommunen