Hundredtusindvis af jodtabletter er blevet revet ned af hylderne på de danske apoteker, efter myndighederne bad danskerne forberede sig på en krisesituation.
For hvis nukleare ulykker rammer, kan danskere under 40 år have gavn af jodtabletter, der kan være et værn mod radioaktiv stråling.
Men imens myndighederne beder danskerne forberede sig på krise, så er den helt centrale aktør i nogle krisesituationer – Beredskabsstyrelsen – nødt til at spare.
Budgetterne for i år hænger ikke sammen, og det betyder, at styrelsen skal spare over ni millioner kroner resten af året.
Det fremgår af et mødereferat, som har ligget på Beredskabsstyrelsens intranet siden 18. juni.
Konsekvensen er blandt andet, at en nuklear øvelse, Contex, aflyses i år, bekræfter Mogens Saltan Christoffersen, chef for det nukleare beredskab i Beredskabsstyrelsen.
- Vi har valgt ikke at gennemføre Contex 24 i år, lyder det.
Aflysning er 'ærgerlig'
Contex er en øvelse, der finder sted hvert andet år, hvor internationale eksperter og beredskaber, Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og en række myndigheder træner, hvordan de skal reagere og ruste danskerne, hvis en nuklear ulykke skulle ramme Danmark.
Radioaktiv stråling kan være ødelæggende og farlig for både mennesker og miljø.
Beredskabsstyrelsens rolle i Contex er at kortlægge, hvor udslippene er, så danskerne kan advares.
Aflysningen er ærgerlig, siger chefsergent og fællestillidsmand i Beredskabsstyrelsen, Ulrik Mosekjær.
- Vi øver jo alle vores kompetencer for at være skarpe, når situationerne opstår i virkeligheden. Vi øver for at træne vores procedurer, og så vi får skærpet vores kompetencer. En gang imellem opdager man jo også en lille fejl på en øvelse, som vi så kan rette, så der ikke sker fejl, når det er virkelighed, siger han.
Aflyst øvelse er tidligere blevet fremhævet som 'vigtig'
I sidste uge kunne vi i DR fortælle, at også Forsvaret skal spare resten af året. 100 millioner kroner skal findes, så det betyder blandt andet afbud til Nato-øvelser, aflyste uddannelser og tvungen afspadsering til landets soldater.
Og i Beredskabsstyrelsen er den altså også gal. Her afspadserer de også så vidt muligt, skærer ned på udannelsesaktivitet, sommerfester, flagdag og altså øvelser både ude og hjemme.
Kigger man i arkiverne på Beredskabsstyrelsens hjemmeside, så er det ikke en hvilken som helst øvelse, der nu bliver aflyst.
- Det er heldigvis uhyre sjældent, at der sker alvorlige nukleare hændelser. Men når det sker, kan konsekvenserne være omfattende. Derfor er det vigtigt, at vi er skarpe og klar, så vi kan passe bedst muligt på mennesker og miljø, udtalte den daværende chef for det nukleare beredskab, Steen Nordstrøm, forud for Contex 20 i efteråret 2020.
To år senere – forud for Contex 22 – udtalte samme Steen Nordstrøm:
- Krigen i Ukraine aktualiserer behovet for, at de europæiske myndigheder samarbejder på tværs af grænserne, og at vi træner og er klar.
Ifølge Beredskabsstyrelsens egen hjemmeside følger de situationen i Ukraine tæt stadigvæk. Strålingsniveauet overvåges blandt andet døgnet rundt.
Fællestillidsmand og chefsergent Ulrik Mosekjær oplever dog, at beredskabet generelt set er presset i forhold til trusselsniveauet og antallet af opgaver på deres bord.
- Det vil være forkert at sige, at beredskabet er robust. Det er det ikke, siger han.
