Sammenslutningen ‘Men in Black’ stod bag demonstrationerne i København og Aalborg sidste weekend, hvor flere blev anholdt.
På Rådhuspladsen i København udviklede det sig til tumult mellem demonstranter og politi.
Foreløbig er der ingen fra Men in Black, der har fortalt nærmere om, hvad sammenslutningen vil.
Men nu fortæller en af bagmændene bag demonstrationerne, Claus Kristiansen, hvad der fik ham og hundreder af andre til at gå i demonstration sidste weekend.
- Man kvæler de små erhvervsdrivende, som dig og mig. Mens de store får lov til at køre videre. Så det var en opfordring til alle frihedsbevægelser om at komme, siger Claus Kristiansen i P1 Morgen.
Han understreger, at han ikke er officiel talsmand for Men in Black, men blot en del af gruppen på Facebook.
Benægter ikke at coronavirus findes
Han fortæller, at sammenslutningen ikke benægter eksistensen af coronavirusset. Modsat hvad mange tror om dem. Generelt er gruppens ærinde at opfordre til kritisk stillingtagen til en længere række ting.
- Generelt set er der en masse politikere, der har taget en masse dårlige beslutninger i rigtig, rigtig mange år. Og nu mener jeg bare, at vi er nået dertil, hvor folk er begyndt at stille spørgsmål. Det er lidt det, demonstrationerne er til for. Vi vil gerne have, at folk stiller spørgsmål. Vi skal have en lidt mere kritisk tilgang til tingene i stedet for bare at tage de ting der kommer, uden at stille spørgsmål, siger Claus Kristiansen.
'Det var politiet, der eskalerede'
Under lørdagens demonstration opstod der tumult mellem politiet og demonstranter. 18 personer blev anholdt i København. I Aalborg blev fem personer anholdt.
Video fra lørdagens demonstration i København:
Kort efter besluttede politiet officielt at opløse demonstrationen. Det blev meddelt via højttalere på politiets mandskabsvogne:
- Jeg var en af dem, der stod helt foran. Min klare opfattelse - og det er også mange andres klare opfattelse - er, at det var politiet, der eskalerede situationen. For alt var fredeligt. Det var Hr. og Fru Danmark og alle slags mennesker, der var ude og gå en tur.
Fra talerstolen blev der opfordret til, at I skulle 'smadre byen på en ikke-voldelig måde'?
- Jeg kender hende, der sagde det. Hun er en fantastisk pige og en fantastisk mor. Jeg mener ikke, at den situation bliver fremstillet på den rette måde.
- Jeg føler ikke, at der var nogen, der skulle opfordre til, at vi skulle smadre byen, siger Claus Kristiansen.
Politiet: Udfald virkede planlagt
Hos Københavns Politi har man et andet indtryk af lørdagens demonstration. Ledende politiinspektør Peter Dahl fortæller, at det virkede planlagt, da forsamlingen på Rådhuspladsen som ved et stikord fra talerstolen gjorde udfald og bevægede sig mod sidegaderne.
- Da kunne vi se, at store dele af demonstrationen bevægede sig direkte mod Strøget. Vi så flere, der forsvandt i andre retninger. Det virkede, som om man tog imod budskabet fra talerstolen om, at nu skulle man ud og smadre byen, siger Peter Dahl.
Ifølge politiinspektøren har politiet ingen dialog eller kommunikation med Men in Black om demonstrationerne. Normalt aftales praktiske ting som ruten på forhånd med arrangørerne.
Han fortæller, at Men in Black typisk tilslutter sig andre demonstrationer, der handler om samme emne. Nemlig kritik af regeringens håndtering af coronakrisen.
Siden gruppen første gang dukkede frem, har demonstrationerne udviklet sig i en mere voldsom retning, siger Peter Dahl.
- Hvem organisationen som sådan er, ved vi ikke. Vi kan konstatere, at de mennesker vi træffer, er meget forskellige. De fremstillede i byretten dagen efter sidste demonstration var fra vidt forskellige erhverv, siger politiinspektøren.
- Vi har konstateret, at der er nogen med, vi kender fra fodboldhooligan-miljøet. Det virker som en sammenblanding af mange forskellige, der har set en mulighed for at samle sig og kommunikere på en voldelig måde, siger han.
Derfor holder politiet sig også parat, når Men in Black ventes på gaderne i den kommende weekend.
- Det bliver vi nødt til. Vi tager vores forholdsregler, siger Peter Dahl.
Ekspert: Sammenrend af holdninger
Eske Vinther-Jensen er public affairs-rådgiver og forfatter til rapporter om misinformation på sociale medier. Han har fulgt Men in Black-gruppens udvikling på Facebook, der nu har omkring 15.000 følgere, siden den opstod i midten af december.
- Det er et sammenrend af mange forskellige holdninger. En blanding af corona-benægtere, vaccinemodstandere, konspirationsteoretikere, alternative sundhedsfolk og folk, der er meget kritiske mod regeringens corona-håndtering, siger han.
- Mange af dem har været spredt tidligere. Det er, som om vi har fået et nyt forum, der i højere grad samler de holdninger for at kunne udnytte energien og bringe dem ud i den fysiske verden.
Han fortæller, at følgerne trods forskellige synspunkter deler noget.
- Fællesmængden er en meget dyb skepsis og mistillid til myndigheder. De læser onde hensigter ind i regeringens håndtering og taler om et system, der er bundkorrupt og dermed ikke til gavn for folket.
Eske Vinther-Jensen fortæller, at det er et velkendt fænomen, at den slags frustration opstår i tider med stor social og politisk usikkerhed.
- Man har brug for at skabe mening i galskaben, og vi har lyst til, at nogle er skyldige.
Forventer fredelig demonstration
Til P1 Morgen fortæller Claus Kristiansen, at Men in Black har planer om at medvirke i endnu en demonstration i den kommende weekend.
- Jeg er helt sikker på, at som de foregående gange, så vil det fra demonstranternes side være fuldstændig fredeligt, siger Claus Kristiansen.
Hvad tror du, der kommer til at ske?
- Jeg ville ønske, at jeg havde sådan en kugle, jeg kunne pudse i, som når de fortæller, at der kommer A38 eller I118-virus til Danmark. Men det har jeg desværre ikke.