Markant dyk i HPV-vacciner

Fokus på HPV-vaccinens mulige bivirkninger har afskrækket mange, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Færre piger bliver vaccineret mod livmoderhalskræft, viser nye tal fra Statens Serum Institut. (Foto: © Martin Ballund, Scanpix)

Færre og færre piger bliver vaccineret mod livmoderhalskræft

Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.

En ny opgørelse over tilslutningen til vaccinationen viser, at i de første 11 måneder af 2015 fik kun 24 procent af piger født i 2003 den første HPV-vaccination.

Til sammenligning havde 49 procent af piger født i 2002 fået HPV-vaccinationen i samme periode i 2014.

Bolette Søborg, afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, er bekymret for udviklingen. Hun nævner den negative medieomtale af bivirkningerne som en årsag til faldet.

- Der er ingen tvivl om, at debatten om vaccinens mulige bivirkninger har fyldt meget i mediebilledet. Jeg forstår godt, hvorfor nogle forældre har valgt at udskyde vaccination af deres datter, siger hun i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen på vej med nye anbefalinger

Antallet af indberettede bivirkninger er steget år for år.

- Vi håber derfor, at de nye grundige vurderinger kan genskabe tilliden til HPV-vaccinen i børnevaccinationsprogrammet, og at forældre vil vælge at få vaccineret deres datter, også selv om hun er blevet ældre end de 12 år, siger Bolette Søborg.

- Det er vigtigt, at pigerne får vaccinen så tidligt, at de er fuldt beskyttet, før de bliver udsat for risiko for smitte med HPV-virus ved seksuel debut.

Sundhedsstyrelsen er på vej med nye anbefalinger, og det kommer til at ske i samarbejde med fem regionale afdelinger.

Man vil kigge nærmere på piger med uforklarede symptomer, som kan mistænkes for at have relation til HPV-vaccinen.

/ritzau/