Besparelser efter opråb til danskerne undrer ekspert
I foråret kunne Jyllands-Posten afdække, at de danske myndigheder heller ikke har gennemført de såkaldte kriseøvelser siden 2019, selv om øvelsen skal gennemføres hvert andet år.
Øvelsen går ud på, at en bred vifte af myndigheder som forsvar, politi og Beredskabsstyrelsen træner, hvordan de kan holde samfundet i gang i en krisesituation.
Det er fortsat uvist, om kriseøvelsen gennemføres i år, eller om den - som Contex - sløjfes.
Rasmus Dahlberg, leder af Center for Samfundssikkerhed på Forsvarsakademiet, anerkender behovet for justering af budgetter og pludselige sparekrav i store organisationer som Forsvaret og Beredskabsstyrelsen - selv i tider med stærkt forøgede forsvarsbudgetter.
Alligevel undrer han sig over prioriteringen i Beredskabsstyrelsen, hvor Contex nu er aflyst.
- Som borger undrer jeg mig naturligvis over den ene uge at modtage informationer om, at jeg med fordel kan indkøbe jodtabletter til mit hjemmeberedskab, og så kort tid efter få at vide at man aflyser en øvelse, hvor myndighederne netop skal træne beredskabet over for strålingshændelser.
- Både som borger og forsker trøster jeg mig med, at sandsynligheden for denne type hændelser vurderes ekstremt lav af både myndigheder og eksperter, men samtidig risikerer sådanne modsatrettede signaler at bidrage yderligere til det aktuelle fald i tillid fra befolkningen til myndighederne, siger han.
Rasmus Dahlberg henviser blandt andet til Tryghedsfondens Tryghedsmåling fra i år, der viser et lille dyk i tilliden til Forsvaret.
Aflyst øvelse er ressourcekrævende
Hos Beredskabsstyrelsen forklarer chefen for det nukleare beredskab, Mogens Saltan Christoffersen, at blandt andet en udfordret økonomi gør, at de har aflyst Contex 24.
- Vi har sat stor pris på øvelsen, når vi har afholdt den. Den har skabt stor værdi for os. Når vi så vælger ikke at gøre det i år, så handler det om, at det trækker en del ressourcer, siger han.
Han forklarer, at Beredskabsstyrelsen i stedet vil fokusere på at træne og øve det danske nukleare beredskab herhjemme - uden de udenlandske samarbejdspartnere.
- Det er vigtigt for os, at vi øver både i Danmark og med vores udenlandske samarbejdspartnere. Der går vi så ind og prioriterer vores ressourcer, og i år har vi valgt at aflyse Contex, og så fokuserer vi på at træne vores nationale beredskab i stedet for.
I videoen kan du se og høre Mogens Saltan Christoffersen forklare behovet for at aflyse Contex 24.
Er det ikke paradoksalt, at I er med til at opfordre danskerne til at indkøbe jodtabletter og forberede sig til at kunne klare sig i tre dage i tilfælde af en krise, samtidig med at I sparer og aflyser nukleare øvelser med jeres internationale partnere?
- Truslen for nukleare ulykker er meget lav. Og når vi anbefaler jodtabletter til den yngre del af befolkningen, så hænger det ikke sammen med, at der skulle være en øget risiko for nukleare ulykker i Danmark. Og vi har et godt beredskab i Danmark, som vi vedligeholder, siger Mogens Saltan Christoffersen.
Du siger selv, at øvelsen er vigtig, dine ansatte mener, at den er vigtig, din forgænger mente, at den var vigtig. Nu aflyser I den, mens danskerne opfordres til at indkøbe jodtabletter og forberede sig på krise. Hvordan hænger det sammen?
- Vi vurderer konstant, hvordan vi får det bedste ud af vores ressourcer. I den her situation har vi vurderet, at vi ved at aflyse øvelsen bedre kan træne vores beredskab herhjemme.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.
Til efteråret skal forsvarsforligskredsen forhandle om et nyt forlig, der skal 'styrke' Beredskabsstyrelsen.