Massive mørketal for virksomheders brug af PFAS: ’Vi får aldrig et overblik’

Flere eksperter vil have skærpet overvågningen af PFAS-kemikalier.

Myndighederne ved ikke, hvor mange eller hvilke virksomheder i Danmark der bruger PFAS som en del af deres produktion. Det bekymrer flere eksperter. Illustration: Morten Fogde Christensen.

Hvert år kommer tonsvis af de udskældte PFAS-kemikalier ind i Danmark. Virksomhederne, der står bag importen, bruger de såkaldte "evighedskemikalier" i deres produktion af en lang række produkter som maling, plastik, møbler, byggematerialer og metalprodukter.

Men ingen har noget samlet overblik over, hvor store mængder af de potentielt sundhedsskadelige stoffer der hvert år bliver importeret til Danmark.

For selvom myndighederne har et register med oplysninger om import af blandt andet PFAS, så er det langt fra al importen, som virksomhederne skal registrere.

- Der er mange giftige PFAS’er, som potentielt flyver under radaren på den konto. Vi får aldrig et overblik over den samlede eksponering, vi er udsat for, og det er et problem, siger Steffen Foss Hansen, der er lektor i miljøregulering ved DTU.

Undtagelser skaber mørketal

Der er nemlig en række undtagelser for, hvornår virksomhederne skal indberette.

For eksempel skal der kun indberettes import af produkter, der er stemplet som farlige. Men da det kun er et fåtal af de flere tusinde forskellige PFAS-kemikalier, der er undersøgt til bunds og har fået det stempel, vil der være en masse PFAS-import, der aldrig registreres.

- Det gør det virkelig svært for os at vide, om vi er på rette vej, eller om vi har en kæmpe belastning af noget, vi ikke ved af, siger Xenia Trier, der er lektor i miljøkemi på Københavns Universitet og har forsket i PFAS i årevis.

Minister vil ikke love fuldt overblik over PFAS-import

Miljøminister Magnus Heunicke (S) anerkender problemstillingen.

- Det er meget relevant at se på det her registrer, især for at beskytte de medarbejdere, der arbejder i industrien med at behandle stoffer, som kan være potentielt sundhedsskadelige, siger miljøministeren til DR.

Han oplyser, at Arbejdstilsynet, der driver registret, nu vil se på, hvordan registret kan forbedres. Men han vil ikke love, at der kommer et fuldt overblik.

- Der er vi nødt til at vurdere, hvad kan overhovedet lade sig gøre at dokumentere. Hvis man skulle registrere alle (PFAS-kemikalier, red.), så ville det være et meget, meget tungere registreringsarbejde, vi skulle i gang med. PFAS er tusindvis af stoffer, som vi slet ikke har noget overblik over i dag, som så skulle registreres enkeltvis, siger Magnus Heunicke.

I stedet fremhæver han regeringens arbejde for at få indført et delvist forbud mod PFAS-kemikalier i hele EU.

- Vi forsøger at stramme op på det her register og kunne bruge det mere også i forhold til PFAS. Men det skal gå hånd i hånd med det, som er den store løsning, nemlig at få PFAS væk fra markedet i EU, siger miljøministeren.

DI: Vi vil gerne have PFAS udfaset

Interesseorganisationen Dansk Industri siger, at virksomhederne arbejder intensivt på at få udfaset PFAS-kemikalierne, hvor det er muligt.

- Vi vil også gerne have det udfaset af industriel brug, men der er også områder, hvor vi har svært ved at undvære stofferne lige nu, men det skal der arbejdes på, lyder det fra Karin Klitgaard, der er underdirektør i DI.

Hun fremhæver, at DI støtter det forslag om et delvist forbud mod PFAS-kemikalier, som Danmark og en række andre lande har fremsat i EU.

- PFAS skal begrænses så meget som muligt, så vi ikke bliver ved med at udlede mere og mere til miljøet. Det kan der overhovedet ikke være nogen tvivl om, siger Karin Klitgaard.

En af de virksomheder, der bruger PFAS i deres produktion uden at skulle indberette det til myndighederne, er virksomheden Steffca, der producerer pakninger til andre virksomheders maskiner. I videoen herunder viser og fortæller adm. direktør Martin Steffensen om virksomhedens brug af PFAS.

Ved ikke, hvilke virksomheder der importerer PFAS

De danske myndigheder skriver selv sort på hvidt, at de hverken ved, hvor mange eller hvilke virksomheder i Danmark der bruger PFAS som en del af deres produktion. Det fremgår af et notat sendt til Folketinget fra marts 2023.

- Det kan ud fra Produktregisterets oplysninger ikke præcist fastslås, hvor mange og hvilke konkrete virksomheder der anvender PFAS i deres produktion, ej heller deres geografiske placering, skriver Beskæftigelsesministeriet i svaret.

De seneste indberetnings-tal, som er trukket i januar 2023, viser, at danske virksomheder havde registreret import af op til 17 ton PFAS-kemikalier på et år, hvilket er en nedgang i forhold til de to seneste opgørelser.

Men eftersom indberetningerne kun dækker en ukendt del af den samlede PFAS-import, beroliger tallene ikke de to PFAS-forskere.

- Vi har brug for at vide, hvilke stoffer bliver brugt i hvilke mængder og hvilke anvendelser. Fordi så kan vi lave en risikovurdering både for det enkelte stof, men også når vi skal kigge på cocktaileffekter (sammenblanding af stoffer, red.). Så vi har brug for den viden, siger lektor Xenia Trier.

Steffen Foss Hansen fra DTU er enig.

- Vi har lært, at når der er tale om et så persistent (svært nedbrydeligt, red.) stof som PFAS’er, er enhver udledning til miljøet et problem, siger DTU-lektoren.