Telefonen ligger i lommen.
28-årige Martin Therkildsen sidder over for sin ven på en cafe i indre København, da DR Nyheder møder ham.
I modsætning til flere af de andre cafegæster har Martin Therkildsen og vennen ikke deres smartphones liggende ved siden af kaffekoppen på bordet foran sig.
- Hvis man hele tiden sidder og tænker på, hvad den næste status-opdatering skal være, bliver man dårligere til at snakke sammen, siger Martin Therkildsen.
Men sådan tænkte den 28-årige retorik-studerende ikke for tre år siden. Der havde Martin Therkildsen hele tiden den ene hånd på smartphonen.
- Jeg følte, at den var varm nede i lommen, og jeg havde hele tiden lyst til lige at tjekke den, siger Martin Therkildsen, der i dag erkender, at telefonen kom til at fylde for meget.
Gik på toilettet for at tjekke
Dengang tjekkede han telefonen flere gange i timen. Når han holdt for rødt på cykel, fiskede han den op af lommen. Han tjekkede den også som det første, når han vågnede om morgenen. Og når han var sammen med familie og venner, kriblede det i ham for at tjekke både sms'er, e-mails, nyheder og Facebook, fortæller han.
- Jeg glemte at høre efter, hvad folk fortalte mig, fordi jeg tænkte på, hvad der skete virtuelt, siger han og fortsætter:
- Jeg vidste jo godt, at det var dårlig stil at sidde og tjekke Facebook, mens man var sammen med andre. Så for at komme ud af det, kunne jeg finde på at sige "jeg smutter lige på toilettet", siger Martin Therkildsen.
DR.dk har spurgt seks studerende fra Ørestad Gymnasium om deres mobilvaner på toilettet. Se den video herunder: http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:567d07d1a11f9f1a1c7d1342
Fik en aha-oplevelse
Men for lidt over tre år siden, mistede Martin Therkildsen sin smartphone.
Hans første tanke var, at han skulle have en ny, fortæller han. Men efter nogle dage med en gammel Nokia som erstatningstelefon, droppede han den idé. Han blev nemlig glad for den gammeldags telefon, som han kun kunne bruge til at sms'e og ringe med.
- Hvad der for nogle måske ville føles som en begrænsning, føltes pludselig som en frihed for mig, siger Martin Therkildsen, der kalder det for en aha-oplevelse, at han mistede sin telefon.
Måling: Flere er irriteret over smartphonen
Martin Therkildsen fortæller, at han dengang også syntes, at mobilen fyldte for meget hos folk omkring ham.
- Der var mange situationer, hvor man var samlet for at se hinanden, men hvor det egentlig var telefonen, der kom til at fylde, siger han.
Og den holdning er Martin Therkildsen ikke ene om.
I en undersøgelse lavet af Epinion for DR Nyheder svarer ni ud af 10, at personer i deres omgangskreds virker fraværende på grund af deres brug af smartphones i sociale sammenhænge. Af dem bliver otte ud af 10 irriteret over det.
Et nyt forhold til en ny smartphone
For en lille måned siden fik Martin Therkildsen en smartphone igen i forbindelse med et nyt arbejde.
Men selv om smartphonen altså nu igen er en del af Martin Therkildsens hverdag, holder han den ud i strakt arm, fortæller han.
- Jeg vil ikke tilbage til den måde, jeg levede mit liv på før. Jeg vil gerne være mere fokuseret i det, jeg laver, siger han.
Nu er mobilen ikke længere det første, Martin Therkildsen tjekker, når han står op om morgenen. Og han holder øjnene på vejen, når han cykler, fortæller han.
- Jeg har fået et overraskende fint forhold til min nye smartphone, siger han og fortæller, at han bruger flere af de ting, en smartphone tilbyder, som en gammeldags telefon ikke kan.
Han er blandt andet glad for altid at have et kort på sig igen.
- Det er fedt at kunne finde vej igen, siger han
Fakta om undersøgelsen
- •
Den er udarbejdet på baggrund af 1.006 interviews med danskere på 18 år og derover, som har en smartphone.
- •
Interviewene er indsamlet som telefoninterviews i perioden 20.-30. november 2015
- •
Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 3,1 procentpoint
- •
Du kan se undersøgelsens resultater her.