Det er højsæson for feberramte børn og snottede næser, og det tidspunkt på året, hvor der udskrives mest antibiotika.
Men for mange mennesker sjusker med antibiotikakuren, og det kan få alvorlige følger.
Mandag er det den såkaldt Europæiske Antibiotikadag, og derfor sætter apotekerne landet over fokus på korrekt antibiotika-medicinering til børn.
Et af problemerne er, at nogle vælger at stoppe med kuren tidligere, end lægen har ordineret, fordi de måske føler, at de har fået det fint igen. Men det skal man ikke, lyder det.
- Vi kender ikke antallet, men vi kan se på den mængde medicin, der afleveres tilbage til apoteket efter endt behandling, at rigtig mange kure ikke er gjort færdig, siger apoteker Tue Askaa fra Østerbro Apotek i København til DR Nyheder.
Dermed bliver de stærkeste bakterier ikke slået ihjel, og det medvirker til udviklingen af resistens.
- Det kan give en ny infektion med en baggrund i nogle endnu stærkere bakterier end dem, man startede med, siger Tue Askaa.
Klistermærker skal få styr på kuren
Kampagnen går ud på, at man får et skema med en tabel med det antal dage, man skal have sin medicin, lige som man også får klistermærker, der skal sættes på dagene. Skemaet skal så være fyldt, inden man stopper på antibiotikakuren.
Ifølge Lars Bjerrum, speiallæge i almen medicin og klinisk farmakologi, er brugen af antibiotika på verdensplan steget med 30 procent de seenste ti år.
- Det største problem omkring håndteringen af antibiotika er nok i virkeligheden, at der er rigtig mange, der får det, hvor man kan være i tvivl om, hvorvidt det også er nødvendigt. Størstedelen af de infektioner, vi ser hos børn, er virusinfektioner, og der er antibiotika ikke nødvendigt, siger han til DR Nyheder.
Den Europæiske Antibiotikadag afholdes i hele Europa den 18. november og er ifølge Statens Serum Institut et fælles EU-sundhedsinitiativ med 43 deltagerlande.