Medicingiganter står bag undersøgelser af egen medicin

Er det videnskab eller stærke kommercielle kræfter, som i sidste ende afgør, hvad du tror, der er den bedste medicin?

vaccine (© Colourbox)

Køber du din medicin, fordi den er bedst, eller køber du den i virkeligheden, fordi producenten har bildt dig ind, at den er det.

Det er sat på spidsen, hvad en ny sag om influenzamidlet Tamiflu handler om.

Danmark har brugt 65 millioner kroner på at købe Tamiflu, mens resten af verden har brugt 20 milliarder kroner på produktet.

Det var især svineinfluenzaen, som fik verden til at købe Tamiflu. Dengang tilbage i 2009 syntes salgstallene at stige med hvert eneste tilfælde af svineinfluenzaen, der blev opdaget.

Forsøg var selvbetalte

Forsøg viste nemlig, at Tamiflu både kunne forkorte sygdomsperioden og forhindre svære komplikationer som eksempelvis lungebetændelse, der kan ramme svagelige hårdt.

Nu viser det sig, at alle forsøgene omkring Tamiflu er betalt af producenten selv, medicinalgiganten Roche. Det hævder en gruppe af internationale forskere, der ønsker at dokumentere om medicinen overhovedet har en effekt.

Det er velkendt og dokumenteret, at forsøg, som betales af producenten selv, oftere ender med en positiv konklusion over for produktet end uafhængig offenlig forskning.

- Det handler både om, hvordan man tilrettelægger undersøgelsen, og om hvilke resultater man efterfølgende kommunikerer ud, siger Ph.d.-studerende Andreas Lundh fra Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet, som har fulgt sagen nøje.MistankeDen internationale forskergruppe er indtil videre kommet frem til, at effekten af Tamiflu er både mangelfuld og utroværdig. Gruppen har flere gange forsøgt at få adgang til alle data i undersøgelserne, men Roche har nægtet at udlevere dem.

- Man kan jo få den mistanke, at data ikke er så lovende. Det er bemærkelsesværdigt, at man som forsker og borger i et samfund ikke kan få adgang til rådata til et produkt, som der er postet så mange penge i, siger Andreas Lundh.

Bedring på vej?

Steffen Thirstrup, overlæge og kontorchef i lægemiddelstyrelsens godkendelsesafdeling, vil ikke kommentere den konkrete sag, men medgiver, at det ofte er svært for uafhængige forskere at få adgang til og efterprøve medicingiganternes data.

- Det er ærgerligt, for forskerne har jo en legitim interesse i at undersøge produkterne. De vil jo simpelthen bare finde ud af, hvordan de virker, og om de virker, siger Steffen Thirstrup.

Han tror dog, at lovgivning vil tvinge virksomhederne til at åbne mere op i løbet af de næste par år.

Har du nogle ideer til, hvordan DR Nyheder kan komme videre med historien. Skriv til krpi@dr.dk.